JEFTINIJE.HR

Izbor idealnog namještaja za vaš novi dom

 

Kupovina nove kuće ili stana prijeloman je trenutak u životu. Slatke muke kupovine prve nekretnine prate i vrlo važne odluke o uređenju i kupovini namještaja i opreme za novi dom. Dvojba je uglavnom univerzalna svima nama, pokleknuti trendovima i kupiti moderan namještaj ili ići za klasicima čistih linija i vječnog stila.

Prilikom izbora odgovarajućeg namještaja valja razmisliti o brojnim faktorima. Kakav namještaj izabrati za mali stan a da ga pri tome ne zatrpamo i vizualno još više smanjimo? Za kakav namještaj se odlučiti s ograničenim budžetom, u koje komade namještaja se isplati odvojiti više novca kako bi ih koristili dugo vremena? Vjerujemo da vam ne nedostaje ideja za uređenje, a nekoliko savjeta koji će vam pomoći kod kupovine namještaja za različite prostore, pročitajte u nastavku.

Dnevna soba

Iako izbor namještaja za dnevnu sobu na prvi pogled djeluje kao ugodan i gotovo lagodan zadatak, ali s obzirom na brojne trikove, mnogima može predstavljati veliki problem. Dnevne sobe su jedna od prostorija u stanu u kojoj ćemo provesti jako puno vremena, često treba imati i jedan mirniji, radni kutak i prostor za uživanje s obitelji i prijateljima. Izbor namještaja i opreme za dnevne sobe izuzetno je važan, i svakako zahtijeva posebnu pažnju.

Od sjedeće garniture ili kombinacije kauča (dvosjeda ili trosjeda) i fotelja, do veličine tepiha i odabira polica ili regala o puno toga valja razmisliti kod odabira. Bez obzira hoćete li se odlučiti na nikad popularniji skandinavski stil u kojem prevladavaju lijepi i praktični komadi namještaja prirodnih boja ili za moderni stil s namještajem visokog sjaja i kombinacijama bijele, zlatne i srebrne boje ili za retro kombinaciju novih i renoviranih komada namještaja, prvi korak neka vam bude precizno mjerenje sobe i popis namještaja kojeg obavezno želite i morate imati.

Sjedeća garnitura obično bude centralni dio dnevne sobe, nju prati neizostavan klub stolić, TV komoda, tabure ili fotelja. Zidovi su rezervirani za police ili regale o kojima isto treba razmisliti prije kupnje. Ako imate puno knjiga i sitnica koje želite izložiti razmislite o zatvorenim regalima u kojima će predmeti biti zaštićeni od prašine. Naravno, u dnevnoj sobi treba pronaći mjesta i za televizor, zvučnike i/ili glazbenu liniju, dobar izbor može biti neka od TV komoda s posebnim ladicama i spremnicima za kabele i sve sitnice koje prate neizostavnu tehnologiju.

Nekima od nas dnevna soba mora imati i odvojeni radni kutak s radnim stolom i računalom. Ako radni kutak želite i fizički odvojiti od ostatka sobe, razmislite o kupovini paravana. Za dnevnu sobu pažljivo treba odabrati i tepih koji mora biti savršene veličine, ni malen ni velik. Nepisano pravilo kaže da tepih treba pokrivati prostor između mjesta za sjedenje tako da na njega stanu prednje noge kauča i fotelja, s prikladnim stolićem u sredini.

Naravno, novi stan ili kuća postaju pravi dom tek kada ih ispunimo sitnicama i dragim predmetima pa osim ukrasa koje planirate izložiti posvetite malo pažnje i kod odabira ukrasnih jastuka, zastora i slika koje planirate objesiti na zidove.

Kuhinja

Kupovina novog kuhinjskog namještaja može biti veliko zadovoljstvo, ali zbog široke ponude i bezbroj opcija kod dizajniranja i prava noćna mora. Uvijek se isplati unaprijed istražiti i otkriti ponudu elemenata za kuhinje i međusobno usporedi različite proizvođače i cijene. Pri dizajniranju nove kuhinje treba obratiti pozornost i na sve kućanske aparate i bijelu tehniku koju planiramo ugraditi. Istraživanje ponude bijele tehnike i kuhinjskih elemenata, danas je jednostavnije nego ikad zahvaljujući portalu za usporednu kupovinu i praćenje ponuda, Jeftinije.hr.

Kupovina kuhinjskih blokova ili pojedinih elemenata je svakako najteži i najvažniji dio opremanja kuhinje. Pored toga je potrebno kupiti i kuhinjski sudoper i slavinu. Izbor kuhinjskog bloka ovisi o vašem ukusu pa se možete odlučiti za rustikalni drveni stil ili za trenutno popularne kuhinjske ormariće sa visokim sjajem. Prilikom izbora kuhinjskih elemenata veoma je važan i sam raspored s kojim ćete maksimalno efikasno iskoristiti prostor. Bez obzira na konačan odabir, vrlo je vjerojatno da će investicija u kuhinju biti jedna od najvećih investicija u novom stanu, osim ako ju ne planirate uskoro ponovno promijeniti.

Spavaća soba

Prilikom izbora odgovarajućeg namještaja za spavaću sobu obično dolazi do dileme kako u spavaćoj sobi osigurati ugodnu i opuštenu atmosferu, a pri tom održati stilsku usklađenost. Spavaća soba treba biti oaza mira, a s obzirom da prespavamo gotovo trećinu života važno je da namještaj u spavaćoj sobi bude pravilno izabran, prvenstveno kvalitetan i udoban.

Namještaj u spavaćoj sobi osim kreveta podrazumijeva i garderobni ormar i noćne ormariće, jednu ili više komoda. Vjerojatno nije potrebno napomenuti koliko je važna kupovina kvalitetnog madraca jer svakom pojedincu odgovara različita tvrdoća, vrsta podloge i dimenzija. Cijene kvalitetnih madraca mogu ići u nebesa pa je zbog toga važno da prije kupovine usporedite različite trgovine i na taj način napravite odgovarajući kompromis između cijene i kvalitete.

Stil komode, noćnog ormarića, ormara i kreveta ovisi o vašem ukusu, a preporučljivo je da namještaj u spavaćoj sobi ne bude previše upadljiv kako bi se mogli maksimalno odmoriti i uživati u spavaćoj sobi.

Kupaonica

Kupaonica predstavlja savršenu kombinaciju upotrebljivosti i opuštanja jer je to prostor u kojem se možemo opustiti nakon napornog dana. U kategoriju kupaonskog namještaja spadaju kupaonska galanterija, kupaonske slavine, ormarići za kupaonu, kupaonski blokovi, ogledala, bojleri i sanitarna keramika. Pod kupaonsku galanteriju ubrajamo ogledala, stalke, držače za ručnike, sapun ili wc papir i drugu sličnu opremu.

Opremanje kupaonice možete poprilično pojednostaviti ukoliko se odlučite za kupovinu kupaonskog kompleta, koji obično uključuje ogledalo, umivaonik i jedan ili više ormarića koji osim polica i ladica mogu sadržavati i rasvjetna tijela, prekidače i utičnice za struju. Cijena kupaonskog kompleta ovisi o broju elemenata, a u usporedbi s odvojenom kupovinom zasebnih elemenata dodatna je prednost što ne morate pretjerano paziti kako će ti pojedini elementi izgledati zajedno.

Izuzetno važan dio kupaonske opreme su i slavine jer vam kvalitetno izabrana kupaonska slavina za kadu i umivaonik, može pružiti onaj dodatan osjećaj ugode u kupaonici. Prilikom izbora uzmite u obzir različite karakteristike – od protočnog pritiska vode do načina pripreme tople vode te same dužine ili pokretljivosti slavine.

Svaku kupaonicu možemo dodatno opremiti biljkama, ukrasnim ručnicima, zanimljivim vješalicama i sličnim dodacima koje će je učiniti jedinstvenom.

Foto: Jeftinije.hr/Bigstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:25