najljepši kvarnerski otok

Hrvatski otok na kojem je svaki kadar idealan za selfie

Jedan od najljepših kvarnerskih otoka mjesto je s prekrasnim plažama, divnom arhitekturom i srdačnim ljudima koji će vas u svakom trenutku ugostiti kao da ste dio obitelji

Koji smo mi sretnici, na samo dva sata vožnje od Zagreba smo na moru, i to na prekrasnom otoku, priča nas nekoliko u kombiju dok se vozimo iz Zagreba prema otoku Rabu. Većina nas, nije nam na ponos, nikad nije bila na tom kvarnerskom otoku. Dok smo se vozili, cijelim smo putem pričali pa su ta dva sata vožnje prošla još brže, iako nam je malo bilo mučno od silnih zavoja kojima smo se vozili.

No, sve se to zaboravi onog trenutka kada se ukrcate na trajekt i okruženi ste morem. Vožnja trajektom iz Stinice traje 15-ak minuta. Putovali smo na Rab kako bismo sudjelovali u proslavi Dana grada Raba, a do večernje svečanosti vrijeme smo proveli upoznavajući sam grad.

Ono što prvo trebate znati kada dođete na ovu destinaciju je to da je stanovnicima najčešće prijevozno sredstvo taksi brodica koja ih prevozi s jednog mjesta u drugo. Tako smo se i mi uputili taksi brodicom prema starom gradu koji karakteriziraju četiri zvonika. Na kraju ture posjetili smo i vidikovac s kojeg se vide sva četiri tornja, a u pozadini je more. I to je najprepoznatljivija slika ovog kvarnerskog otoka.

Riječ je o zvoniku katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije te zvonicima crkve sv. Ivana Evanđelista, crkve sv. Andrije Apostola i crkve sv. Justine. Otok ima dugu i bogatu povijest na koju su njegovi stanovnici jako ponosni. Grad ima prekrasno uređene kamene ulice, a skrivena dvorišta pravo su otkriće. Hodajući tim ulicama, zastajali smo svakih nekoliko minuta jer smo fotoaparatima i kamerama na mobitelu morali trajno zabilježiti svaki detalj. U zezanciji smo otok prozvali 'InstaRab' jer je grad toliko fotogeničan da je svaka druga fotografija bila objavljena na popularnoj društvenoj mreži Instagram.

Sam grad ima tri parka, a osim u privatnom smještaju možete odsjesti u sedam hotela. Daleko najpoznatiji je hotel Imperijal koji je smješten u samoj povijesnoj jezgri gdje smo imali prilike i ručati. Tada smo doznali, čemu svjedoči i počasna tabla postavljena u jednoj od ulica, da je u tom hotelu boravio i engleski kralj Edward VIII. i Wallis Simpson koji su 1936. krstarili Jadranom i zastali na Rabu. Povijesna je i priča o njihovom nudističkom kupanju u zaljevu Kandarola te se taj trenutak smatra i pretečom nudističkog turizma na otoku.

Ne čudi činjenica da je taj slavni par odabrao baš ovu lokaciju za kupanje. Otok ima 30 pješčanih plaža od kojih se posebno ističu one na Loparu.

Tijekom našeg posjeta starom gradu ugostili su nas u Udruzi rapskih samostreličara koji su te večeri nastupali povodom Dana grada Raba. Njihov sljedeći turnir, koji je zaista impresivan i vraća vas u neko drugo vrijeme, može se vidjeti na Rapskoj fjeri, jednoj od najpoznatijih srednjovjekovnih manifestacija na Jadranu, koji svake godine privlači sve više turista.

Rab je otok koji definitivno treba posjetiti. Mi smo u tri dana uspjeli vidjeti tek dio ovog otoka koji je poznat po svojim skrivenim uvalama, kristalno čistim morem i vrlo srdačnim ljudima, u što smo se uvjerili tijekom našeg boravka.

Svakako predlažem, ako vas put odvede na ovaj otok, da kušate kvarnerske škampe. Nisam ljubitelj morskih plodova, ali kvarnerski škampi, još u kombinaciji s domaćom skutom, na vrhu su moje ljestvice najukusnijih jela koje sam probala. Također, otići na na ovu destinaciju i ne kušati Rapsku tortu, koja je prvi put poslužena 1177. godine papi Aleksandru III., a danas je najpoznatiji rapski suvenir, veliki je propust.

Nemoguće je sve dojmove o ovom, naizgled malom, otoku, opisati u kratkom tekstu, ali zasigurno znam da ću se na tamo ponovo vratiti.

Izvor: Magazin Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:47