LUKSUZ S OTOKA KRKA

Donosimo vam primjer vrhunske suvremene arhitekture s Kvarnerom na dlanu

 Rova Residence
Kuća ima šest apartmana, okružena je mediteranskom vegetacijom, a udaljena je tek 150 metara od mora

Jedan od najvećih otoka na Jadranu krije savršenu arhitektonsku oazu odličnu za bijeg od svakodnevnog ubrzanog života. Na stjenovitom tlu otoka Krka smjestila se Rova Residence - rova-residence iz koje se pruža čaroban pogled na kvarnerski zaljev.

image
Rova Residence

Kuća sa šest apartmana, okružena mediteranskom vegetacijom, udaljena je tek 150 metara od mora, a na idiličnom otoku ističe se svojim jedinstvenim dizajnom kojeg sačinjavaju dvije, mostovima i liftovima povezane, zgrade. Takav spoj urbanog, ukomponiran u prirodno okruženje, djelo je arhitektonskog ureda ARHIV - arhiv.

image
Rova Residence

„Pri projektiranju smo htjeli maksimalno iskoristiti okoliš u kojem se kuća nalazi. Zemljište oko nje ne služi samo kao ukras, nego smo mu dali i funkcionalnu svrhu. Jednako tako, obzirom na malu udaljenost od mora i prekrasne plaže, koja je pješice udaljena 150 metara, pomno smo promišljali bazene i njihov smještaj, veličinu i potrebu za njima. Ideja dijeljenja bazena svakako smanjuje razinu komocije i “luksuza”. Umjesto dijeljenih bazena, projektirali smo zelenilom okružene oaze koje osiguravaju privatnost i svakom svakom apartmanu privatni bazen koji osim ugođaja pruža i osvježenje, i kupanje i “izvan” sezone kupanja u moru“, rekao je osnivač ARHIVA, Pero Vuković.

image
Rova Residence
image
Rova Residence
image
Rova Residence
image
Rova Residence

Na prvi pogled, upravo je činjenica da svaki apartman ima svoj bazen, veliki vrt te vanjski prostor, uz velike terase, ono čime projekt iskače iz većine onoga što ga okružuje. Iako se radi o apartmanu, s terasama i okolišem dojam koji ostavlja u korištenju i boravljenju je svakako bliži onom boravljenja u kući. „Tako postavljen koncept pruža najbolje iz oba svijeta – i kuće i zgrade. Osim navedenog, on je urbanistički jako “pristojan” i obziran prema okolišu, jer se veći volumen usitnjuje, pruža vizure i formira zelene oaze između novih volumena“, ističe Vuković.

image
Rova Residence
image
Rova Residence

Uz jedinstveni dizajn, pomno se promišljalo i uređenje okoliša, kako geometrijom i razinama vrtova, tako i pomnim odabirom biljnog materijala i već razvijenih biljaka. Planski birano bilje ukrašava stepenaste vrtove, a boravak u njima pruža posebnu dozu intimnosti jer se u vrt može doći neposrednim izlazom iz apartmana. Vrtovi, uz individualne bazene, nude tuševe, ležaljke za sunčanje i prostor za roštiljanje, dok terase, nanizane kao i vrt, posebno naglašavaju ljepotu čitave kuće te su idealne za ispijanje čaše crnog vina, dok osluškujete šumove mora uz lagani povjetarac.

image
Rova Residence
image
Rova Residence

Dizalo kojim se može pristupiti svakom stanu je panoramsko, s neprekinutim pogledom na Kvarner, i poseban je doživljaj putovati u njemu vertikalno uz otvaranje pogleda, kako danju, tako i noću. Apartmani unutar objekta dizajnirani su tako da nemaju hodnike, a sve instalacije skrivene su za postizanje veće prostranosti i bolje elegancije. Staklene stijene, visoke tri metra, omogućavaju pogled na Jadan koji oduzima dah, koji se pruža kroz sve prostorije. Kliznim stijenama u interijeru, sve sobe mogu postati dio dnevnog dijela, ili se izolirati. „Središnja spavaća soba, jednostavno postaje radna i potpuno se rastvara prema dnevnom boravku, kuhinji i blagovaonici. Kuhinja kao središte prostora, omeđena je velikim staklenim stijenama i prozorima. Svi materijali u interijeru i eksterijeru su pomno birani, kao jako kvalitetni, s posebnim naglaskom na jednostavno održavanje“, rekao je Vuković.

image
Rova Residence

Čarobna Rova Residence kao suvremeno arhitektonsko djelo, također djeluje i kao „pametna kuća“ jer sustavom grijanja i hlađenja upravlja se internetom, putem mobilnog telefona, iz bilo kojeg kutka svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 18:14