PROJEKTNI URED 4UHA

Dinamična istarska kuća od 120 kvadrata

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Nakon kratke proljetno-uskršnje hedonističke pauze, pripreme za ljeto mogu početi, a najbolji način da vas uvedemo u sve duže i toplije dane jest da se, premda nakratko, preselimo sa zagrebačkog Ribnjaka u krasnu zemlju, Istru nam milu. Čak 120 kvadrata naše ovotjedne interijerske avanture sastoje se od 3 spavaće sobe, isto toliko kupaonica, prostranog dnevnog prostora te dodatnih sadržaja, poput natkrivene terase i saune.

Prilikom projektiranja nove organizacije prostora, morali smo voditi računa o nekim postojećim elementima, poput zidova i vertikalna za instalacije, posebice dimnjaka za kamin, zbog čega je ulazni prostor nešto veći od željenog, no, kako bi i taj „nedostatak“ pretvorili u prednost, s jedne strane smo u njega uklopili garderobne ormare po mjeri, dok smo s druge stvorili zanimljivu vizualnu komunikaciju između dnevne zone i ulaznog dijela kuće.

Već na prvi pogled možete pretpostaviti temu dizajna ovog interijera. Različiti stilovi, tehnike, materijali i teksture unijeli su ovu moderanu kuću dozu nemira, dinamike ili, drugim riječima, eklekticizma. Jedan od glavni elemenata dnevnog prostora je zid s kaminom, koji je završno dotjeran dekorativnom tehnikom imitacije betona nježne, bež boje. Na njega se nastavljaju, horizontalno postavljene, elegantne drvene letvice što fizički odvajaju, ali ujedno i vizualno povezuju ulazni i dnevni prostor.

Zanimljiv moment ove kuće je razlika u visini između hodnika i dnevne zone, zbog čega su letvice, osim dekorativne, preuzele i sigurnosnu ulogu. Tamno siva boja samog kamina proteže se i kroz niski TV ormarić , dok ostatkom prostora dominiraju nježni, pastelni, bež i sivi tonovi. Uz neizostavan drveni dekor, za stvaranje što posebnijeg prostora zaslužna su i efektna rasvjetna tijela – metalne visilice u zlatnim nijansama, dok su najsnažniji interijski odabir u ovih 45 kvadrata zasigurno drvene stropne grede i kameni zid - drugim riječima neizostavni elementi istarske interijerske priče.

Kuhinja otvorenog tipa što slijedi oblik slova „U“ smještena je vlastitoj niši, čime je dobila određenu dozu privatnosti. Njome dominira igra kontrasta između bijelih kuhinjskih fronti, tamnih okvira ormarića, isto takvog šanka te barskih stolica. Dodatan efekt suprotnosti i određenu dinamiku u čitavu kompoziciju unose razigrane pločice geometrijskog uzorka, dok se kuhinjska rasvjetna tijela – također metalne visilice, kroz zlatne detalje povezuju s ostatkom rasvjete dnevne zone.

Spavaće sobe, iako na prvi pogled različite, povezane su istom dizajnerskom idejom – moderno s elementima raskoši i klasike. U glavnoj spavaćoj sobi to se očituje odabirom efektnog, tamno sivog kreveta koji dominira prostorom, naglašenim zavjesama i geometrijskim uzorkom zidnih tapeta.

U drugoj sobi se poseban ugođaj stvorio kombinacijom starinskog uzorka tapeta i krevet s baldahinom, dok je najmanja soba ugostila dva kreveta s tapeciranim uzglavljem i zanimljivim zidnim, noćnim lampama.

Baš kao što je to slučaj u kuhinji, kroz sve tri kupaonice se također provlače kontrasti. Dominaciju jednostavnih, svijetlih pločica razbijaju geometrijski uzorci, dok su toplinu u kupaonske prostore unijeli drveni komadi namještaja te narančasti, zlatni i crveni detalji.

Uz kontraste, toplinu i detalje vas ovaj tjedan pozdravljamo, dok za sljedeći četvrtak s nestrpljenjem spremamo dugo vremena pripremanu, već jednom dana najavljenu, veoma nam dragi morsku, zadarsku avanturu.

Do sljedećeg čitanja,

Vaši arhitekti s Ribnjaka, tim 4uHa.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:18