SREDNJOVJEKOVNA GRAĐEVINA

Hoće li se urušiti poznati kosi toranj u Italiji? Vlasti zabranile pristup, a obnova teško napreduje

 /SHUTTERSTOCK

Dužnosnici grada Bologne objavili su planove za osiguranje i popravak nagnute kule Garisenda, srednjovjekovne građevine u središtu talijanskog grada. Ranije prošlog mjeseca, područje oko tornja je osigurano nakon što su se pojavili strahovi od urušavanja, jer su nadzorom utvrđeni pomaci u smjeru nagiba, prenosi Archdaily. Toranj visok 47 metara nagnut je pod kutom od četiri stupnja, slično kao i njegov poznatiji pandan, Kosi toranj u Pisi. Toranj Garisenda bio je obilježje horizonta Bologne zajedno sa susjednim tornjem Asinelli, koji je otprilike dvostruko veći i također je nagnut, iako pod manjim kutom, te je obično otvoren za turiste da se popnu.

Dva tornja sagradile su suparničke obitelji između 1109. i 1119., a vjeruje se da su bili način natjecanja za moć i status. Tlo je popustilo ubrzo nakon izgradnje što je dovelo do naginjanja oba tornja. Zbog toga je Garisenda u 14. stoljeću smanjen u visinu, budući da je izvorno iznosio 60 metara. Toranj se spominje u Danteovoj pjesmi Božanstvena komedija iz 1321., zajedno s nekoliko drugih spomena poznatih pisaca uključujući Charlesa Dickensa i Goethea, označavajući njegov važan kulturni status.

image
/SHUTTERSTOCK

Tornjevi se stalno nadziru radi eventualnih promjena. Senzori su uhvatili naznake sve većeg propadanja materijala koji čine bazu Garisende. Gradsko vijeće zatvorilo je mjesto u listopadu 2023. barijerom koja je dizajnirana da zaštiti ljude i okolne zgrade u slučaju urušavanja. Područje je sada pod "žutom" uzbunom prema talijanskoj agenciji za civilnu zaštitu, što znači da se struktura pomno nadzire, ali ne predstavlja neposrednu opasnost za sigurnost ljudi, jer nisu izdana veća "narančasta" ili "crvena" upozorenja.

Od 1990-ih traju radovi na pokušaju ojačanja tornjeva. Početkom prosinca grad je predstavio plan obnove vrijedan 4,3 milijuna eura, dok je gradonačelnik Matteo Lepore procijenio da bi cijeli projekt mogao narasti na 20 milijuna eura i trajati 10 godina, budući da su radovi slični onima potrebnima za osiguranje tornja u Pisi. Gradonačelnik je također zatražio od vlade da podnese peticiju da se dva tornja uvrste na UNESCO-ov popis svjetske baštine, kako je izvijestio The Guardian.

Obnova baštine bila je jedna od glavnih tema 2023., godine obilježene najavama i pričama o zgradama koje su suočene s prijetnjom rušenja, ponekad spašene zajedničkim naporima zajednica svjesnih njihovog kulturnog i ekološkog utjecaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:09