NEĆE BITI UZALUD

Možda vam se čini da stalno brišete prašinu, ali ona će se vraćati sve dok ne napravite ovo

 /SHUTTERSTOCK

Malo se zadataka u životu čini tako uzaludnim kao brisanje prašine u domu. Koliko god bili marljivi, čistili, brisali i prali, prašina će se uvijek vratiti. Osim što vizualno nije nimalo privlačna i ostavlja dojam neurednosti i lošeg održavanja doma, prašina može izazvati velike probleme alergičarima i osobama s respiratornim problemima.

Pitate li se odakle uopće dolazi sva ta prašina?

"Prašina se može sastojati od raznih čestica, kao što su stanice kože, dlake, vlakna, pelud i drugi materijali iz okoliša", rekla je Marla Mock iz kanadsko-američke tvrtke Molly Maid, koja se bavi čišćenjem kuća, za portal southernliving.com.

Nekoliko je razloga zašto prostor može biti toliko prašnjav.

Na prvom je mjestu - koliko god nam se činilo da stalno čistimo - rijetko brisanje prašine, no ponekad je stvar i u alatu koji se koristi. Marla Mock savjetuje da koristite krpu od mikrovlakana koja će, prema njenom iskustvu, ukloniti do 99 posto bakterija na površinama te se može koristiti bez sredstva za poliranje. Samo treba pripaziti da krpa nije previše mokra, inače će ostaviti tragove.

"Kada brišete prašinu, jednostavno to radite odozgo prema dolje. Zbog toga će sve čestice prašine pasti na pod, pa ih možete jednostavno usisati ili obrisati. Uvijek obrišite prašinu prije nego što očistite podove, osim ako ne volite raditi dodatni posao", savjetovala je.

Dodala je da se prašina češće nakuplja u domu sa slabom cirkulacijom zraka, zbog čega je poželjno češće otvarati prozore te koristiti ventilatore (ali tek poslije brisanja prašine). S druge strane, učestali propuh ili stolarija niske energetske učinkovitosti također može utjecati na prašinu u domu. I "prometna područja" u domu, poput ulaznog hodnika, imaju tendenciju nakupljaja prašine pa se savjetuje postavljanje otirača ispred ulaznih vrata te izuvanje obuće prije ulaska u dom. Također preporučuje korištenje pročistača zraka s filterima za hvatanje čestica prašine, osobito ako netko od ukućana ima alergije ili respiratorne probleme.

U svakom slučaju, tjedno brisanje prašine je ključno, ali isto tako je bitno i poboljšanje protoka zraka, održavanje ventilacijskog sustava te brtvljenje prozora i vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 07:58