Novo lice trga

Hommage antičkoj mreži na Hvaru: Suvremeni trg u Starom Gradu inspiriran Starogradskim poljem

 Morpharos
Novo lice zaboravljenog trga osmislili su arhitekti studija Morpharos - Borna Pavičić, Vanesa Busija, Tomislav Kokan i Nikola Dužević

Glavni ulaz u jedan od najstarijih europskih gradova, Stari Grad na Hvaru, iznenađujuće kroz stoljeća nije dobio jasan izgled. Zanemarivan, Trg Stjepana Radića koristio se kao parking, te je u memoriji stanovnika neiskorištena praznina na ulazu u povijesni grad, unatoč važnoj poziciji te brojnim rimskim i grčkim ostacima koji ga okružuju. Gradonačelnik Antonijo Škarpa angažirao je hvarski arhitektonski studio Morpharos da osmisle kako bi trg mogao pomiriti antičko naslijeđe s današnjim vremenom i potrebama. Morpharos tim čine arhitekti Borna Pavičić, Vanesa Busija, Tomislav Kokan i Nikola Dužević.

Njihovo uređenje trga odaje počast parcelaciji obližnjeg Starogradskog polja, najstarijoj grčkoj parcelaciji na Jadranu zaštićenom Unescom, kao jednim od najprepoznatljivijih obilježja otoka. Jednostavno rečeno, trg je hommage antičkoj mreži.

image
Arhitekti iz studija Morpharos: Borna Pavičić, Vanesa Busija, Tomislav Kokan i Nikola Dužević (imena su odozdo prema gore)
Morpharos

Umanjene "Strige"

- Velikoformatne betonske ploče u središtu trga simboliziraju 200 puta umanjenje "Strige", module veličine 900 x 180 metara koje tvore Starogradsko polje, položene pod istim otklonom prema suncu kao i u polju - kaže Borna Pavičić.

Potpis Morpharos tima vidi se u spajanju starih vrijednosti, lokalnih zanata te suvremenih koncepata i materijala. Trg se na mjestima spojeva s antičkim ulicama planira u kamenu povijesnog formata s "bordurama" uz kuće polaganim tradicijskim tehnikama slaganja. Središte trga prekriveno je velikoformatnim pločama dimenzija 9,0 x 0,45 metara koje nastaju suvremenim tehnologijama proizvodnje, a dodatkom pigmenta podsjećaju na zemlju koja je nekad prekrivala trg, ali i polje.

image
Morpharos

Parter trga bit će ispunjen mlaznicama za stvaranje izmaglice i ljetnog osvježenja. Jedini volumen koji je planiran je 36 metara duga klupa uz more koja sadrži maketu grada i polazna je točka posjetiteljima

Jedan od razloga zašto je Stari Grad nastao baš na ovoj lokaciji su i brojni izvori pitke vode. Voda kao element postoji i u parteru trga koji će biti ispunjen mlaznicama za stvaranje izmaglice i ljetnog osvježenja.

- Mlaznice se nalaze u središtu trga, skrivene na mjestima dodira velikoformatnih ploča te imaju rasvjetu koja obasjava paru u večernjim satima. Izmaglica se pojavljuje u ljetnim danima u intervalima koji su usklađeni s punim satom te time informira prolaznike o dobu dana, kao što to rade i crkvena zvona u mjestu - objašnjava Nikola Dužević.

image
Potpis tima vidi se u spajanju starih vrijednosti, lokalnih zanata te suvremenih koncepata i materijala
Morpharos

Monumentalnost

Voda je na trgu prisutna i kao problem u obliku čestih plima koje ulaze u okolne kuće i restorane. Novoplanirani trg ima ulogu svojevrsnog bunara koji će nalet plime brže odvući od kuća te vodu odvesti natrag u more. Jedini volumen koji je planiran na trgu je 36 metara duga klupa uz more koja sadrži maketu grada i polazna je točka brojnim posjetiteljima. Na Trgu S. Radića jedna strana je otvorena prema moru te će klupa fizički zatvoriti tu stranu trga. Međutim, ona svoj visinom ne čini vizualnu barijeru, nego ostavlja pogled prema moru slobodnim.

- U našim projektima se trudimo ne izgubiti inicijalnu ideju unatoč svim preprekama i izmjenama koje naiđu u procesu, a ovdje nismo željeli unijeti previše nepotrebnih sadržaja. Bez suvišnih sadržaja postiže se monumentalnost kakvu ovaj trg zaslužuje - zaključuje Borna Pavičić.

Radovi na uređenju Trga bi, kako neslužbeno saznajemo, trebali početi početkom 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 19:39