Nova generacija javnih prostora

Ni zdravstvene ustanove nisu više sive i tmurne. Pogledajte kako izgledaju suvremene poliklinike koje uređuju arhitekti

 Holden Kekez
Projekt je odradila poznata hrvatska arhitektica Sandra Meštrović

Poliklinika za dječje bolesti Helena otvorila je u Ulici Ljudevita Posavskog 31 u Zagrebu vrata još jedne usko specijalizirane podružnice - Centra za neuropedijatriju, rehabilitaciju i ranu intervenciju. Smješten na novoj lokaciji, prostorno je i ambijentalno prilagođen specifičnim potrebama ovih djelatnosti, opremljen najsuvremenijom visokosofisticiranom medicinskom opremom zahvaljujući sredstvima novog projekta EU, a interijer je uredila arhitektica Sandra Meštrović.

image
Holden Kekez
image
Holden Kekez

- Prateći svjetske trendove moderne pedijatrijske medicine, Poliklinika nastoji unaprijediti boravak u njoj te opravdati visoki standard i očekivanja i pacijenata i njihovih roditelja koji dolaze iz cijele Hrvatske i regije. Posebno je zahtjevno uređenje prostora koji mora zadovoljiti potrebe i interese dječje populacije kao i odraslih osoba koje dođu s njima u pratnji. Želja vlasnice je bila da interijer bude prilagođen potrebama djece, a da istodobno bude elegantan i profinjen te da samo stil detalja bude dječji. S obzirom na to da je riječ o podružnici pedijatrijske poliklinike s novim djelatnostima, odlučeno je da se koriste drugačije boje od glavne zgrade u kojoj dominiraju siva i tirkizna. Stoga je odabrana zeleno-zlatna varijanta koja daje mirniji i elegantniji izgled. Detalji poput roza elephant leg fotelje te krugovi na podu različitih nijansi zelene boje, koji prate tapeciranu kružnu klupu, te naljepnice životinja ukazuju da je riječ o interijeru namijenjenom djeci - objasnila je arhitektica Sandra Meštrović.

image
Holden Kekez
image
Holden Kekez
image
Holden Kekez

Dodaje da je Centar za neuropedijatriju, rehabilitaciju i ranu intervenciju jedinstveni koncept privatne pedijatrijske ustanove jer su terapije vremenski zahtjevne pa čekaonica mora biti osmišljena za dulji boravak. Preuređenjem interijera postignut je suvremen prostor, profinjen i elegantan, ali opet topao i ugodan za boravak mališana i njihovih roditelja.

Uređenje ovakvog tipa interijera, govori arhitektica, posebno je izazovno jer treba uzeti u obzir specifičnosti dječje dobi, sigurnost malih pacijenata, ali i zadovoljiti potrebe i interes vrlo široke pedijatrijske populacije, od novorođenačke dobi pa sve do 18 godina, kao i njihovih roditelja…

image
Holden Kekez

- Nismo htjeli da interijer bude previše dječji zbog široke dobne skupine koja ovdje dolazi pa smo se odlučili samo nekim profinjenim detaljima naglasiti da je riječ o interijeru namijenjenom djeci. To je i glavni problem svih dječjih poliklinika, obično su prešarene i teško je uskladiti eleganciju i profinjenost s dječjim motivima - priča arhitektica.

image
Holden Kekez

U ovoj adaptaciji postojećeg prostora najveći zahvat bio je, ističe, formiranje decentnog prostora recepcije radi čega su srušeni neki zidovi te su smanjene dvije prostorije. Nekadašnja recepcija, koja se nalazila na ulazu, pretvorena je u "zonu dobrodošlice" s minibarom i okruglom klupom u zidu. Nova recepcija s čekaonicom postala je srce prostora koja toplim pastelnim bojama i zlatnim detaljima fine rasvjete daje ugođaj ugode i elegancije kako za posjetitelje tako i za zaposlenike jer su dobivena dva plus jedno radno mjesto. Posebna pažnja posvećena je oblikovanju pulta recepcije pri čemu je funkcija zadovoljena, a oblikovno ostvaren skulpturalni element s indirektnom rasvjetom izradila je Smrtić oprema stolarija. Korišteni materijali su kerrock boje slonovače i laminati titanium obrade. Prostor osvjetljava, ali i krasi nadgradna svjetiljka Pista Modular lightinga koja je u suradnji s 2rPi studijem Zagreb personalizirana i prilagođena ovom prostoru, a u projekciji na stropu prati dužinu pulta.

image
Holden Kekez

Cijeli prostor je zamjenom podne obloge i toplim pastelnim bojama zidova dobio puderast i prigušen ton. Dijelom je iskorištena postojeća rasvjeta visećih valjčića, ali je pojačana dodatnim valjcima na stropu u istom stilu. Ventilacijski sustav na stropu te onaj grijanja i hlađenja nije se moglo mijenjati. Dugački hodnik između ordinacija animiran je simpatičnim naljepnicama s motivom životinja. Naglasci u pastelnim bojama, poput elephant leg fotelja Roly Poly tvrtke Driade, kupljenih u Themeliji, zatim Kartellovih Prince Aha stolića, te krugovi druge boje na podu, kao i police te klupa na zidu bili su oblikovni naglasci. Tkaninom iste boje presvučen je naslon postojeće klupe u čekaonici. Riječ je više o makeoveru nego o adaptaciji jer se maksimalno zadržalo postojeće stanje i oplemenilo ugodnim zeleno-plavim bojama kojima se naglašavaju nove djelatnosti poliklinike, te pomno odabranim funkcionalno oblikovnim elementima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 21:52