Vodek čini vodu dostupnu svima

Dizajnersku česmu proizveo je mali studio iz Zadra, a ugrađena je na 20-ak mjesta diljem Hrvatske

 PIN Studio

Koliko ste često "umirali od žeđi", obližnji kafić nije radio ili ga nije bilo u blizini, a vi niste znali gdje biste u tom trenutku mogli utažiti žeđ?

Jedan od danas gorućih svjetskih problema jest dostupnost javne pitke vode. Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca vode! Povećanje temperature dodatno pridonosi tome. Živimo u vremenu kada je briga o okolišu nužnost i nastojimo smanjiti upotrebu jednokratne ambalaže.

image
PIN Studio
image
PIN Studio

- Hrvatska ima najviše zaliha vode po glavi stanovnika u EU, no porazna je dostupnost besplatne pitke vode u gradovima i općinama. A voda je ljudsko pravo - kažu u PIN-u, malenom arhitektonsko-dizajnerskom studija u Zadru. U vlasništvu je kreativnog para Nere Nejašmić Kozine i Petra Kozine koji kažu da su u moru kataloške urbane opreme odlučili napraviti prvu dizajnersku česmu za pitku vodu u Hrvatskoj.

image
PIN Studio
image
Žeminea Čotrić
image
PIN Studio

Česma je dobila nagradu za najbolji dizajn na natječaju projekta Ars Publicae za novu zagrebačku česmu, kojim se željelo ukazati na potrebu veće dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru grada kroz mrežu javnih, posebno oblikovanih česmi koje bi dizajnom bile prilagođene suvremenim potrebama.

Za potrebe natječaja Nera i Petar osmislili su priču koja je bila veća od dizajna česme, a riječ je o aplikaciji koja mapira česme i javno dostupnu vodu u gradu.

Vodek, kako su ga prozvali od milja (prema zagrebačkom starom Franceku), suvremeno je dizajnirani kompaktni model česme koji zadovoljava sve potrebe za konzumiranjem javne pitke vode, a dizajniran je tako da je voda dostupna svima.

image

Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina

PIN Studio

- Iako to zvuči banalno i jednostavno, projekt je bio pravi dizajnersko-strojarski izazov u kojem je oblikovanje oplošja bilo samo segment cijelog sustava! Dizajn je proizašao iz logike prelijevanja vode. Voda prolazi vodom i pije se na tri različita načina. Česma je prilagođena ljudima svih generacija, a piti se može izravno na najvišoj razini, na srednjoj ju se može točiti, a piti je mogu i životinje na najnižoj. Voda se ne "baca", već se višak slijeva u dio za životinje i stalno se nadopunjuje. Srednja razina služila je majstorima na gradilištu u Zadru i za pranje ruku! Svaka česma ima logotip dizajniran posebno za grad ili lokaciju u kojoj se nalazi, a može biti u inox obradi ili plastificirana u boju po izboru - pričaju Nera i Petar.

image
PIN Studio
image
PIN Studio
image
PIN Studio

Prototip česme Vodek proizveden je u Zadru gdje su Nera i Petar pomno "brusili" detalje, a i dalje ih unapređuju. Skrivanjem spojnih elemenata i odabirom vrste, debljine i čvrstoće visokokvalitetnog materijala posebno su vodili računa o vandalizmu.

Prve kapi potekle su prošle godine na zadarskoj rivi, a do sada je Vodek, osim Zadranima, doveo vodu i građanima Kastva, Novske i Biograda.

Više o ovom projektu možete saznati na web-stranici: www.vodek.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 14:06