JESTE LI PRIMIJETILI?

U jednoj se prostoriji skuplja najveća količina prašine, a to utječe na vaše zdravlje

 /SHUTTERSTOCK

Koliko god ju čistili, prašina se skuplja posvuda, a čini se da je najviše ima u jednoj prostoriji. Prema portalu Sleep.com, prašina je jedan od najčešćih alergena u zatvorenim prostorima, a simptomi koje izaziva mogu utjecati i na kvalitetu sna. Iako je važno smanjiti prašinu u cijelom domu, jednoj specifičnoj prostoriji treba posvetiti dodatnu pažnju kako biste se vi i vaša obitelj osjećali zdravi i odmorni.

Ako to niste primijetili u vlastitom domu i još uvijek se pitate koja je soba najprašnjavija, vrlo je vjerojatno da je to - vaša spavaća soba, piše Better Homes & Gardens, pozivajući se na studiju Istraživačkog instituta OTB pri Tehnološkom sveučilištu Delft u Nizozemskoj, u kojoj se navodi kako je krevet vjerojatno glavni izvor alergena iz kućne prašine u domu. U studiji se navodi da zrak ispod posteljine može doseći čak 50 puta veću koncentraciju zagađivača u usporedbi s ostatkom zraka u zatvorenim prostorima.

image
/SHUTTERSTOCK

Pitate se zašto je spavaća soba toliko prašnjava? Uzorkuje ju više čimbenika: prvi su dlake i mrtve stanice kože kućnih ljubimaca, ako spavaju i provode vrijeme u vašem krevetu, drugi su vlakna iz tapeciranog namještaja, a treći su dlačice i mrtve stanice kože samih ukućana. S obzirom na to da ukućani otprilike jednu trećinu života provedu u spavaćoj sobi, gdje mijenjaju odjeću, četkaju kosu, mijenjaju posteljinu... ima smisla da se upravo toj sobi taloži toliko prašine. Osim toga, u spavaćim sobama često je slaba cirkulacija zraka i visoka razina vlage, što također pridonosi količini prašine.

Ona se može smanjiti, ali samo ako ste spremni ubaciti nekoliko koraka u vašu rutinu. Za početak, potrebno je redovito čistiti i spavaću sobu, prati posteljinu barem jednom tjedno, usisavati dva puta svaki tjedan, usisati madrac barem dvaput godišnje, prati zavjese također dva puta godišnje, a brisanja prašine s lampi posegnite za suhom krpom od mikrovlakana ili vlažnom krpom.

Kako biste spriječili nakupljanje prašine u spavaćoj sobi, najbolje je postaviti neka pravila za sobu: zabrana ulaska za kućne ljubimce, obavezno izuvanje obuće, provjetravanje i držanje vrata otvorenima... Kako biste dodatno poboljšali kvalitetu zraka, razmislite o kupnji pročišćivača zraka. Na kraju, provjerite razinu vlažnosti u sobi jer visoka vlažnost može uzrokovati da se čestice prašine lakše zalijepe za površine. Idealna razina vlažnosti za sprječavanje prašine je ispod 50 posto. Odvlaživačem zraka može se smanjiti vlaga u zraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:28