POVOLJNA RJEŠENJA KOJA PALE

Dobrom rasvjetom do ljepše uređenog malog, ali i malo većeg doma

Mali trikovi koji će vam pomoći da rasvjetom pridonesete izgledu vašeg doma

Rasvjeta je izuzetno bitna stavka u svakom interijeru. Osim što će dobro osvijetljeni interijer izgledati veće i prozračnije, u njemu će biti i udobnije boraviti. Vaša rasvjetna tijela moraju izgledati jednako dobro od jutra do mraka, a kada birate rasvjetu ona mora biti funkcionalna i dekorativna. Vaše predivne svjetiljke trebaju privlačiti pozornost čak i kada nisu upaljene. Promatrajte visilice u svom domu kao nakit kojim uređenje podižete na višu razinu, a upravo pomoću njih možete istaknuti stil koji vam se sviđa. Industrijska rasvjeta, profinjene zlatne visilice, vintage komadi, moderni crni mat modeli i bezbroj drugih opcija omogućuju vam da brzo, učinkovito i jeftino promijenite izgled svog prostora.

Danas donosimo nekoliko savjeta i trikova kako rasvjetom do ljepše uređenog interijera i eksterijera.

Budite svjesni prostora koji vam je na raspolaganju

Odabir pravih svjetiljki zahtijeva da budete svjesni ograničenja prostora koji imate na raspolaganju te da sukladno njegovim dimenzijama ispravno isplanirate svoju rasvjetu. Dobro poznavanje svih dimenzija i namjene svakog kutka prostora omogućuje vam da odlučite koliko vam rasvjetnih tijela treba, koje veličine i vrste te kako ćete ih rasporediti.

Uvijek morate u obzir uzeti visinu stropa i dimenzije prostorije, pogotovo kada birate visilice. Dno vaše visilice ne smije biti postavljeno niže od 1,8 metara od poda odnosno nešto malo iznad visine očiju. Golema visilica možda izgleda izvrsno na internetu i u velikim prostorima, no ako nema dovoljno dugi pad odnosno zbog niskog stropa ne može visiti na dugom kabelu, izgledat će neskladno.

Manje visilice znaju biti najbolji izbor jer će izgledati proporcionalno s obzirom na dužinu svog kabela. Kada osvjetljavate radnu površinu pomoću visilica njihov broj i raspored ovisi i o dužini i širini samog prostora koji osvjetljavate.

Vaša rasvjeta mora biti praktična

Osim što mora osvjetljavati prostor i izgledati lijepo, vaša rasvjeta mora biti i praktična te vam olakšavati život. U kuhinji i kupaonici to znači da mora biti otporna na dim i vlagu cijelom svojom dužinom te da se mora moći lako očistiti. Trebali biste se pobrinuti i da rasvjeta u prostorima koji se ovako često koriste bude energetski učinkovita.

Kada birate visilice izbjegavajte one presvučene tkaninom jer će upiti mirise i vlagu te bi mogle pljesniviti.

Najbolje se držati materijala koji se lako čiste, poput metala i stakla.

Odabir žarulje također utječe na praktičnost prostora jer svaka vrsta baca svjetlo na drugačiji način i crpi energiju drugačije pa pripazite i na taj aspekt svoje rasvjete.

Kako rasvjetom vizualno povećati male prostore?

Više izvora svjetlosti za različite atmosfere

Općenito govoreći, ako je strop u malim stanovima nizak, najbolje bi bilo stropno svjetlo usmjeriti u strop, a osvjetljenje ostatka prostora osigurati dodatnim lampama ujednačenog intenziteta, poput samostojećih i stolnih svjetiljki.

Usmjeravanjem svjetla u strop postiže se da on djeluje svjetlije i više. Osim toga, dizajnerica savjetuje postavljanje više izvora svjetlosti za različite atmosfere.

Koju rasvjetu je najbolje odabrati za kupaonicu?

Ugodna, ali i funkcionalna

Strateški raspoređena rasvjeta može pretvoriti mali i mračni prostor u blistavu prostoriju s izvrsnom atmosferom. Jedna od takvih prostorija upravo je kupaonica u kojoj provodimo više vremena nego što smo svjesni i u kojoj se spremamo za izlazak u svijet. Prije postavljanja rasvjetnih tijela u kupaonici koju često zanemarujemo kad je riječ o rasvjeti, uzmite u obzir nekoliko važnih faktora koji će je pretvoriti u luksuzan dio stana namijenjen apsolutnom opuštanju i brizi za tijelo.

Kako biste stvorili pravi ugođaj, treba uspostaviti ravnotežu između oštrog i mekog svjetla u interijeru kupaonice. Naravno, uvijek možete upaliti mirisne svijeće kako biste stvorili pravu atmosferu za opuštanje, no kada dođe trenutak za šminkanje ili brijanje, bez dobrog svjetlosnog rješenja praktički ste u mraku!

Ako je kupaonica površinom mala ili nema prozora, rasvjeta zahtijeva dosta planiranja. Najbolje ju je riješiti s više različitih rasvjetnih tijela: iznad ogledala, na njemu ili pokraj njega, ugradbeno u strop i ukrasno viseće.

Opća rasvjeta osvjetljava cijeli prostor, dok diskretna daje ugodnu atmosferu prilikom kupanja. Rasvjetu je potrebno staviti s obje strane ogledala u visini lica kako bi pružalo najbolje svjetlo i umanjilo sjene za namještanje frizure, šminkanje, brijanje...

Svjetlost bi trebala biti toplog spektra, a najvažnije je da sva rasvjetna tijela imaju posebnu zaštitu za vlažne prostore (IP zaštita).

Stropno svjetlo tipična je rasvjeta u gotovo svakoj prostoriji, pa tako i u kupaonici, i njega ćete najčešće koristiti. U malim kupaonicama većinom postoji samo jedno veće svjetlo ili pak stropna staza s nekoliko manjih reflektora usmjerenih u različitim smjerovima, dok veće kupaonice ipak traže više od jednog izvora stropnog svjetla kako bi se stvorila dobra vidljivost. Pri ugradnji stropnog svjetla razmislite o regulatoru jačine svjetlosti (dimeru), što je korisna značajka vašeg svjetla primjenjiva na različite situacije u kupaonici.

Primjerice, ako kupate djecu u kadi, treba vam jače svjetlo odozgo kako biste vidjeli sve što treba oribati, a kad se opuštate u pjenušavoj kupki, sigurno bi vam puno više odgovaralo nježno i prigušeno svjetlo. Svrha je regulatora pružanje više različitih mogućnosti rasvjetljavanja prostora.

Ako je vaša kupaonica veće kvadrature, to znači da vrijedi razmisliti i o većem rasvjetnom tijelu koje može funkcionirati i kao upečatljiv element uređenja.

Snažno i precizno svjetlo trebalo bi biti postavljeno oko ogledala pred kojim obavljate sve ključne faze uređivanja. Ta rasvjeta većinom padne u drugi plan pa se koristi samo stropno svjetlo koje vam radi medvjeđu uslugu i nije najbolje rješenje - stropno svjetlo stvara oštre sjene na licu, što otežava precizno šminkanje i uređivanje i daje pogrešan dojam o vašem izgledu, stupnju neispavanosti i godinama. Idealno rješenje bila bi rasvjeta smještena s bočnih strana ogledala jer će vas ona pravilno osvjetljavati i olakšavati vam svakodnevne zadatke, poput brijanja ili nanošenja pudera. U slučaju da nemate mnogo mjesta oko ogledala može vam poslužiti svjetlo iznad ogledala, sa snopom svjetla usmjerenim prema dolje.

Dodatna rasvjeta za stvaranje ugođaja opcija je koja je izričito dekorativne naravi i koristi se kako bi se prostor kupaonice pretvorio u glamuroznu destinaciju za opuštanje. To može biti zidna rasvjeta koja baca meko svjetlo na zidu, rasvjeta u zidnoj niši ili unutar polica, kao i svjetlost koja privlači pogled prema određenom dekorativnom elementu, poput slike na zidu ili kakvog zidnog ukrasa. Ako ne želite previše ulagati u taj aspekt vaše rasvjete, uvijek se možete okrenuti simpatičnim lampicama na baterije ili toplim i mirisnim svijećama za taj spa osjećaj.

Koju rasvjetu je najbolje odabrati za kuhinju?

Osigurajte si rasvjetu za rad

Rasvjeta je ključni element pametnog dizajna prostora jer utječe na način na koji ga koristimo, kao i na atmosferu koja u njemu vlada. Kada dizajnirate svoju kuhinju važno je da na umu imate nekoliko ciljeva koje trebate ostvariti kako biste dobili prostoriju koja zadovoljava sve vaše potrebe.

U vašoj se kuhinji odrađuju brojni zadaci, od sjeckanja povrća i pripreme večere pa do druženja s prijateljima i obitelji.

Rasvjeta u vašoj kuhinji mora vam omogućiti da sve svoje kuhinjske aktivnosti odrađujete pod direktnim i jasnim svjetlom.

Ne želite baratati nožem u sjeni, zaklanjati sami sebi svjetlost dok radite niti se mučiti s čitanjem.

Naravno, to ne znači da u svoju kuhinju morate postaviti reflektore koji zasljepljuju, nego da pametno osvijetlite sve ključne zone. To možete postići postavljanjem pomičnih rasvjetnih tijela koje potom možete usmjeriti na određene kutke u kojima radite.

Visilice su odličan način kako osvijetliti kuhinjski otok jer možete spustiti svjetiljku dovoljno nisko da spriječite nastanak sjena.

LED rasvjeta ugrađena u gornje elemente također je korisna za osvjetljavanje radne površine. Važno je samo da pažljivo odaberete žarulje koje ćete koristiti kako bi bacale dovoljno jasno svjetlo na površine, bez da pritom iskrivljavaju boje.

Koju rasvjetu je najbolje odabrati za spavaću sobu?

Ako imate dovoljno prostora na podu odaberite samostojeću svjetiljku, a ako nemate neka to bude stropna svjetiljka.

U spavaćoj sobi možete koristiti zidnu rasvjetu.

Dodajte male stolne svjetiljke na noćni ormarić.

Objesite viseće svjetiljke iznad uzglavlja kreveta ili na policu pričvrstite pomične svjetiljke sa zglobom kako biste svjetlost mogli usmjeravati po prostoru kako vam odgovara.

Koju rasvjetu odabrati za dnevni boravak?

Samo jedno odgovarajuće rasvjetno tijelo u prostoriju može unijeti zapanjujuću promjenu.

Čitanje knjiga, igranje igrica, gledanje televizije, druženje - dnevna soba podrazumijeva različite aktivnosti za sve ukućane, stoga je potrebno rasvjetu prilagoditi životnim navikama.

Kupujući novu svjetiljku, obratite pozornost na svjetlost koju pruža i mogućnost njezina podešavanja.

Na tržištu postoji mnogo primjeraka koji divno izgledaju.

Za dnevnu je sobu najbolje odabrati više različitih izvora svjetla.

Koju rasvjetu odabrati za blagovaonicu?

Veličina stola

Iako oblik i veličina vašeg stola ne moraju određivati kakvo ćete rasvjetno tijelo odabrati, svakako vam mogu pomoći pri odabiru. Na kraju se sve svodi na osobni izbor i ukus, ali preporučuje se za okrugle stolove odabrati okrugle, heksagonalne ili oble visilice, dok će iznad četvrtastog ili pravokutnog stola odlično izgledati pravokutni ili ovalni oblici.

Možete se poigrati i s veličinom i više elemenata istog oblika, pogotovo ako imate dulji stol, jer ćete time stvoriti uravnoteženi izgled prostora.

Ako imate manji stol razmotrite veće visilice koje predstavljaju dobar izbor sve dok vam ne smetaju dok koristite stol.

Gdje želite da svjetlo pada i koliko intenzivno mora biti

Osim tipova žarulja koji utječu na osvjetljenje, to čini i oblik vašeg rasvjetnog tijela! Visilice u obliku bubnja ili lanterni koje su zatvorene sa svih strana stvaraju suptilnu i blagu svjetlost u usporedbi sa zvonastim lusterima koji usmjeravaju svjetlost na jednu točku.

Sjenila također mijenjaju način na koji se svjetlo raspršuje pa će tako rupičasto sjenilo stvarati zanimljiv uzorak u prostoru. Odlučite kakav efekt želite i u skladu s tim suzite svoj odabir.

Strop

Kada je riječ o vješanju rasvjete sa stropa, ravni stropovi ne predstavljaju veliki problem, no kosi stropovi znaju biti pravi izazov. Visilice s fleksibilnim lancima ili kablovima stoga su praktičniji izbor od onih s fiksiranim držačem.

Ostala rasvjeta

Ako se u blizini blagovaonskog stola nalaze druga rasvjetna tijela, bilo da je riječ o svjetlima iznad kuhinjskog otoka ili pak zidnoj rasvjeti, potrebno je i na njih obratiti pozornost i prilagoditi svoj izbor.

Primjerice, ako su visilice iznad kuhinjskog otoka dramatičnog izgleda, odaberite suptilnije primjerke za blagovaonicu.

Kakvu rasvjetu odabrati za eksterijer?

Ljeto se već osjeća u zraku, što znači da polagano dolazi vrijeme za uređenje prostora na otvorenom. Nema ničeg ljepšeg od sanjarenja s prijateljima na terasi i uživanja u lijepo uređenom eksterijeru.

Postoji mnogo načina na koje možete stvoriti lijepu atmosferu.

Solarna rasvjeta ili LED svjetla mogu vam poslužiti za osvjetljenje nogostupa ili isticanje ograde, kuće ili stabla.

Dok lanterne ili lampice iznad stola mogu stvoriti romantičnu atmosferu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 15:46