D&D PREDSTAVLJA ŽIRI

D&D GRAND PRIX 2019. - Upoznajte arhitekta Roberta Križnjaka iz arhitektonskog studija Križnjak

 

Žiri sastavljen od poznatih hrvatskih arhitekata bira najbolje projekte u tri kategorije. Sve o projektu možete pratiti na našem webu, i to na stranici www.jutarnji.hr/grandprix. Prijave traju od danas do 10. listopada ove godine.

Danas vam predstavljamo arhitekta Roberta Križnjaka iz arhitektonskog studija Križnjak i jedno od njegovih posljednjih ostvarenja - Uređenje lobbyja poslovnog tornja Zagrebtower.

Adaptacija ulaznog lobbyja i pretprostora liftova na svim etažama

  • Projekt : Adaptacija ulaznog lobbyja i pretprostora liftova na svim etažama
  • Autori: Robert Križnjak, dipl.ing.arh. i Martina Križnjak, dipl. ing. arh.
  • Suradnja: Matej Mataja, diz.int. i Vinka Saleta, mag.ing.arch.

Uređenje lobbyja poslovnog tornja Zagrebtower rezultat je želje uprave da svojim klijentima i gostima pruži interijer prilagođen suvremenim zahtjevima i estetskim standardima. Projekt obuhvaća ulazni prostor prizemlja s recepcijom i pretprostorima liftova te pretprostore liftova na svim nadzemnim etažama zgrade. Uklonjene su sve postojeće obloge, recepcija i rasvjetna tijela, dok se u nosivu konstrukciju zgrade nije zadiralo.

U prostoru lobbyja postavljeno je novo podno opločenje, a dio je povišen te oblikovan kao prostor za čekanje i odmor. Visoki bočni zid podijeljen je u polja betonske obloge, crnog stakla i vertikalnog vrta. Tako su na jednom mjestu izloženi materijali, tehnologija i elementi prirode.

Prepreku u projektiranju predstavljali su uvjeti zaštite od požara s jedne strane te želja da se lobby pretvori u topao prostor dobrodošlice s druge strane. Stoga su korišteni materijali sukladni tehničkim zahtjevima, ali im je primjenom tehnologije dan prirodniji izgled. To se prije svega odnosi na ovješenu zaobljenu pregradu od aluminijskih letvica s otiskom drvenog uzorka, koja tvori frontu vidljivu s ulaza te tako znatno utječe na prvi dojam posjetitelja.

Viši dio prostora dobro je osvijetljen prirodnim svjetlom, kao i ovješenim svjetiljkama postavljenim točno prema uputama projektanta. U središte je postavljena nova recepcija kružne tlocrtne forme s namjerom da se stvori protočan prostor s različitim mogućnostima korištenja.

U pretprostorima dizala isto podno opločenje kombinirano je s negorivim zidnim oblogama obrađene površine. Spušteni strop od bijelog istegnutog metala vizualno oslobađa prostor u visinu.

Nenametljivi brončani i smeđi tonovi ovog modernog projekta podigli su opći dojam o zgradi, izazvali pozitivne dojmove zakupaca i posjetitelja te unijeli živost u dosadašnji prostor.

Biografiju arhitekta Roberta Križnjaka pročitaj ovdje!

Foto: Saša Ćetković, Berislava Picek/ CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:53