DIZAJN HACK

Evo kako male, ali i malo veće stanove učiniti velikim

Od ispravnih proporcija i nijansi do sjajnog poda i skladištenja iznad razine očiju, ovo je 15 savjeta poznate dizajnerice interijera

Što je stan manji, planiranje interijera je zahtjevnije i temeljitije. Istodobno, dizajneri se rijetko upuštaju u renoviranje starih apartmana, pa su mnogi vlasnici prisiljeni samostalno stvoriti vlastiti interijer. Dizajnerica Irina Krasheninnikova na popularnoj je web stranici The Village izdvojila najbitnije tehnike planiranja i uređenja koje će vam pomoći da vaš dom bude više vizualno prostran. Ista pravila vrijede i za vlasnike većih apartmana, jer bez obzira s koliko kvadratnih metara raspolažete, uvijek još jedan nedostaje.

Inače je dizajnerica interijera Irina Kraseninnikova, uvrštena među 100 najboljih arhitekata i dizajnera Rusije prema britanskom AD-u.

Razmislite o proporcijama interijera

Najvažnija stvar je da postavite točan volumen. Prostor mora niti organiziran u skladu s visinom stropa, čak i u malim apartmanima omogućuje stvaranje lijepih i skladnih prostora. Što je namještaj bliži stropu i soba će izgledati veća. Ako imate niske stropove nemojte od stana napraviti studio apartman, jer ne povećava površinu, već samo naglašava niske stropove.

Izradite centralni sustav

U svakoj sobi apartmana trebao bi biti jedan upečatljiv središnji sustav. To znači da trebate postaviti vrlo visoki objekt u malu sobu, koji će privući pažnju i odvratiti pozornost od veličine sobe. U kupaonici to može biti, na primjer, velika svjetiljka, u maloj spavaćoj sobi, veliko uzglavlje i tako dalje.

Koristite načelo simetrije

Simetrični sustav je pouzdan način stvaranja ravnoteže prostora poput zidne police. Čak i sićušne sobe mogu biti lijepe i respektabilne s ovom tehnikom. Zahvaljujući simetriji, mala soba neće izgledati tijesno ili pretrpano namještajem. Ali nemojte pretjerati, jer takve kompozicije na svakom zidu izgledaju dosadno.

Zamijenite ispunjeni prostor praznim

Ostavite jedan zid ili dio zida prazan kako bi se oči mogle odmarati na njemu. Istodobno, praznina može biti i kompozicijsko središte.

Boja zidova u susjednim sobama u istoj boji

To će vizualno ujediniti sobe, a stan će izgledati prostraniji. Isti kat u cijelom stanu funkcionira na identičan način. Ako obojite strop i zidove u jednu boju, ona će sakriti prijelaznu liniju između njih, čime se vizualno povećava visina prostorije.

Nacrtajte kontrastne rubove na strop

Tako ćete povećati visinu stropa. Štukature privlače pozornost na strop i dovode ga na novu razinu. Vizualno se prostor širi upravo onako kako izgleda. Kada je strop bezličan, jednostavno ga ne primjećujemo, a kao takav nije u središtu naše pozornosti, što u konačnici zapravo smanjuje prostoriju.

Koristite visoka ogledala

Smještena blizu ili na suprotnim vratima i prozorima, stvaraju iluziju većeg broja soba u stanu.

Sakrijte ormare u niše i neka budu iste boje kao i zidovi

To omogućuje da se ormari rasprše u prostoru. Idealan je slučaj kada ih vaši gosti uopće ne vide i zapravo ne znaju gdje su vaši sustavi za pohranu. Vrlo je loše kad je divovski ormar glavni "ukras" interijera, što je nemoguće ne primijetiti. Ormar možete ostaviti vidljiv samo ako je riječ o izvrsnom antikvitetu.

Odlučite o broju, veličini i obliku predmeta

Ostavite samo ono što je potrebno. Uklonite nepotrebne stvari bezobzirno. Koristite male, mobilne i lagane objekte. Izaberite okrugle oblike. Što manje oštrih kutova u malim sobama, to bolje.

Koristite transparentne predmete i sjajne površine

Oni će vam omogućiti da ne preopteretite prostor, uz zadržavanje funkcionalnosti. Naime, svjetleće i reflektirajuće površine ispunjavaju prostor zrakom i svježinom.

Kombinirajte različite teksture u istoj sobi

Time će prostor biti zanimljiviji i bogatiji. U maloj sobi nema puno prostora za velike objekte, stoga je važno promatrati načelo teksturnog kontrasta. Inače, postoji rizik od postizanja vrlo dosadnog i monotonog prostora.

Izradite sjajni pod, umjesto sjajnih stropova

Suprotno popularnom uvjerenju, sjajni stropovi ne izgledaju viši. Sjajni pod djeluje puno bolje na niske stropove. činjenica je da će se zidovi reflektirati u podu, a ne suprotno, zbog čega će vaša visina prostorije postati neobjašnjivo visoka.

Postavite prostor za pohranu iznad razine očiju

Ova tehnika omogućuje vam pronalaženje dodatnih resursa za pohranu, ali ne preopterećuje mali stan. Ta su mjesta prikladna samo za stvari koje rijetko upotrebljavate.

Nemojte ukloniti sve zidove

Sobe će i hodnici učiniti stan dubljim te stvoriti osjećaj većeg prostora, dok studio apartmani izgledaju dobro samo u prisutnosti manjeg stana.

Odbacite neke poznate navike

Ako postoji trgovina u blizini vašeg doma, neka vaše zalihe hrane budu u hladnjacima u trgovini, a ne u vašoj kuhinji. To će vam omogućiti da umjesto velikog hladnjaka stavite manji. Istraživanja pokazuju da je za obitelj od dvije ili tri osobe dovoljno hladnjak, bez zamrzivača pa ćete dobiti više radnog i skladišnog mjesta u kuhinji.

Foto: ANNA MIKHEEVA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 07:29