Balkon obitelji Šunjić

Kad jutro ima oblik suncokreta i miriše na limun

Obitelj Šunjić svake godine iznova uređuje svoj balkon koji se nalazi u Šestinskom dolu. Svi koji poznaju Zagreb sada će sigurno reći – idealna lokacija, kilometar od centra grada, a opet u zelenilu, daleko od prometne gužve. Ta činjenica se najviše sviđa i ovoj četveročlanoj obitelji koja za svoj balkon kaže da je njihov mali raj u kojemu neopisivo guštaju nakon napornog radnog dana.

– Balkon je dosta dug, čak osam metara, te širok 1,8 metara. Okrenut je na južnu stranu pa je cijeli dan okupan suncem – kaže vlasnica Andrea Šunjić, dodajući da je svoj balkon postupno uređivala. Korak po korak.

Zaštitni znak balkona su biljke koje, šali se Andrea, čine stalnu postavu. Tako balkon redovno miriše na limun, bugenvilije i čuvarkuće. – Od boja, ove godine prevladava lila cvijeće, a lani je sve bilo crveno. Bez obzira na dominantnu boju, uvijek sve začinim omiljenom žutom bojom suncokreta. Evo, došli ste u pravi tren poslikati baš kad su se otvorili. I puzavac crnooke suzane je sada aktualan – smije se Andrea.

Namještaj za svoj balkon uglavnom je kupovala u centru Mandi koji se, nažalost, zatvorio.

– Sjećam se da je bilo puno dobrih stvari po super cijeni jer je trgovina bila pred zatvaranjem pa smo tako povoljno kupili ovaj stol i dva stolca. Druge sitnice su kupljene u raznim trgovinama koje drže sitnice za vrt i kuću – kaže Andrea i otkriva kako na svom balkonu najviše voli čuvarkuće jer već godinama uspješno egzistiraju u posudicama na krovu.

– Prošli su i metarski snijeg ovih godina te najveće žege i vrućine. To su zanimljive biljke koje ne zahtijevaju čak ni zalijevanje. Dovoljna im je kiša – ističe Andrea.

Na podu balkona obitelji Šunjić nalazi se tzv. techwood pod koji jako nalikuje pravom drvu, ali to zapravo nije, nego je riječ o drvnim vlaknima s polipropilenom. Vlasnici tvrde da su vrlo zadovolji odabirom jer je takav pod zahvalan za održavanje i otporan na sve vremenske uvjete. Na zidu su uglavnom umjetne biljke jer se pravo cvijeće zbog jačine sunca ne bi održalo. Na ovom balkonu, naime, nema dovoljno zaštite od tende. Zidove krase i šarmantni kavezi s pticama.

– Obožavamo osjećaj koji nam daje boravak na našem balkonu. Ništa nam ne može zamijeniti ranojutarnju kavicu ili osmijeh djece koja uživaju u našoj zelenoj oazi u puhanju balona i kupanju tijekom sunčanih dana – kaže Andrea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:49