U GOSTIMA

Mali botanički vrt kreativne studentice urbanog šumarstva 

Zagrepčanka Tajana Kruhak živi u obiteljskoj kući u blizini maksimirske šume. Od svojih roditelja naslijedila je ljubav prema svemu što cvate, a to se itekako vidi u ovih 200 četvornih metara, pogotovo u njezinoj sobi koja je čista definicija ljubavi prema prirodi

U neposrednoj blizini maksimirske šume u Zagrebu, u obiteljskoj kući od 200 četvornih metara, živi Tajana Kruhak, studentica prve godine urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša i velika zaljubljenica u biljke i životinje. Ta njena strast posebno je vidljiva u spavaćoj sobi koju je uredila s puno ljubavi i koja je, kako sama kaže, pravi odraz njezina karaktera.

U cijeloj kući ima više od 40 vrsta biljaka, od toga otprilike 16 vrsta sukulenata koji su razmješteni po svim prostorijama, pa čak i po stubištu

- Soba zauzima otprilike 24 kvadrata. Za mene je to najvažniji dio kuće jer najviše vremena provodim u njemu. Osim za spavanje, soba služi za opuštanje, druženje i učenje. Stoga sam prilikom uređivanja razmišljala kako prilagoditi prostor svim tim funkcijama. Za radni stol odabrala sam tamnu drvenu plohu dužine dva metra kako bih imala dovoljno prostora za sve materijale koji su mi potrebni za učenje. Tako se na radnom stolu, osim knjiga i laptopa, mogu zateći i izbojci raznoraznog bilja iz zimskog razdoblja, češeri, sjemenke i slično. Pleteni ormarić, konzolu i stalak dobila sam na poklon od tete koja ih je kupila u trgovini antikvitetima, a na njima su smješteni uglavnom sukulenti. Od iste tete dobila sam i prekrasne zavjese s cvjetnim uzorkom i dvije tamnocrvene fotelje. Krevet, police za knjige, stolić, ormarići, stolci, drvena kutija i pleteni dvosjed su s Jakuševca, a ormari za odjeću kupljeni su prije dosta godina u salonu namještaja. Na ormarićima uz krevet nalaze se lisnati kaktus, spatifilum, kalanhoa i orhideja, na stolčićima uz prozor su božićni kaktus i limun. Bijela škrinja, koja je također sa sajma, smještena je uz staklena balkanska vrata i na njoj se nalaze sukulenti, metvica i bonsai. Na vrhu crne police je bršljan, a uz policu kaktus (Opuntia anacantha). Uz prozor je još smještena juka, a u visećim teglicama nalaze se sobni zvončići - ponosno opisuje Tajana koja priznaje kako uvijek kao najljepše dekoracije za svoj intimni prostor bira biljke. I to u svim oblicima.

KUTAK ZA SVE

Spavaća soba ima 24 kvadrata i osim za spavanje Tajani služi za opuštanje, druženje i učenje

Tako se na zidovima Tajanine spavaće sobe mogu uočiti brojni uokvireni biljni motivi. Uglavnom prevladavaju biljke iz herbarija (tri vrste paprati i šumska vrsta Vinca minor), koje su, otkriva Tajana, skupljene tijekom studiranja.

- Na neki način to su i uspomene s terenskih nastava. Zbog studija sam razvila naviku prešanja bilja tako da sam ih, nakon što sam sakupila veću količinu sitnih listova i cvjetova, odlučila grupirati po sličnim bojama i uokviriti. Moram priznati da mi je draže pronaći neku zanimljivu sliku iz kalendara i uokviriti je ili nešto nacrtati, nego kupiti nešto gotovo ili generičko. Tako sam pronašla zanimljiv motiv u L’erbolario kalendaru i uokvirila ga, a vrsta paprati Polypodium appalachianum toliko me se dojmila da sam je odlučila nacrtati i napraviti mali poster - objašnjava i dodaje kako se ljubav prema bijkama razvila dok je još bila dijete.

Prvi kaktus kupila joj je baka na tržnici Dolac, a mama joj je prenijela znanje o tome kako se brinuti o različitom zelenilu

- Sjećam se još uvijek prvog kaktusa koji mi je baka kupila na tržnici Dolac. Za ljubav prema zelenilu su u biti zaslužni roditelji. Oduvijek su voljeli donositi biljke u kuću i brinuti se o njima, posebice mama koja mi je i prenijela svoje znanje o njima. Volim biti okružena zelenilom i sobne biljke za mene znače povezanost s prirodom. U prostoru u kojem se nalaze biljke uvijek se osjećam ugodnije i opuštenije. Osim što uljepšavaju prostor oko mene, čine ga zdravijim - ističe i ponosno dodaje kako se u njezinoj obiteljskoj kući nalazi više od 40 vrsta biljaka, od toga otprilike 16 vrsta sukulenata. Zimi su biljke razmještene tako da su na optimalnom mjestu što se tiče svjetlosnih i temperaturnih zahtjeva. Dio biljaka iznosi se na terasu ili vrt tijekom toplijih mjeseci.

Za kraj, pitali smo Tajanu što bi savjetovala ljudima koji tek kreću s ozelenjavanjem svojeg interijera. Što raditi, a što nikako ne?

- Prvi savjet bio bi saznati latinsko ime (ne samo narodni naziv) biljke kako bi ih znali smjestiti u prostoru što se tiče zahtjeva za svjetlom i temperaturom. Znam da ponekad zna biti frustrirajući manjak informacija na etiketi teglica, ali danas je barem lako doći do informacija i povezati se s ljudima koji nam mogu pomoći. Moja obitelj me naučila kako je važno sakupljati kišnicu, što zbog uštede vode za zalijevanje sobnih biljaka i vrta, ali i brojnih pogodnosti za većinu bilj, kojima ne odgovara voda iz vodovoda. Stoga savjetujem, ako živite u kući i imate mogućnosti sakupljanja kišnice, učinite to, biljke će vam biti zahvalne.

Biljke birajte i s obzirom na vrijeme koje im možete posvetiti, a početnicima svakako preporučam krenuti sa sukulentima zato što danas stvarno postoji odličan izbor boja, oblika i veličina, a i najjednostavniji su za održavanje. S druge strane, što nikako ne raditi? Smjestiti biljku, pa čak ni kaktus,blizu radijatora, što sam naučila na teži način - odgovara.

NE STAVLJAJTE IH BLIZU RADIJATORA

Tajanin savjet za vrtlare početnike jest da nikako ne stavljaju biljku blizu radijatora, pa čak i ako se radi o kaktusu, a svakako bi svi trebali prije svega saznati latinsko ime biljke i informirati se o tome koji su joj zahtjevi za svjetlom i temperaturom

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:18