EKSKLUZIVNO

Gradi se novi Camp Nou: Spektakularan projekt Espai Barça nogometnog kluba Barcelona

Novi Camp Nou imat će 105.000 natkrivenih mjesta s vrhunskim pogledom
Novi Camp Nou imat će 105.000 natkrivenih mjesta s vrhunskim pogledom, s novom Palačom Blaugrana za 12.500 fanova

Prvi dio je realiziran - prateći stadion Johan Cruyff završen je lani. U planu su i paviljon za sportske evente nova Palača Blaugrana, poslovni hotelski kompleks, kampus s amfiteatrom i javne površine zelene povezane s kvartom u kojem se nalazi...

Spektakularan projekt Espai Barça nogometnog kluba Barcelona, kojim je kao glavni dio plana predviđeno da se na mjestu ikonskog Camp Noua sagradi gotovo novi stadion metodom rekonstrukcije i recikliranjem, mogao bi, objavili su neki mediji u Španjolskoj, zapeti zbog koronakrize. Doduše, u tijeku je natječaj za odabir najboljeg izvođača radova i čeka se ishođenje dozvola za gradnju te nitko iz kluba ne priča o odustajanju.

Novi Camp Nou imat će 105.000 natkrivenih mjesta s vrhunskim pogledom, s novom Palačom Blaugrana za 12.500 fanova i bit će primjer građenja prema kriterijima energetske učinkovitosti i održivosti. Nedavno je objavljeno da će Espai Barça dobiti najmoćniju i najsigurniju električnu mrežu na svijetu među sportskim terenima, s dosegom 26 MW, čije je postavljanje završeno.
Projekt Espai Barça obuhvaća šire područje uz poznati stadion, na površini veličine 35 hektara gdje se sad stvara najbolji svjetski sportski kompleks koji se nalazi u središtu velikoga grada. Prvi dio je realiziran - prateći stadion Johan Cruyff završen je lani. U planu je i paviljon za sportske evente nova Palača Blaugrana, poslovni hotelski kompleks, Barça kampus s amfiteatrom, javne površine i zelene povezane s kvartom u kojem se nalazi i drugo. Urbanistička površina projekta Espai Barça iznosi 286.350 kvadrata.

Riječ je pothvatu kojem su začeci prije desetak godina i prvo je bio najavljen redizajn Campa Nou prema projektu Foster + Partners. No promjenom vodstava kluba to se dijelom mijenja, a dijelom i zbog prošle krize, da bi godinama nakon stigao novi plan za Espai Barçu s novim projektom rekonstrukcije, koji je 2018. godine dobio odobrenje i Grada (iako se susjedi i dalje bune). Teško je procijeniti što u tom kontekstu može značiti aktualni poziv na ostavku direktora kluba Bartomeua.
Vjerojatno je da će ovaj atraktivan projekt nastaviti svoju putanju, samo je pitanje dinamike. To su za Jutarnji list potvrdili i u samom klubu Barcelona gdje odgovaraju na naše pitanje o visini ove investicije da “trenutno ne mogu procijeniti investiciju jer još gledaju koliki će biti utjecaj covida-19 te ne postoji izračun”. Zadnje sume koje su se spominjale bile su 600 milijuna eura za ukupni Espai Barça projekt koji bi se financirao u tri faze.

image
Arhitekt William T. Mannarelli u razvoju projekta Espai Barca sudjeluje od 2012. godine i upravlja timom od 30 profesionalaca direktno povezanih uz nogometni klub Barcelona

Razgovarali smo s Williamom T. Mannarelli, direktorom Espai Barça FC Barcelona, o razvoju tog velebnog projekta u Barceloni, te o važnosti koju u svojim projektima pridaju energetskoj učinkovitosti i održivosti, a povodom Svjetskog tjedna zelene gradnje i u suradnji s hrvatskom tvrtkom Greenika.

Što se događa s projektom Espai Barça, u kojoj je fazi?

- U kolovozu 2019. godine, klub je uspješno priveo kraju proces gradnje i tada smo predstavili javnosti Stadion Johan Cruyff koji je bio prvi završeni sportski infrastrukturni kompleks u sklopu projekta Espai Barça i prostor pod nazivom Ciutat Esportiva što je novi dom za tim Barça B, ženski Barça tim i U19 UEFA ligu mladih. Nakon toga krenuli smo u dekonstrukciju starog stadiona Miniestadi in Les Corts, dijelu koji je zauzimao dio Palače Blaugrana, kako bismo krenuli s gradnjom buduće multifunkcionalne Barcine sportske arene. Proces demontaže Miniestadi odrađen je sustavno uz primjene mjera za održivost i uključivao je uklanjanje mosta za pješake između Miniestadi i Palače Blaugrana.Po završetku tih dvaju ključnih zahvata projekta, Masterplan za projekt novog kampusa Barcelona dobio je zeleno svjetlo svih autoriteta i dokumentaciju za budući Camp Nou projekt u ovom trenutku analiziraju gradske vlasti Barcelone kako bi se ishodila dozvola za građenje. U ovom smo trenutku u fazi natječaja za pronalazak najboljeg izvođača radova za budući Camp Nou.

image
Novi Camp Nou i bit će primjer građenja prema kriterijima energetske učinkovitosti i održivosti

Površina projekta iznosi 286.350 kvadrata. Riječ je o pothvatu kojem su začeci prije desetak godina i prvo je bio najavljen redizajn Campa Nou prema projektu Foster + Partners. Promjenom vodstva kluba, to se dijelom mijenja

Kako je došlo do inicijative da reorganizirate stadion i okolne objekte prema principima održive gradnje?

- Održivost je od samih početaka razvoja projekta bila u prvom planu i jedan od glavnih ciljeva našeg tima s time da smo pod održivošću podrazumijevali i ekonomsku i sociološku i ekološku komponentu. Još 2014. godine, kada je odlučeno da se na periferiji grada Barcelone ne može graditi novi stadion, demokratski je donesena odluka da se ide u rekonstrukciju postojećeg Camp Nou stadiona. Ono što je vrijednost “Barçinih” nekretnina i njena unikatnost jest upravo lokacija Les Corts District grada Barcelone. Stoga smo povezali postojeće područje s pojmom održivosti i vjerujemo da smo dostigli mogućnost da Barcelonin kampus izvrsno uklopimo u novostvoreni urbani prostor, koji će biti na dobrobit i uživanje svima.

image
Ono što je vrijednost i unikatnost Barcinih nekretnina jest upravo lokacija Les Corts District grada Barcelone

Želimo da ovaj projekt u konačnici rezultira dobrim referentnim objektom za održivost, ističe W.T.Mannarelli

Predviđeno je i dosta zelenih područja nedaleko od stadiona?

- Razvoj projekta podrazumijevao je integraciju gotovo 28 hektara do tada nedovoljno iskorištenog i odvojenog urbanog prostora u tzv. Barcelona City Fabric i izvrsno je integrirao brojne zelene oaze i pješačke zone, kreirajući novi otvoreni prostor idealne veličine koji je već imao dostupan javni transport, a od sada će omogućavati našim navijačima i svim ljudima u Barceloni uživanje u puno više otvorenog prostora uz ovaj “intimni” prostor kluba Barcelona. Espai Barça projekt nakon ove intervencije postaje referenca i sinonim za održivost u arhitekturi i graditeljstvu u svijetu.
Odlučili ste se i za certificiranje prema DGNB sustavu, koji je razlog za to?

- Analiza nas je dovela do zaključka kako je DGNB, njemački certifikat za održivu gradnju, za nas najpovoljniji, jer se isti sustav certificiranja može primijetiti i za veće urbane zone, što uključuje i stare i nove zgrade i cijeli kampus, dakle svi pojedinačni dijelovi projekta uzimali su se u obzir kod DGNB certificiranja - sportska infrastruktura, urbanizam, parkirališta, hoteli, uredske i stambene zgrade i drugo kako bi se u cijeli budući projekt uključili najbolji indikatori održivosti. Godine 2016. Espai Barça projekt postao je prvi sportski kompleks u centru grada koji je dobio status DGNB Gold pred-certifikata. Rigorozni kriteriji zahtijevali su od nas da dosegnemo niz vrlo ozbiljnih parametara: ekoloških, ekonomskih, tehničkih i sociokulturoloških faktora.
Koje benefite od certificiranja očekujete za klub, nogometaše, gledatelje i navijače?

image
Novi Camp Nou imat će 105.000 natkrivenih mjesta s vrhunskim pogledom

Nogometni klub Barcelona radio je na održivosti i ekološkim aspektima za ovaj projekt na holistički način razmišljajući istovremeno o cjelokupnom prostoru, a ne svakom aspektu zasebno

- Želimo da Espai Barça postane referentni objekt za održivost i jedan od važnih koraka kako to postižemo jest i činjenica da smo demontažu stadiona Miniestadi odradili mehanički bez korištenja eksploziva pri čemu smo omogućili recikliranje gotovo 80 posto materijala od kojih je bio sagrađen! Rekonstrukcija Camp Noua će također biti odrađena uz upotrebu plana recikliranja pri čemu će se ponovo koristiti već ranije korišteni građevinski materijal. Nogometni klub Barcelona radio je na održivosti i ekološkim aspektima za projekt Espai Barça na holistički način, razmišljajući istovremeno o cjelokupnom prostoru i zgradama koje će u konačnici činiti projekt i utjecati jedni na druge, a nikako ne o svakom aspektu zasebno.
Za kraj recite nam nešto o sebi...

- Po zanimanju sam arhitekt i u razvoju projekta Espai Barça sudjelujem od 2012. godine. Vodim i upravljam timom od 30 profesionalaca koji su direktno vezani uz nogometni klub Barcelona kako bismo svi pratili razvoj ovog iznimnog projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:29