Staklene kućice za čisti zen

"72 SATA KUĆICA" Genijalna ideja nastala u Švedskoj

Ove staklene kućice dizajnirane su kako bi vam pružile najopušteniji odmor ikad

Kvaliteta života u Švedskoj na glasu je visoko rangiranih. Koja je tajna? Nova studija slučaja otkriva značajan zdravstveni učinak neposredne blizine prirode na švedski način života. Nakon samo 72 sata provedena u prirodi stres se smanjuje više od 70 posto.

Kako bi istražila učinke jedinstvenog odnosa koji Šveđani imaju s prirodom, Švedska je u rujnu 2017. provela studiju slučaja. Pet osoba s visoko stresnim poslovima - njemački policajac, francuski vozač taksija... provelo je tri dana na privatnom otoku u zapadnoj Švedskoj sjeverno od Göteborga, dok su njihovo blagostanje mjerili vodeći istraživači. Zvuči relaksirajuće, zar ne? To je poanta.

Tijekom studije, sudionici su boravili u kabinama napravljenim od stakla po narudžbi kako bi bili što bliže prirodi. Nakon 72 sata, svi su pokazali: smanjenje krvnog tlaka, razine stresa i otkucaja srca - i postali su kreativniji.

Foto: Maja Flink

 

Projekt naziva “72 Hour Cabin” odgovor je za sve koji se žele opustiti. Riječ je o malenim i netipičnim kućicama smještenim na Henriksholmu, otoku usred jezera Ånimmen u Švedskoj, koji je pola prekriven šumom, a pola s pašnjacima.

Staklene kabine mogu rezervirati svi građani svijeta i nećete biti praćeni kao ispitanici, ali parametri boravka su u osnovi isti. Nakon istovremenog dolaska možete ostati maksimalno 72 sata i imati najviši stupanj privatnosti i mira, čisti “zen”.

Foto: Maja Flink

Foto: www.vastsverige.com

Bočni zidovi, kao i krov su od stakla, ostatak prostora od drva, a u samom interijeru smješten je samo bračni krevet s nekoliko detalja

 

Staklene su kabine jedine građevine na otoku, osim dvorca i manje zgrade Palviljongen, gdje posjetitelji staklenih kabina mogu pohraniti stvari u privatnim ormarićima, iskoristiti toalet ili napraviti manji obrok u zajedničkoj kuhinji.

Po dolasku, posjetiteljima se također uručuje karta otoka, svjetiljka, maska za oči, boca za vodu, šalica, rola toaletnog papira i vreća za spavanje, u slučaju da se osjećate kao da vam staklo ometa gledanje zvijezde. Također možete dobiti pristup čamcima na vesla, štapovima za ribolov i sauni na drva.

Foto: Maja Flink

Foto: Maja Flink

Foto: www.vastsverige.com

Foto: www.vastsverige.com

 

Poticaj ljudi da se približe prirodi ovim projektom u skladu je sa švedskim zakonom "Freedom to Roam" koji dopušta svakome da kampira, pješači, biciklira ili na bilo koji drugi način pristupi bilo kojoj od švedskih javnih površina.

Foto: www.vastsverige.com

Foto: www.vastsverige.com

Foto: www.vastsverige.com

 

Više informacija potražite na: www.72hcabin.com, a smještaj možete rezervirati ovdje.

 

Foto: Maja Flink

Izdvajamo

Iz drugih medija