KORISNI SAVJETI

Otkrivamo kako odabrati najbolju boju za dječju sobu i zašto neke boje nisu poželjne

 

Za razliku od ostalih prostorija u domu, pri uređenju dječje sobe treba obratiti posebnu pozornost na izbor boja. Djeca se u svojoj sobi igraju, druže i odmaraju pa je potrebno stvoriti ugodan prostor, a koji će ih ujedno poticati na kreativnost. Stoga boje u dječjoj sobi trebaju osigurati stvaranje maštovitog i sigurnog okruženja za mališane i školarce.

Jedna od smjernica je izbor boja prema feng shuiju, a ovisno o pet elemenata: vatra, voda, zemlja, drvo i metal. Kako bi se odabrale najbolje boje, potrebno je znati kojem od 5 elemenata pripada karakter mališana. Što se tiče ying i yang ravnoteže, boje se dijele na smirujuće, hladne - yin boje poput plave i tople, poticajne - yang boje kao što je crvena. U nastavku pročitajte što potiče koja od boja.

Najbolji izbor boja za dječju sobu

Zelena boja se često koristi u dječjim sobama jer osim što je simbolizira prirodu i djeluje umirujuće na duh i tijelo, vrlo lako se kombinira s ostalim bojama u prostoriji. Osim zelene, vrlo popularna je i plava. Isto kao i sa zelenom, s nježnijim, svjetlijim nijansama plave je teško pogriješiti. Dobar izbor su i žuta te narančasta.

  • Zelena boja - jača samopouzdanje, opušta i smiruje. Iako je osvježavajuća, potrebno je pripaziti na njenu jačinu. Ne smije biti pretamna ili jarka, a najbolja nijansa je ona zelene jabuke ili svjetilija nijansa kivija.
  • Plava boja - daje mir, sklad i dubinu. Ako njome obojite zidove, usporit će rad živčanog sustava i stvoriti smirujući efekt koji priprema tijelo za san. Isto tako pospješuje koncentraciju, odnosno sposobnost pamćenja i učenja. S druge strane, neki tonovi poput sivo-plave nisu poželjni jer mogu napraviti suprotan efekt i prostor učiniti hladnim i neugodnim te stvoriti osjećaj tjeskobe.
  • Žuta boja – stimulira, daje toplinu i veselje. Upotrebom žute boje, sobe izgledaju veće, dok njene nijanse stvaraju potrebnu toplinu. Kako je riječ o boji sunca, žuta boja u sobi ne smije biti jarka jer će povečati intelektualnu i mišićnu aktivnost što je možda poželjno u jutarnjim, ali ne i večernjim satima.
  • Narančasta boja - potiče socijalnu interakciju, komunikaciju i razgovor. Iako joj je utjecaj pozitivan, ako je prekomjerno koristite, ta će boja uništiti dobru energiju u sobi.

Kako obojiti dječju sobu za dječaka, a kako za djevojčicu

Ružičasta boja najčešće prevladava u sobama za djevojčice, a plava boja je dugo bila rezervirana samo za dječake. No, zašto plavu ne bi odabrali i pri bojanju zidova sobe za djevojčice. Naime, istraživanje provedeno na više od 2.000 Britanaca pokazalo da se osobe koje spavaju u sobama s plavim zidovima više odmaraju od ostalih. Uz plavu boju, u sobi za dječake se može kombinirati narančasta, boja vanilije i svjetlije nijanse zelene.

S druge strane, ružičasta i ljubičasta su stimulativne boje te mogu biti dobre u prostorima za igru, ali ne i za spavanje. Stoga je za djevojčice također bolji izbor zelena, žuta ili narančasta koje se lako mogu kombinirati s bijelim detaljima. Ako birate ljubičastu, neka to bude svjetlija nijansa, u boji lavande. Za sobe u kojima će spavati beba prikladnije su pastelne boje poput boje marelice, plavo zelene i žute.

Boje koje je poželjno izbjegavati na zidovima dječje sobe

Crna, siva i bijela spadaju u akromatske boje, a preporuka je izbjegavati bojanje zidova u tim bojama. Za sivu se smatra da potiče depresiju, crna tugu i strah, a bijela djeluju pomalo sterilno. Tamno-ljubičasta može izazvati osjećaj tuge i frustracije pa ako već birate ljubičastu, neka to bude svjetlija nijansa koja može stvoriti osjećaj mira.

Odabir jarkih, toplih boja za cijelu površinu zida nije dobra ideja. Primjerice, crvena boja je boja uzbuđenja te povećava frekvenciju disanja i rada srca. Ako će dijete previše vremena provodi u sobi sa crvenim zidovima, može se pojaviti agresivno ponašanje ili čak smanjiti sposobnost fokusa djeteta. Ako želite unijeti malo energičnosti u dječju sobu, neka to budu pametno odabrani crveni detalji.

Kako pomoći djetetu da se oslobodi straha od mraka i 'čudovišta'

Nježnije boje, odgovarajuće svjetlo pokraj krevetića, vesele dekoracije na zidovima i prozorima su neki od načina kako pomoći djetetu da se oslobodi straha od čudovišta, duhova i životinja. Ako se vaše dijete boji mraka, pokušajte zajedno provesti neko vrijeme u polumračnoj sobi i razgovarati s njim ili ispričati priču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 05:34