Arhitektura 21. stoljeća

Futurističke građevine koje ostavljaju bez daha

 

Futurizam je kulturni pokret nastao početkom 20. st. u Italiji, a stekao je poklonike i u drugim zemljama, naročito u Rusiji. Futuristi svoje područje interesa i djelovanja nisu usmjerili samo na književnost, slikarstvo i kiparstvo, nego su istraživali i druge vidove umjetnosti, kazalište, glazbu, arhitekturu, ples, fotografiju, film, pa čak i gastronomiju, a domišljali su se i posve novima. Godine 1921. objavljen je "Manifest o umjetnosti opipa".

Tijekom 20. stoljeća futurizam je polagano padao u zaborav, a njegovo je mjesto preuzelo "svemirsko doba". No, ulaskom u 21. stoljeće svjedoci smo preporoda futurističke arhitekture.

Muzej suvremene umjetnosti (MOCA), Yinchuan, Kina. Dovršen 2015. godine.

U središtu zanimanja futurističkih arhitekata je grad, viđen kao simbol dinamike i modernosti. Arhitektonski se projekti odnose na grad budućnosti. U opreci prema klasičnoj arhitekturi, koja se osuđuje kao statična i monumentalna, idealan futuristički grad karakteriziraju pokret i promet. Futuristička je utopija grad kao trajno gradilište, u vječnom kretanju. Monolitni neboderi s terasama i mostovima, kakve je primjerice projektirao Antonio Sant'Elia.

Futurizam nije stil, već otvoren pristup arhitekturi, tako da mu se definicija više puta mijenjala tijekom godina, kako su različiti arhitekti interpretirali princip na različite načine. Ipak, futurizam je prepoznatljiv po upečatljivim oblicima, dinamičnim linijama i jakim kontrastima te korištenju suvremenih materijala. Nova futuristička estetika rezultirala je neobičnim strukturama koje često izgledaju kao set za film o znanstvenoj fantastici. Od arhitekture Zahe Hadid do ekspanzivnih arhitekata studija MAD, pogledajte neke zapanjujuće primjere futurističke arhitekture 21. stoljeća.

Muzej suvremene umjetnosti, Cagliari, Italija

Khan Shatyr zabavni centar, dovršen je 2010. godine u Kazahstanu.

Heydar Aliyev centar u Azerbajdžanu, Zaha Hadid, jedno je od najspektakularnijih dostignuća, u kontrastu je s brutalističkom sovjetskom arhitekturom koja ga okružuje.

Muzej Ordos sagrađen je 2011. godine, a nalazi se u Mongoliji blizu pustinje Gobi. MAD arhitekti stoje iza ove spektakularne strukture koja izgleda kao svemirski brod.

Vjerovali ili ne, ova je nevjerojatna struktura granični prijelaz Gruzije i Turske. Naručitelj je gruzijska vlada, a dizajn potpisuje berlinski studio J. Mayer H. Dovršena je 2011. godine.

Vrtni toranj Agora u Taipeiju na Tajvanu. Dizajn potpisuje arhitekt Vincent Callebaut, a struktura je inspirirana dvostrukom spiralnom zavojnicom ljudskog DNK.

Wuhan Greenland Center, toranj u Kini, pravo je aerodinamično čudo.

Ne, ovo nije svemirska letjelica, ovo je zgrada opere u Harbinu u Kini. Još jedno izvanredno djelo MAD arhitekata.

Kunsthaus Graz je muzej u Austriji koji se nalazi među tradicionalnim europskim građevinama.

Gardens By The Bay u Singapuru sastoji se od nekoliko divovskih "super stabala", koji su dom egzotičnih vertikalnih vrtova. Projekt je dovršen 2012. godine.

Svjetski trgovački centar Bahrein, dovršen 2008. godine.

Metropol Parasol je ogromna drvena konstrukcija u Sevilli u Španjolskoj. Riječ je o još jednom spektakularnom djelu arhitekta Jürgen Mayera.

Cybertecture Egg je high-tech uredska zgrada u Bombaju u Indiji, koju potpisuje arhitekt James Law.

Izvor: newatlas

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. srpanj 2024 14:44