Suvremeni stan u centru Zagreba

Neodoljiva igra praktičnosti i ljepote

Neutralne boje, strogi minimalistički komadi namještaja koji materijalima ipak prizivaju toplinu doma odlike su ovog stana u Zagrebu, čija je veličina zadivljujućih 170 četvornih metara

U mirnoj ulici, u centru Zagreba, nalazi se suvremeni stan u koji vas danas vodimo. Površina mu je čak 170 četvornih metara. Ovo je naš drugi stan u životu. Kao što smo imali u prvom stanu, i ovdje smo željeli kuhinju otvorenog tipa s blagovaonicom povezanu s dnevnim boravkom, zatim tri spavaće sobe od čega roditeljsku s vlastitom kupaonicom i garderobom, te dodatno radnu sobu koja može postati soba za goste - nabrajaju vlasnici, uspješni poslovni ljudi s dvoje djece tinejdžerske dobi.

Kao bi u tome uspjeli bez većih problema, ovaj projekt adaptacije i opremanja povjerili su arhitektici Sandri Meštrović.

- U suradnji sa statičarem srušeni su gotovo svi pregradni zidovi, a jedan nosivi zid djelomično je zamijenjen gredama. Tlocrtna dispozicija je potpuno promijenjena. Svi vanjski zidovi su dodatno izolirani zbog topline i buke, a vanjska bravarija zamijenjena istom, ali s trostrukim izo-staklima nakon čega se u stanu ne čuje gradska buka i toplinski gubici su minimalni. Sustav grijanja i hlađenja objedinjen je u sustav ventilokonvektora s toplinskom pumpom i podnim grijanjem. Svi ventilokonvektori riješeni su u dizajnu ormara tako da se usis nalazi u dnu, a upuhivanje na vrhu ormara ili bočno, na maski spuštenog stropa. Elektroinstalacija je riješena po principu pametne kuće jer vlasnici dosta putuju te na taj način reguliraju i optimiziraju grijanje ili hlađenje dok ih nema, odnosno imaju mogućnost da ih dočeka zimi topli, a ljeti svježi dom kada se vraćaju s puta. Kompletna adaptacija je trajala manje od šest mjeseci, čemu se pristupilo s unaprijed dogovorenim terminskim planom i bez žurbe, s ciljem da stan nakon odrađene adaptacije 'odleži' svoje, da bude potpuno suh prije postavljanja parketa - objašnjava arhitektica Meštrović i dodaje kako je ovaj životni prostor zapravo vrlo logično, udobno i praktično uređen.

Tako su blagovaonica, kuhinja, dnevni boravak i radna (gostinjska) soba jedna cjelina s nosivim zidom i dimnjacima u sredini obučenima u zidnu oblogu u formi kubusa u koju je smješten i tehnički prostor te tehnološki dio s televizorom i kaminom. Radna soba može se i odijeliti velikim kliznim stijenama Rimadesio te postati mirni radni kutak ili gostinjska soba. Ima i dvosjed na razvlačenje Revolve od Prostorije.

Cjelokupno gledajući, stil koji prevladava u stanu je suvremen, minimalistički, elegantan, s toplinom prirodnih materijala i diskretnih boja, upotpunjen lijepim slikama velikih formata, a dječje sobe efektnom zidnim tapetama.

- U svim prostorijama prevladavaju prirodne boje smeđe i crvene zemlje, gline, pijeska i grafita uz bijelu boju. Prostorom dominira parket od američkog oraha, velikog formata, četkane površine i završno uljen što mu povećava toplinu i prirodnost. Namještaj je izrađen od medijapana i kerrocka a vrata i klizne stijene su od dvostrukog mat-stakla baršunastog izgleda, s minimalnim aluminijskim dovratnicima ili vodilicama u stropu. Zavjese su bogate, propuštaju svjetlost, ali ne dopuštaju pogled u stan, a tepisi su tanki, no puni, izrađeni od prešane vune-filca u dva sloja i štepani ukrasnim štepom s potpisom Paole Lenti. Dobavljeni su u Themeliji kao i sav pomični namještaj - ističu vlasnici i dodaju kako je kuhinju, obloge i sav ugradbeni namještaj u stanu po mjeri izradila Smrtić Oprema Stolarija prema detaljnim nacrtima opremanja arhitektice Meštrović.

Srušeni su gotovo svi pregradni zidovi, a jedan nosivi zid djelomično je zamijenjen gredama. tlocrtna dispozicija tijekom temeljite adaptacije potpuno je promijenjena. isto tako, svi vanjski zidovi su dodatno izolirani zbog topline i buke, a sustav grijanja i hlađenja objedinjen je u sustav ventilokonvektora s toplinskom pumpom i podnim grijanjem.

Foto: Robert Leš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:47