Tip-top

Dvorište iz snova prije i poslije: Zbogom, stara ciglo. Pozdrav, povišenoj terasi, ložištu i opločnicima!

 YARDZEN/

Vodimo vas u novouređeno dvorište Jamie Shaw iz @lmnlstudia. Ako se bavite krajobrazom ili vrtlarite, vjerojatno vam je poznat pojam uređenje prostora. Za one koji ne znaju ili za one čije biljke žive više u betonskoj džungli, uređenje okoliša odnosi se na čvrste, ne biljne materijale koji idu u krajobrazni dizajn (kamenje, šljunak, opločnici, terase, sjenice).

- Tijekom godina, uglavnom smo ulagali u biljke jer se to činilo kao nešto što možemo učiniti sami, objašnjava Jamie, kako su ona i njezin partner, Michael, polako unapređivali vanjski dio svoje kuće.

- Malo po malo, kada smo imali novaca za potrošiti, sadili bismo biljke. Usredotočili bismo se na jedan ugao pa na sljedeći, ali tijekom godina nismo napravili značajne promjene u uređenju.

image

Terasa prije

JAMIE SHAW/

Tek su 2020. odlučili svoje dvorište dovesti do cilja. Putovali su manje nego ikad, pa su željeli da dvorište postane mjesto za godišnji odmor. Angažirali su online tvrtku Yardzen za uređenje okoliša koja je osmislila dizajn koji odgovara njihovim svakodnevnim potrebama i željama.

Nekada su imali malo ložište iza cigle koja zapravo nije bila pravilno postavljena, ali tijekom projekta uređenja odlučili su terasu smjestiti na mjesto gdje je nekoć bila instalacija hidromasažne kade i stvoriti ugodan prostor za vatru. Novi prostor je povišen (i doslovno i figurativno) i pomaže u stvaranju različitih zona. - Koristimo ga cijelo vrijeme, kaže Jamie.

image
YARDZEN/

Njezin savjet kada je u pitanju stvaranje udobnih mjesta za sjedenje - posebno vani - je da koristite putovanje kao inspiraciju.

- Potičem ljude da pogledaju časopise, odu u drugu zemlju ili razmišljaju o zanimljivim hotelima... potraže cool hotele u vašem gradu i pogledajte kako su uređeni vanjski prostori, kaže ona. - Oni razmišljaju o tome kakav će dizajn potaknuti ljude na okupljanje i što učiniti da se prostor doima kao mjesto za odmor, savjetuje.

image
YARDZEN/

Jamie i Michael oduševljeni su svojom ugrađenom garniturom za sjedenje. - Nemamo veliki prostor, a namještaj oko ložišta obično je širok... sada možemo smjestiti više ljudi oko ložišta nego što bismo mogli da smo samo stavili nekoliko stolica.

Zatim su terasu i sjedala obojili gotovo crno-smeđu boju. - Dali smo demontirati staru ciglu, a zatim smo stavili nekoliko cementnih opločnika i postavili nove pločice na terasu, kaže ona.

image
YARDZEN/

Pločice inspirirane putovanjem.

Odabir pločica za terasu bio je jedan od najtežih zadataka. - Doista trebate razumjeti klimu, vanjske elemente i način na koji ćete koristiti prostor kada je u pitanju odabir nečega poput pločica, kaže.

- Michael je bio nervozan jer su keramičke pločice skliske, a ovdje pada dosta kiša. Srećom, naš izvođač radova preporučio je pečenu keramičku pločicu za koju inače ne bih znali, kaže.

image
YARDZEN/

Namještaj i dekor nadahnut je Mediteranom.

- Dvije prugaste stolice vrlo su jeftine, kaže Jamie. - Postoje skupe verzije tog stila, ali sam ih uspjeli pronaći na internetu ispod 200 USD.

Još jedan način na koji su ona i Michael uštedjeli novac je da nisu kupovali zrela stabla da popune prostor. - Vegetacija je bujna, ali nije tako počelo, kaže ona. - Počeli smo s mlađim biljkama, koje su pristupačnije, ali prošlo je mnogo godina od sadnje da bismo dobili ovaj izgled.

image
YARDZEN/

- Svaka osoba koja dođe u naše dvorište kaže da je dojam kao u mediteranskoj oazi, kaže Jamie. - Kažu da je kao u Maroku, Grčkoj... Uvijek imaju drugo mjesto, a ja volim taj osjećaj kao da sam na odmoru. Sada je to dvorište iz snova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 05:13