Vrijedan kopiranja!

Balkon Lewisa Hamiltona prava je urbana oaza s pogledom koji oduzima dah, a ima par kvadrata

 MARCO BERTORELLO/AFP
Lewis Hamilton dokazuje da možete stvoriti lijep i funkcionalan prostor na malom balkonu s nekoliko pametnih dizajnerskih odluka

Besprijekoran stil Lewisa Hamiltonu nije novost – a njegov senzibilitet za dizajn odvija se daleko izvan trkaće staze Formule 1 i modnih ostvarenja na crvenom tepihu. Hamiltonov balkonski vrt je majstorski tečaj za maksimiziranje malog prostora.

Da, i najmanji vanjski prostor može postati lijepo dizajniran vrt. Ključ je da stvari budu jednostavne i bez muke. Ograničite materijale za uređenje krajolika, poput popločavanja i podova, na najviše nekoliko stilova i odaberite smanjenu paletu boja, baš kao što je Lewis Hamilton učinio u nastavku.

Upotrijebite i koncept "sporog otkrivanja". Ako ne možete vidjeti cijeli svoj balkon odjednom, to stvara osjećaj prostora jer niste sigurni što se nalazi iza ugla. Udobno mjesto za sjedenje sa zadivljujućim pogledom, na primjer, daje osjećaj mira i spokoja. Ovo funkcionira čak i na najmanjim balkonskim prostorima. Odaberite pravu biljku za pravo mjesto, pa prvo provjerite koliko je vaš vrt sunčan ili sjenovit. Zatim iskoristite mogućnosti okomitog uzgoja kako biste napravili više prostora za biljke. Kombinacija strukturnih zimzelenih biljaka i sezonske sadnje dobro funkcionira.

Sve se vrti oko sitnih detalja

Svaki vrt, koliko god malen bio, može se pretvoriti u vrijednost. U manjem prostoru svaki milimetar je bitan. Vrt mora biti praktičan u smislu načina na koji ga želite koristiti, ali također razmislite o tome kako će izgledati sa susjednih prozora, kao i iz samog vrta. Također ne pokušavajte ugurati previše ideja. Umjesto toga, donosite hrabre odluke koristeći pristup "manje je više". Odlučite se za shemu boja i držite je se i prirodno ćete imati dojmljiviji dizajn vrta.

Fokus u malim vrtovima je organiziranje prostora, korištenje razina, uokvirivanje pogleda, stvaranje društvenih opcija za sjedenje i korištenje svakog milimetra. Pratite sunčev luk kako biste optimizirali najbolja mjesta i stvorite žarišne točke koje privlače poglede.

Još jedan prekrasan način da poboljšate mali ili balkonski vrt je živi zid ili okomiti vrt, koji je danas dostupan svima, a donosi mnoštvo blagodati svojim vlasnicima: fizičke, mentalne i ekološke nagrade koje nikako ne biste trebali zanemariti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2023 09:06