Balkon arhitektice Tanje Herr

Meditativna oaza na desetom katu zagrebačkog nebodera

Balkon je moj hram, mjesto gdje se najbolje opuštam – s osmijehom na licu priča zagrebačka arhitektica Tanja Herr koja je na svojem balkonu visoko u oblacima na 10. katu nebodera kreirala pravi meditativni kutak za sebe i svoju obitelj. Valja spomenuti kako se njezin balkon nalazi u neboderu itekako poznatom Zagrepčanima, i to po našoj domaćoj seriji Smogovci, odnosno obitelji Vragec koja je u njemu živjela, no nas je ipak privuklo nešto drugo.

Elegantno i funkcionalno uređen Tanjin balkon površine tek nešto više od šest četvornih metara specifičan je po tome što na njemu prevladavaju začinske biljke koje redovito koristi u kuhinji, pa i za izradu domaće vegete. Budući da ima dugogodišnje profesionalno iskustvo sa zelenim krovovima, Tanja na balkonu koji je okrenut na južnu stranu uzgaja većinom biljke Mediterana koje dobro podnose užarena ljeta na gradskom asfaltu. Timijan, lavandu, ružmarin, smilje, peršin, vlasac, bosiljak i jagode uzgaja u običnim duguljastim plastičnim teglama dubokim samo 20 cm, ali zato ispunjenim posebnim supstratom koji se koristi u zelenim krovovima.

– Mediteranske biljke, poput lavande, vole procijeđeno i suho tlo za što je supstrat idealan – napominje Tanja dok s posebnom pažnjom promatra otporan i snažan grm lavande. Osim trajnica, svake godine u balkonskim gredicama uzgaja različito jednogodišnje bilje kao što je salata, blitva, rajčica, paprika i druge. Dok prebire po paketićima sjemena kadifice koje je uzgojila prošle godine, Tanja zaneseno govori kako za nju uzgajanje biljaka ima dublje značenje. – Baš kao u permakulturi, nije važan prinos, nego šira slika priče. U ovom slučaju, prilika da se ponovno spojim s prirodom, samom sobom – objašnjava. Biljke pretjerano ne tetoši, dohranjuje ih jednom godišnje na proljeće, a ostalo prepušta prirodi, da se pobrine sama za sebe, što se prošle godine pokazalo dobrim potezom kada su papriku napale biljne uši. – Sve u prirodi ima smisla.

Prošlo ljeto uzgojila sam papriku koju su napale lisne uši, no nisam koristila nikakve preparate, već sam ih pustila na miru. Ubrzo nakon toga došle su bubamare koje se hrane lisnim ušima, i to na 10. kat. Predivno – ističe Tanja, inače specijalist za ravne i zelene krovove, na čijem balkonu zapravo najmanje ima cvijeća. No osim biljaka, posebnu čaroliju ovom balkonu zasigurno daje pogled na široki horizont grada u kojem vlasnica posebno uživa u ranojutarnjim satima uz šalicu svježe napravljenog smoothieja. Savršen početak dana, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 00:26