Ženski rad, dobar hlad

Instalacija napravljena od ručno rađenih stolnjaka i tabletića u šibenskoj ulici

 ŠIBENSKA UDRUGA MLADIH/
Iza inicijative stoji Šibenska udruga mladih koja je za realizaciju skupila donacije pedesetak žena i obitelji

Društveno-umjetnička instalacija "Ženski rad, dobar hlad" napravljena je od ručno rađenih stolnjaka i miljeića ili tabletića, kako ih već tko zove.

- Miljeiće i druge ženske ručne radove povezali smo šivaćim strojem, ojačali ih pamučnim trakama te uštirkali i impregnirali kako bismo ih zaštitili od vanjskih vremenskih uvjeta - kaže Maja Šintić iz Šibenske udruge mladih o instalaciji koja krasi šibensku Masnu ulicu (Zagrebačka ulica). Točna lokacija su dva osunčana raskrižja na kojima je uočeno da je najjače sunce ljeti i kojima je prolazak otežan zbog izuzetne topline.

image
ŠIBENSKA UDRUGA MLADIH/

Istaknuta vrijednost

- Ovaj ručno rađeni kolaž rezultat je rada brojnih žena. Prvenstveno, žena koje su to u proteklim desetljećima kukičale, onda onih koje su odlučile ustupiti nam te radove, a na kraju su samu instalaciju izradile akademska kiparica Tijana Mihailović, ja i volonterke koje su se odazivale našim radionicama šivanja u našem društvenom centru gdje je sve to nastajalo u posljednjih šest mjeseci - objašnjava Maja Šintić.

image
ŠIBENSKA UDRUGA MLADIH/

Otkriva kako su na ideju došli primijetivši da njihova generacija koja renovira stanove svojih baka ili se seli ne zna što bi s takvim ručnim radovima, zbog čega oni često završe u otpadu ili su pospremljeni na tavane ili u ormare u vječnom iščekivanju neke buduće namjene. Smatrali su kako treba na neki način istaknuti vrijednost ručnog rada, posebno ručnog rada brojnih žena koji je nastajao tijekom godina, a bio je vezan isključivo uz sferu obiteljskog doma. Htjeli su da ti radovi izađu u javnu sferu te otvoriti pitanje mogućnosti njihove daljnje ili ponovne upotrebe u nadi da će ljudi, kada vide ovu instalaciju, izvaditi svoje ručne radove koje imaju i razmisliti kako ih upotrijebiti ili se barem prisjetiti marljivog truda i vještine članica svojih obitelji.

image
ŠIBENSKA UDRUGA MLADIH/

- Ovaj rad također ukazuje na izmijenjenu ulogu žene u današnjem društvu i slobode koje su žene u međuvremenu ostvarile te mogućnosti koje danas imaju. Te slobode stečene trudom upravo prethodnih generacija žena treba očuvati, njegovati i koristiti, naslanjajući se na priču ženske povijesti. Sve to dodatno je pojačano izabranom formom sjenila za javni prostor koji onda otvara i priču klimatskih promjena te potrebe da se na različite načine javni prostori zaštite od nesnosnih vrućina, a ponovnom upotrebom postojećih radova koji su izgubili funkciju poštuju se načela ponovne upotrebe i recikliranja, odnosno nadcikliranja u ovom slučaju. Izuzetno nam je važna i forma kolaža (patchworka) koja simbolizira različitosti koje imamo u našem društvu, a koje povezane zajedno grade nešto korisno, hlad ispod kojega je opet omogućena socijalna interakcija prolaznika jedne od glavnih šibenskih ulica u staroj jezgri. Slojevit rad, rekle bismo, koji sigurno omogućava više od jednog čitanja - kaže Maja Šintić.

image
ŠIBENSKA UDRUGA MLADIH/

Ornamentalne sjene

Dodaje da je izrađeno pet pojedinačnih sjenila: jedno okruglog oblika, a ostala pravokutnog od stolnjaka i tabletića (miljeića) koje su donirale građanke Šibenika i njegove okolice. Sveukupno je izrađeno 30-ak kvadrata sjenila za javni prostor. Najposebnije je kod sjenila da se uzorci na tabletićima reflektiraju na tlo tako da su sjene koje se stvaraju ornamentalne.

Šibenska udruga mladih djeluje u Šibeniku od 2009. godine i bavi se kreativnim i kulturnim aktiviranjem mladih putem radionica, zagovaranjem adekvatnih javnih politika za mlade, žene i kulturu te nizom drugih ad hoc projekata ovisno o lokalnim potrebama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:41