MURAL ART

Grafit koji nas sve poziva na buđenje umjetnika i kaligrafa Mire Modula Petkovića

Na zidu zapuštenog objekta na Pešćenici, uz stihove iz pjesme “Black hole sun” grupe Soundgarden nastala je moderna slika pijetla

Na jednom zapuštenom zidu zagrebačke Pešćenice osvanuo je mural kojeg je naslikao Miro Modul Petković. Na njemu je pijetao koji poziva na buđenje, uz stihove iz pjesme “Black hole sun” grupe Soundgarden.

Puna tri dana umjetnik se bavio svojim novim radom koji je nastao na pet metara dugom zidu. Prvi je dan došao sam s ručnom pilom i škarama za živicu kako bi uklonio grmlje, koje je obraslo kuću čiji je zid odlučio oslikati. Potom je drugi dan skicirao kružnicu i pijetla, a potom nastavio s pisanjem slova improviziranim kistom, kojeg je sam izradio. Trećeg je dana sjenčao pijetla i završavao detalje. Na kraju, priznaje autor, nije bio siguran je li više vremena posvetio rezanju grmlja ili oslikavanju.

Kako živimo u nama neprirodnom vremenu virusa i potresa, muralom sam htio svima poručiti da se počnemo odgovornije ponašati prema planetu i, naravno, jedni prema drugima, objasnio je umjetnik

Inspiracija

- Dok sam čistio zid i ugledao vrh kuće s rupom u sredini, odmah me je asocirala na sunce. Razmišljao sam kako uklopiti i tu rupu u zidu u cijelu sliku. Tako da sam čisteći zid pjevušio pjesmu, a onda se rodila ideja da naslikam pijevca koji se budi ranom zorom i kukurikanjem nas budi. Instinktivno je mural poprimio i dublju poruku od same vizualne estetike. Kako su vremena takva gdje nam planet govori da pati i da smo ga iscrpili do samog kraja, a tu je i potres koji nas je snašao, a da ne govorim o Covidu-19 koji nas je sve postavio u jednu nama neprirodnu situaciju, htio sam poručiti svima nama da se probudimo i da se počnemo odgovornije ponašati prema samom planetu i naravno jedni prema drugima kao cijeloj ljudskoj rasi - pojašnjava Modul.

Zid je lako odabrao - nalazi se nedaleko od njegova doma i godinama ga je promatrao. Dio je on zapuštenog kompleksa, a Modulu se činilo kako je upravo ovo pravi trenutak za otići do njega i učiniti ga ljepšim. Bio je, kaže, ponukan viškom vremena s jedne te umjetničkom inspiracijom s druge strane. U ovom trenutku, kaže on, svi shvaćamo koliko je umjetnost, u svakom njenom obliku, važna i ispunjavajuća.

- Uz umjetnost u sekundi zaboravljamo situaciju u kojoj se nalazimo, bivamo samo u tome što trenutno gledamo ili slušamo i odmiče nas od crnih misli.

Pun ideja

- Volio bih da nas sve ovo potakne na ‘buđenje’ i preporod i da se sjetimo, kad sve ovo prođe, što nas je uveseljavalo u ove čudne dane. Nadam se i da će se umjetnost i njezina vrijednost više cijeniti, tako da na kraju ovih nedaća društvo da svoj doprinos i podrži umjetnike, kako bi mogli nastaviti stvarati i uveseljavati svojim radom. Umjetnički poziv nije lagan, jer posao kao takav mi ne možemo naći, posao nalazi nas, a poslu je jako teško da nas nađe - pojašnjava Modul i dodaje kako trenutno ima napretek ideja i da je sasvim sigurno kako će uskoro opet pronaći neki napušteni zid i uličnom umjetnošću razveseliti nekome tužan dan.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:27