OMILJENO "ZELENO" IZDANJE

JOŠ SAMO DANAS (petak, 14. rujna) uz Jutarnji list potražite novi broj časopisa D&D VRT!

Ovaj tjedan stiže “zeleno” izdanje. Glavne teme su detaljan vodič o čili papričicama te kako izraditi hotel za pčele. Kraj ljeta i dolazak jeseni nije nas spriječio da vam u novom broju magazina D&D Vrt prezentiramo niz zanimljivih vrtnih tema u kojima ćete se, sigurni smo, pronaći, nešto naučiti i dobiti inspiraciju za nadolazeće vrtne akcije i pothvate.

Tako smo od našeg stalnog suradnika, Hrvoja Kovača iz Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu, saznali sve o papričicama. Otkrio nam je zašto većinu ljudi jako privlači ljuta hrana, objasnio koje sve paprike postoje te detaljno pojasnio sve što trebate znati ako u svom zelenom carstvu želite uspješno uzgajati popularne čili papričice. Jedna od brojnih zanimljivosti u ovoj temi je skala papričica po ljutini. Saznajte iz prve ruke koja je papričica najmanje ljuta, a koja je toliko ljuta da će vam “zažariti” cijela usta. Ukratko, donosimo slikovnu skalu ljutine različitih papričica.

Ovaj mjesec pozabavili smo se i procesom izrade vlastitog domaćeg probiotika. Naša urbana vrtlarica i suradnica Andreja Čoh otkriva recepte za izradu najkvalitetnijih i najposebnijih probiotika. Inače, probiotici su živi mikroorganizmi (dobre bakterije) koji imaju povoljan učinak na zdravlje. Probiotici, između ostalog, stvaraju unutarnji ekosustav te pomažu u proizvodnji vitamina B, odbijaju parazite, pomažu tijelu da razgradi proteine i masti te su važni za imunološki podršku.

Uz ove dvije glavne teme, tu je i priča o korisnosti pčela u vrtu te jednostavan i koristan “uradi sam” projekt koji će vas naučiti kako napraviti lijep hotel za pčele. Istražili smo i koje sve vrste domaćih čajeva postoje te kako sami možete napraviti super čaj od biljaka koje vas okružuju i koje doslovno možete ubrati i osušiti u vlastitom vrtu. Saznajte sve o tome kako napraviti svoj čaj od mente, matičnjaka, kamilice, gloga, šipka, šumske jagode, lavande, kadulje, stolisnika, majčine dušice ili koprive te kako sve te čajeve osušiti, skladištiti i na kraju pripremiti kao fini topli ili hladni napitak.

Naravno, i u ovom broju vodimo vas u stan u centru Zagreba koji oduševljava brojem i količinom različitih biljaka, predivan vrt u Hrvatskom zagorju i opuštajući eksterijer bivšeg baletana Dine Bakse u zagrebačkom naselju Šestine.

Tu su i druge naše rubrike, poput shopping vodiča u kojem vam donosimo proizvode za izradu najbolje zimnice, aktualne “zelene” vijesti iz Hrvatske i svijeta te priču o jednom zanimljivom domaćem kafiću koji ima predivnu floralnu tapetu i kreativki koja izrađuje sasvim posebne kućne dekoracije u obliku kaktusa.

Novi broj magazina D&D Vrt čitajte samo u četvrtak 13. rujna uz Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 11:06