Napokon u fokusu

Dio vašeg doma o kojemu uopće ne razmišljate, a čini ogromnu razliku! Inspirirajte se trendovima za 2023.

 PROMO
Važan dio vanjskog dijela kuće svakako su ulazna vrata. Neki od najpopularnijih trendova za sljedeću godinu, kada je riječ o vratima, su odvažne boje i velike dimenzije.

Vrlo prepoznatljiv, ali često zanemaren aspekt vašeg doma su ulazna vrata. Ona nisu samo središnja točka eksterijera, već igraju i važnu ulogu u stilu i funkciji interijera. Najznačajniji su element pročelja te kao takva moraju biti vizualno prilagođena vanjskom izgledu kuće.

Osim toga, vrata su prva stvar koju gosti vide kada vam dođu u posjet i na njih mogu ostaviti snažan dojam. A svakako želite da taj dojam bude pozitivan, zar ne? U slučaju da jednog dana poželite prodati svoj dom, pažljivo birana ulazna vrata dat će mu dodatnu vrijednost.

Kako biste najlakše dobili ideju o dizajnu ulaznih vrata i osvježili vaš eksterijer, nadolazeći trendovi za 2023. godinu najbolja su inspiracija.

Veličina je bitna

Nekada su ulazna vrata bila ograničena na standardnu veličinu jer se o njima nije promišljalo kao danas. No, najnoviji trendovi sugeriraju da ovaj jedinstven ukras kući treba biti veći i vidljiviji, bilo u obliku dvokrilnih ili širih jednokrilnih vrata. Dvokrilna vrata najviše će odgovarati kućama s većim pročeljima, a jednokrilna manjim i kućama u nizu. Širenje od standardnih dimenzija ulaza daje luksuzan i profinjen izgled kući te joj povećava vrijednost. Veća vrata izgledaju atraktivnije, luksuznije i djeluju gostoljubivo pa se svaki posjetitelj već na ulazu osjeća dobrodošlim. Osim toga, šira ulazna vrata praktičnija su kada u kuću trebate unijeti stvari većih dimenzija poput namještaja, bicikla i slično.

Kako biste izabrali savršenu veličinu vrata za svoju kuću, najbolja ideja je da ih dizajnirate sami. Tu mogućnost nudi obiteljska tvrtka Inotherm. Već 25 godina bave se izradom kvalitetnih ulaznih vrata koja možete dizajnirati prema vlastitim željama.

image

Drveni dekor sjajno izgleda u kombinaciji s aluminijem!

/PROMO

Neka bude svjetlost

Neke kuće zbog unutarnjeg rasporeda prostorija imaju uske i tamne hodnike kroz koje prirodna svjetlost dovoljno ne prolazi. Ako je i vaš hodnik suviše taman, najbolje rješenje su ulazna vrata sa svjetlarnikom, odnosno staklom na vratima, koje će preuzeti funkciju prozora. Čak i ako je vaš hodnik dovoljno velik, ulazna vrata sa svjetlarnikom dat će mu dinamičan i prozračan efekt i stvoriti ugodnu atmosferu. Šira vrata odlično će izgledati s više staklenih površina koja mogu biti obična prozorska, obojena, s reljefima ili motivom koja pružaju odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju. Sljedeće godine posebno će biti u trendu vrata koja sa svake strane imaju svjetlarnik. Kako biste sačuvali privatnost, staklo može biti zatamnjeno ili ono kroz koje se iz kuće vidi van, ali izvana se ne vidi u kuću.

Inotherm ima bogatu ponudu stakala različitih veličina, oblika i sa zanimljivim detaljima poput vitraja i Swarovski kristala.

Staklo, drvo, aluminij?

Materijal od kojeg su napravljena ulazna vrata jednako je važan kao i njihova veličina. Nekada su bila dostupna samo ona od drveta i to ne bez razloga. Drvo je čvrsto i izdržljivo, no s godinama je podložno vremenskim oscilacijama. Kada je vani toplo, širi se, a kada nastupi zima, steže se. Zbog toga stara drvena vrata mogu nakon nekog vremena zapinjati i ne mogu se dobro zatvoriti. Kako se trendovi mijenjaju, u fokus dolaze neki drugi materijali koji dostojno zamjenjuju drvo i lakše se čiste. To je, prije svega, aluminij, kojeg karakterizira velika otpornost na zub vremena i vanjske utjecaje (kiša, snijeg) te bezvremenska elegancija. Vrata od čelika još jedan su popularni trend za 2023. Baš kao i aluminij, iznimno su čvrsta i trajna, lako se čiste te su otporna na hrđu i koroziju. Uz aluminij i čelik savršeno se slaže staklo, baš kao i drveni dekor koji u dom unosi toplinu. Za odvažan i snažan efekt birajte tamniji drveni dekor, a za suptilniji svijetliji.

Ako se ne želite odreći domaćeg osjećaja koji donosi drvo, uvijek možete izabrati razne kombinacije aluminija, stakla i imitacije drvenog dekora koje možete pronaći u Inothermu.

image

Stakleni detalji na ulaznim vratima jedan su od najvećih trendova za 2023.

/PROMO

Boja koja oduzima dah

Ove su godine u svijetu uređenja eksterijera i interijera prevladavale jarke, upečatljive boje. Takav trend preselit će se i na 2023., ali ćemo se ujedno i vratiti tradiciji. Jedna od hit boja ulaznih vrata iduće godinebit će zelena koja je već neko vrijeme omiljena u dizajnu interijera. Zelena boja umiruje, revitalizira, a kako se stapa s okolinom, pogodna je i za moderne i za tradicionalne domove. Zasićena zelena idealna je za one koji vole odvažne detalje, dok će boja kadulje odgovarati onima koji žele nešto suptilnija vrata. Osim toga, zelena nijansa vrata savršeno će se slagati uz crvenu boju opeke na vanjskim zidovima.

Plava je također dobar odabir jer se povezuje s udobnošću, a svi želimo da nam je dom udoban, zar ne? Plava ulazna vrata odaju spokojan i prijateljski dojam, posebice sivo plava nijansa. Ako više volite svijetle boje, za vas su mirni ružičasti tonovi koji će se uklopiti uz, primjerice, fasadu boje pistacije.

Za one koji vole prigušene, neutralne nijanse, najpopularnije će biti prirodne nijanse drveta, siva, crna i neutralne palete. Ako ispred kuće imate vrt, vrata neutralne boje radit će kontrast sa zelenilom i jarkim bojama cvijeća, što je oku uvijek privlačno.

U Inothermu možete odabrati jedinstvenu kombinaciju boja po vašim željama. Možete birati između mat i sjajnih boja po RAL ljestvici, drvenih dekora, strukturnih i metalik boja i dekorativnih dekora.

Ne zaboravite na ručku

Važna komponenta svakih vrata je ručka ili kvaka koja mora biti napravljena od kvalitetnog materijala da bi se vrata mogla što lakše i sigurnije otvarati i zatvarati. Zato je bolje dati izraditi ih, nego ih kupovati na svoju ruku. Tradicionalne kvake, izrađene od cinkove slitine ili nehrđajućeg čelika sjajno će ići uz aluminijska vrata s drvenim dekorom.

U posljednje vrijeme sve su popularnije ručke, a taj trend će se nastaviti i sljedeće godine. Kako tehnologija napreduje, tako i ulazna vrata dobivaju nove komponente. Moderne ručke, kakve se mogu naći u Inothermu, opremljene su čitačem otisaka prstiju i točkastim LED osvjetljenjem. Ove inovacije vrlo su praktične u svakodnevnom životu, posebice kada se spusti mrak pa ne vidite otključati vrata ključem.

image

Vrata više ne morate otključavati ključem jer moderne kvake sadrže čitač otisaka prstiju.

/PROMO

Pametni dodaci

Ulazna vrata nisu samo ukras vašem domu, već i sustav koji ga štiti od provale i neželjenih posjetitelja. Stoga ima smisla da su opremljena pametnim značajkama koje će vam sigurno olakšati život. Neka od njih su:

  • pametno otključavanje i zaključavanje
  • obavijesti u slučaju pokušaja neovlaštenog ulaska
  • automatsko otvaranje bez ruku
  • dodavanje rasporeda ulaska na točno određen sat ili dan
  • potpuna kontrola vrata putem mobilnog telefona

Klasično otvaranje vrata ključem pomalo postaje stvar prošlosti. Ako mobitele i automobile možemo otključavati i zaključavati na daljinu, zašto ne bismo mogli i vrata našeg doma? To je posebno praktično u situacijama kada, primjerice, nosite hrpu vrećica iz dućana i želite ih unijeti u dom, bez da ih morate spustiti na pod i potražiti ključeve. Ili ako vi ili vaši članovi obitelji često gube ključeve.

Inothermov pametni sustav INOSMART objedinjuje tri suvremena načina otvaranja ulaznih vrata – pomoću čitača otisaka prstiju, numeričkog koda ili pametnog telefona. U memoriju je moguće pohraniti do 100 otisaka prstiju, 100 numeričkih kodova i 100 pametnih telefona.

image

INosmart vrata mogu se otvarati i putem numeričkog koda.

/PROMO

A što ako ste na putovanju, a nema vam tko zaliti cvijeće? Preko vašeg pametnog telefona možete dodavati raspored ulaska određenim osobama. Drugim riječima, susjed, čistačica ili prijatelj moći će ući u vaš dom na točno određen dan ili sat. Sustav također bilježi svaki pokušaj neovlaštenog ulaska te se njime upravlja pomoću pametnog telefona.

Još jedna praktična funkcija INOSMART sustava je automatsko motorizirano zaključavanje. Ona je idealna za sve koji stalno zaboravljaju jesu li zaključali ulazna vrata ili dijele kuću s članovima obitelji koji neoprezno zatvaraju vrata.

U Inothermu je dostupno više od 300 modela ulaznih vrata koje možete prilagoditi vlastitim željama. Ulazna vrata koja ste dizajnirali pomoću web konfiguratora preslikajte na fotografiju svog doma kako biste bili sigurni da ste izabrali prava.

Više savjeta o vašem odabiru uvijek možete zatražiti od stručnog osoblja u Inotherm salonima.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Studija Hanza Medija i Inotherma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 15:40