REVOLUCIJA

Betonski blokovi napravljeni od otpada izgledaju kao Lego kocke. Čvršći su od klasičnih, lako se slažu i rastavljaju

 PLAEX-crete

Što više zgrada sagradimo kako bismo odgovorili na rastuće potrebe naše civilizacije, to se više materijala i energije troši zajedno s porastom otpada. U konačnici te strukture ne traju vječno pa se neodrživi proces događa iznova i iznova. Potreba za održivijim alternativama građevinskim materijalima nikada nije bila veća, osobito brzinom kojom gradimo, rušimo i ponovno gradimo. Ova nova vrsta alternative betonskim blokovima pokušava biti odgovor, a značajna je ne samo zbog svog sastava, već i zbog dizajna koji olakšava izgradnju zida i kada dođe vrijeme za rušenje i za ponovnu upotrebu za neku drugu zgradu, prenosi YankoDesign.

Iako tipični betonski blok nije potpuno štetan za okoliš, jednostavno je rasipan i neučinkovit. Sastavljanje zida zahtijeva puno vremena, truda i materijala poput žbuke koji mu daju snagu, a čak ni tada nije tako čvrst.

image
PLAEX-crete

PLAEX-crete problematiku betonskih blokova napada iz dva kuta: sastava i konstrukcije. Za razliku od drugih održivih blokova, PLAEX koristi materijale koji se smatraju drugačijima za recikliranje, uključujući poljoprivredni, pomorski i industrijski plastični otpad te agregatni otpad iz građevinske industrije. Svaki blok se sastoji od više od 90% recikliranog otpada, ali je 33% lakši od tradicionalnih blokova, a ujedno je i jači.

image
PLAEX-crete

Drugi dio kombinacije koju nudi PLAEX je oblik blokova koji izgledaju kao ogromne LEGO kocke. Mehanizam međusobnog spajanja nije šala i omogućuje radnicima da izgrade zid dvostruko viši nego s običnim betonskim blokovima. Najbolje od svega je što vam ne treba čak ni žbuka ili drugi materijali za držanje blokova zajedno, a oni ipak na kraju ispadnu čvršći i izdržljiviji od klasičnih blokova.

image
PLAEX-crete

Taj isti dizajn omogućuje jednako lako rastavljanje blokova kako bi se mogli ponovno upotrijebiti, štedeći novac i resurse. Modifikacija dizajna također je rodila PLAEX LinX koji podržava veze pod različitim kutovima za kreativnije oblike i konstrukcije. Trenutačno se PLAEX može koristiti samo za određene zidove, ne i one za stambene prostore, ali radi se na tome da se materijal certificira za gradnju kuća, nakon čega bi mogao napraviti revoluciju u građevinskoj industriji svojim ekološki prihvatljivim i praktičnim dizajnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. srpanj 2024 09:03