Festival u centru Zagreba

Foodballerka do 10. srpnja na Ribnjaku

Festival koji spaja retro doživljaj i najvažniju sporednu stvar na svijetu

Organizatori su low-cost rješenjima poput starog namještaja nabavljenog na raznim buvljacima i tavanima postigli osebujan i prepoznatljiv izgled događaja

Posljednjih godina zagrebačka ljeta vrve događanjima. Grad je poprimio lice europske metropole, a užareni asfalt i puste ulice zamijenile su rijeke stranih turista i zanimljiva događanja na svakom koraku. Zelena oaza u samom centru grada ugostila je Foodballerku, retro gourmet - nogometni festival koji uspješno spaja hranu, glazbu i nogomet. Festival koji je prije dvije godine uveseljavao građane i turiste na Strossmayerovom trgu ovog je ljeta udahnuo život nezasluženo zanemarenom parku Ribnjak. Kako spojiti hranu, glazbu i nogomet već dobro zna uigrana mlada ekipa kreativne agencije Kokoš ili Jaje, no kako nogometu pridodati estetski pečat, odlučili smo provjeriti kod tima koji stoji iza samog festivala.

POD ZVIJEZDAMA

Ideja o festivalu nastala je uoči Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine. Foodballerka se tada pokazala kao idealan spoj uživanja u nogometu i hrani pod zvjezdanim nebom. Za posebnost i drugačiji štih same lokacije i tada se pobrinuo Roman Pokas, ime koje stoji iza vizualnog identiteta festivala.

- Ideja o smještanju festivala u gradski park rodila se na putovanjima. U europskim i svjetskim gradovima svojevrsni je trend što više događanja izvući na ulicu. Želio sam i Zagreb oplemeniti nečim sličnim - pojašnjava Roman.
Opuštenoj atmosferi koja ovih dana vlada Ribnjakom uvelike pridonosi retro stil koji je lajtmotiv festivala i provlači se kroz svaki od 400-tinjak metara parka na kojima je događanje smješteno.
Kaučevi, fotelje, stolovi i stolice pronađeni su na raznim tavanima, podrumima i buvljacima te prostoru daju svojevrsnu toplinu i osjećaj doma. Organizatori festivala uređenjem lokacije pokazali su kako se i low-cost rješenjima može ostvariti odličan vizualni dojam koji budi zanimanje svih posjetitelja, ali i slučajnih šetača. Desetak kućica uz osebujan izgled mami vas i ponudom hrane i pića, a posebnu pozornost privlači Rakijarnica smještena u kabinu zagrebačkog tramvaja.

KUTAK ZA DJECU

Ljepota parka i boravak na otvorenom godit će i najmlađim članovima vaše obitelji, pa ih svakako povedite ukoliko se odlučite za posjet festivalu. Ekipa Foodballerke za njih je pripremila zabavni Kids Corner i edukativne radionice vikendom.
Događanje traje sve do završetka Europskog nogometnog prvenstva, tijekom kojeg se sve utakmice prate na velikom platnu uz vrhunsko ozvučenje. Uz nogometno navijanje, večernji sati su rezervirani i za nastupe domaćih izvođača. Stoga vas, neovisno o ispadanju Hrvatske s prvenstva, pozivamo da ljeto u gradu upotpunite šarmantnim festivalom koji odiše duhom nekih davnih, svima nam dragih vremena.

Foto: Darko Tomas/EPH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:58