RABARBARA

Biljka koja vam daje energiju dolazi ravno iz vrta na vaš stol

 Berislava Picek/ CROPIX
 

U prethodnom članku smo naveli sve dobrobiti rabarbare i koliko je ukusna kao namirnica, međutim, moramo navesti da se većini ljudi koji su je prvi put probali i nije svidjela. Prilično je kiselkasta i intenzivnog okusa, tako da treba vremena da se na nju naviknete. Stoga vam savjetujemo da rabarbaru u početku konzumirate u kombinaciji s jabukama ili jagodama, koje se odlično slažu s njom, a “ublažit” će njezin intenzivan okus.

Zagreb, 270418.
Vrtlar Hrvoje Kovach koji radi u Zagrebackom botanickom vrtu pokazao je kako uzgojiti rabarbaru i kako je koristiti.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/ CROPIX

KOMPOT OD RABARBARE I JABUKA

Prije kuhanja sa stabljike odstranimo vanjska tvrda vlakna tako da ih nožićem ogulimo. Narežite tako oguljene stabljike na komadiće dugačke 1-2 cm. Ogulite jabuke, nasjeckajte ih na manje komadiće pa pomiješajte s komadićima rabarbare. Dodajte toliko vode da prekrije voće, zatim dodajte šećer po želji. Možete dodati cimet ili muškatni oraščić te žlicu soka limuna, limete ili naranče, koji odlično pristaju uz ovaj kompot. Komadiće voća kuhajte dok ne omekšaju.

Zagreb, 270418.
Vrtlar Hrvoje Kovach koji radi u Zagrebackom botanickom vrtu pokazao je kako uzgojiti rabarbaru i kako je koristiti.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/ CROPIX

PITA OD RABARBARE I JABUKA

NADJEV:

• 500 g stabljika rabarbare

• 500 g jabuka

• 150 g šećera TIJESTO:

• 250 g glatkog brašna

• 125 g maslaca

• 125 g šećera u prahu

• 1 jaje

• 1 vanili šećer

• prstohvat soli

1. Od navedenih sastojaka umijesi glatko tijesto.

2. Tijesto oblikuj u kuglu, zamotaj plastičnom folijom i stavi na pola sata u hladnjak.

3. Nakon pola sata izvadi tijesto iz hladnjaka, pa odvoji četvrtinu tijesta.

4. Ostatak tijesta razvaljaj i obloži njime namašćen lim promjera 24 cm.

5. Tijesto izbodi vilicom, kako se za vrijeme pečenja ne bi dizalo.

6. Oguli i naribaj jabuke, pa ih pomiješaj s polovicom šećera i stavi na pripremljeno tijesto.

7. Operi stabljike rabarbare, pa odstrani vanjska tvrda vlakna i nareži ih na štapiće

8. Kratko ih blanširaj u vreloj vodi.

9. Posloži blanširane štapiće rabarbare po jabukama, pa ih posipaj ostatkom šećera.

10. Preostalu četvrtinu tijesta zarolaj u valjke, pa prekrij površinu rabarbare, u obliku rešetke, kako se nakon pečenja nadjev ne bi odvajao.

11. Peci 40-ak minuta na 200 Celzijevih stupnjeva, dok se pita ne zarumeni.

12. Pečenu pitu možete, prema želji, dodatno posuti šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:22