Sve je zeleno

Beyoncé otkriva kako svoje dvorište drži privatnim daleko od pogleda. Ovaj primjer treba slijediti

 KEVIN WINTER/AFP/PROFIMEDIA/KEVIN WINTER/AFP/PROFIMEDIA
Drveće i biljke izvrstan su način za stvaranje privatnosti u vrtu. Razmotrite ove korisne savjete kada birate biljke za vrt

Uz malo planiranja i truda, možete stvoriti privatnu i mirnu oazu u kojoj ćete moći bezbrižno uživati.

Pjevačica rođena u Teksasu, koja živi sa svojim suprugom reperom Jay-Z-jem i njihovom kćeri Blue Ivy Carter, rijetko dijeli fotografije svog doma - međutim, postoje neke iznimke. Jedan od njih je pogled u ono što izgleda kao njezino dvorište - s teglicama ispunjenim plamencima, ležaljkama za plažu u retro stilu i obiljem bršljana u pozadini.

Kada je riječ o stvaranju učinkovitog vrtnog zaklona, Beyoncé je usavršila umjetnost. Evo što trebate znati da biste rekreirali njezinu metodu.

Vrtlar i hortikulturist Zahid Adnan kaže da je odabir pravih biljaka dobar početak, a ovaj bršljan jednako je praktičan koliko i estetski – i može se lako replicirati.

1. Odaberite prave biljke

‘Kada birate grmlje za stvaranje privatnosti, uzmite u obzir njihovu visinu, širinu i gustoću. Visoke biljke širokog lišća i guste biljke čine odlične barijere‘, kaže Zahid. ‘Razmotrite zimzeleno drveće kao što je tuja [kao ovo ispod], božikovina ili cedar, koje pružaju pokrivenost tijekom cijele godine. Ostale opcije uključuju visoke trave, bambus ili lozu penjačicu.‘

Slično tome, stručnjak preporučuje korištenje kombinacije biljaka za stvaranje raznolike barijere prirodnog izgleda. ‘Na primjer, pomiješajte zimzeleno i listopadno drveće, grmlje i trave kako biste stvorili dinamičnu i vizualno privlačnu zaštitu od pogleda.‘

2. Sadite strateški

Položaj biljaka jednako je bitan. Beyoncéino dvorište prikladan je primjer koji treba slijediti – s lepršavim bršljanom koji se uzdiže iznad ograde njezinog dvorišta.

‘Razmislite o sadnji drveća ili grmlja u skupinama, a ne pojedinačno kako biste stvorili gustu barijeru‘, kaže Zahid. ‘Na primjer, posadite niz visokih zimzelenih stabala uz rub svog vrta kako biste zaklonili pogled izvana. Također možete posaditi lozu penjačicu na rešetku ili pergolu kako biste stvorili zid od zelenila.‘

3. Uzmite u obzir tlo i klimu

Mnoge zimzelene biljke, kao što je Emerald Green Thuja, prikladne su za razvoj u mnogim klimatskim uvjetima – međutim, vrijedi provjeriti odgovara li vaša odabrana biljka vašoj vrsti tla i klimi. ‘Ovo će vam pomoći da vaše biljke rastu zdrave i jake, pružajući učinkovitu barijeru u godinama koje dolaze‘, kaže Zahid.

Zahid Adnan

Zahid je poznata osoba u industriji vrtlarstva, s velikim iskustvom i teško stečenim vještinama u hortikulturi. Kao osnivač i urednik ThePlantBible.com, on svakodnevno pruža vrhunski sadržaj i stručne savjete kolegama zaljubljenicima u vrtlarenje. Uz posao, Zahid upravlja poljoprivrednim zemljištem od 10 hektara i održava izuzetan vrt u vlastitom dvorištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:12