STATISTIKA

Pred Uskrs porasla potražnja za malim kućanskim aparatima, hranom i vrtnom opremom

Uređenje vrta i okućnice jedan od oblika alternativne štednje - tvrdi Jeftinije.hr

Zagreb, 230323.
Umjetno cvijece koje se aranzira i dekorira kao pravo prema ideji Marice vrtlarice.

 Berislava Picek/Cropix

Pred Uskrs porasla je potražnja za specifičnim malim kućanskim aparatima, hranom i vrtnom opremom, objavio je portal Jeftinije.hr, koji prati kretanja potražnje i cijena različitih proizvoda na hrvatskom tržištu.

Navode da je unazad 30 dana porasla potražnja za malim kućanskim aparatima, i to za 30 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

- Pojedinačno, najveći rast zabilježen je u kategorijama blendera, i to za čak 126 posto, zatim električnih tava za 101 posto, pa friteza za 92 posto dok su apsolutni rekorderi po porastu potražnje aparati za sladoled sa skokom potražnje od 496 posto - navode u Jeftinije.hr.

Dodaju da je analiza podataka pokazala i porast kupnji prehrambenih proizvoda, koje oni svrstavaju u kategoriju Supermarket. U Jeftinije.hr ističu da to u pravilu nije dominantna kategorija kupnje u online prodaji, ali da je u ovom razdoblju zabilježila znatniji skok.

- Potražnja u ovoj kategoriji na našem portalu porasla je za 28 posto u odnosu na lani, a najtraženiji su bili proizvodi za doručak i užinu gdje je zabilježen skok od 94 posto, mliječni proizvodi i jaja sa skokom od 43 posto, meso i riba sa skokom 78 posto te bezalkoholna pića, čija je potražnja porasla 53 posto - navode u Jeftinije.hr-u.

Sezonski, navode, porasla je potražnje i za vrtnom opremom, poput vrtnog namještaja, dječjih igrališta i proizvoda za vrt općenito.

- U drugoj polovici ožujka značajno je porasla potražnja za vrtnim stolicama za čak 141 posto, dječjim vrtnim igralištima za 129 posto i pergolama za 30 posto - navode.

Pojašnjavaju da razlog tome se može tražiti i u aktualnom gospodarskom momentu.

- Uređenje vrta i okućnice jedan od oblika alternativne štednje, odnosno investicije kojom se povećava vrijednost imovine, a sve to itekako ima smisla u svjetlu neizvjesne i dugotrajne gospodarske situacije koja je pred nama - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:20