ISKUSTVO ČITATELJICE

DETALJ KOJI MIJENJA SVAKODNEVICU Kako sam prestala usisavati stan i dobila više vremena za stvari koje volim raditi

 

Ponekad se jednostavno dogodi da nas život 'samelje'. Obaveze se gomilaju, očekivanja rastu, a mi jednostavno ne stižemo, ma koliko god se trudili... To je iskusila i Ivana (35).

Tridesetpetogodišnja Ivana radi po više od deset sati na dan, a u slobodno vrijeme uživa u paraglajdingu, bungee jumpingu, planinarenju i vožnji monocikla. Nedavni susret s njom, mojom prijateljicom iz djetinjstva, koju nisam vidjela više od deset godina, naveo me "na razmišljanje". Prva stvar koju sam je pitala, kad sam čula čime se sve bavi bila je: "Pa, kako sve to uspijevaš?"

Doista, kako?

Rekla mi je da radi u velikoj IT tvrtki, voli svoj posao i često ostaje u uredu satima nakon završetka radnog vremena. Međutim, njen život ne sastoji se samo od posla, jer zna da ne bi mogla biti tako uspješna bez svog slobodnog vremena tijekom kojeg se "regenerira".

Osim toga, prisjetila se i svojih početaka na novom poslu. Tada se, kaže mi, htjela dokazati kao dobar radnik. Posao je tada često nosila doma, pa su njen društveni i ljubavni život patili, a, priznaje, narušeno joj je bilo i psihičko zdravlje.

Prosvjetljenje

I trajalo je to neko vrijeme. A onda, jedne večeri, kad je pod pritiskom svih obaveza počela neprekinuto jecati, shvatila je da takav život nema smisla.

"U tom trenutku shvatila sam da pod hitno trebam nešto promijeniti." kaže mi.

Naravno, promjena nije došla preko noći, dodaje, ali iz dana u dan razmišljala je kako si olakšati.

"Ponekad sam se osjećala kao Baltazar, hodajući gore-dolje po stanu i razmišljajući što napraviti."

I onda joj je sinulo. Dapače, nadohvat joj je ruke.

"Kao grom iz vedra neba, palo mi je na pamet - pa ja živim u vremenu kada mi tehnologija može itekako olakšati život i "stvoriti" dodatnih nekoliko sati u danu." kaže mi Ivana.

Za početak, sav posao odrađivala je u uredu. Međutim, brzo je uvidjela da je i kod kuće dočekuje isto toliko posla koje treba odraditi - čišćenje, kuhanje i pranje. Ali, i tu je brzo u pomoć uskočila tehnologija.

Što se promijenilo

Za brže pranje rublja pronašla je pametnu perilicu koja isti posao odrađuju dvostruko brže od standardnih perilica te uz 20 posto manju potrošnju struje. Osim toga, njena perilica (mrzim je) može sam upravljati vremenom završetka programa.

Osim toga, nabavila je i pećnicu koja "komunicira" s hranom te s pomoću elektromagnetskih valova nadzire teksturu hrane i prilagođava temperaturu za najbolje pečenje. Slušam je i ne vjerujem...

U čišćenju joj, pak, pomaže robotski usisavač, kojim upravlja uz pomoć mobilne aplikacije na mobitelu. Toliko je pametan da, ako je potrebno, robot sam odlazi napuniti bateriju tijekom čišćenja, a ona može namjestiti vrijeme trajanja čišćenja i vidjeti u kojoj je fazi čišćenje, treba li mu zamijeniti filter, isprazniti koš i urediti raspored. E tu više nisam mogla šutjeti, pa sam je odmah molila da mi ga posudi na nekoliko dana da se i ja uvjerim u to.

Uz ovo dugoročno ulaganje Ivana je, kaže mi, dobila toliko potrebno slobodno vrijeme, ali i dalje je u potrazi za novim pametnim uređajima. Zato mi je na rastanku rekla: "Jedva čekam kad na tržište 'izbace' novi uređaj, jer to znači da dobivam više slobodnog vremena. Sretnija sam ja, ali i svi oko mene jer imam više vremena za obitelj, prijatelje i ostale ljude koje volim. Žao mi je samo što sam morala puknuti da bih shvatila kako male stvari čine život boljim.".

Na koji način rade pametni uređaji?

Većina pametnih uređaja radi uz pomoć online upravljača koji se povezuju na uređaj. Nakon prvog povezivanja, instalira se aplikacija na mobitel i uređajem možete upravljati gdje god se nalazili. Tako dobivamo više komfora jer možemo uključivati i isključivati uređaj dok smo, primjerice, u uredu, na putu ili godišnjem odmoru. Preko aplikacije štedimo i električnu energiju, jer možemo provjeriti jesmo li isključili uređaj te kontrolirati vrijeme trajanja nekog programa. Uz robot-uređaje imamo potpunu kontrolu nad prostorom, a odlično je i što obavljaju većinu kućanskih poslova umjesto nas, dok mi samo kontroliramo kada, gdje i kako želimo da rade.

Dovoljno je dobrih razloga za nabaviti robotski usisavači uštediti vrijeme. Sada možete pronaći iRobot Roomba 671 po akcijskoj maloprodajnoj cijeni od 2.899,00 kn i iRobot Roomba 895 po akcijskoj maloprodajnoj cijeni od 3.999,00 kn kod sljedećih ovlaštenih prodavatelja: iRobot Hrvatska trgovine, Elipso, Pevec, eKupi, Links, Emmezeta, Svijet Medija, Harvey Normann, a sve dodatne informacije o proizvodu i akciji nalaze se ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2022 21:15