NAŠI DALEKI SUSJEDI

Izgradili 587 luksuznih vila u samo nekoliko godina, a onda je sve propalo i sada one zjape prazne

 /SHUTTERSTOCK

Grad dvoraca pod nazivom Burj Al Babas u sjeverozapadnoj Turskoj (blizu grada Mudurnu) izvorno je osmišljen za privlačenje stranih gostiju. Nakon što je izgrađeno više od 500 istih vila u obliku dvorca i uloženo više od 200 milijuna eura u projekt, došlo je do snažnog pada turske ekonomije, piše Biznisinfo.

Situacija je takva da je danas 587 vila prazno, a Burj Al Babas nosi naziv Grad Duhova. Iako tornjevi podsjećaju na Disneyland, daleko je to od slavnog zabavnog parka. Ponajprije jer je u najpoznatijem zabavnom parku svijeta vječna gužva, a ovdje – vječna pustoš koja podsjeća na ekonomske nevolje u kojima se država našla.

image
/SHUTTERSTOCK

Projekt je započeo 2014. kada su braća Yerdelen i Bulent Yilmaz, građevinski poduzetnici iz Istanbula, krenuli s ostvarivanjem ambicioznog plana. Prilikom izrade dizajna inspirirali su se svojim rodnim gradom. Vile oponašaju istanbulske znamenitosti – toranj Galata i Djevojačku kulu. Također su odabrali dobro strateško mjesto. Mudurnu je poznato lječilište puno termalnih izvora, tako da bi obližnji izvori u regiji napunili hidromasažne kade u svakom domu i dali toplinu za podno grijanje.

Izvorni plan uključivao je 700 vila za koje se očekivalo da će privući strane kupce koji provode odmor u Turskoj zbog njene mediteranske klime. Kuće su se prodavale za 350 do 500 tisuća eura svaka, ovisno o lokaciji – cijena koja je odgovarala bogatijoj bliskoistočnoj klijenteli.

Planiran je i trgovački centar, zajedno s vrtovima i jezerima na cijelom imanju od 250 hektara. Projekt je u početku bio uspješan. Od planiranog broja vila oko 350 prodano je kupcima iz Katra, Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije. No nisu svi bili zadovoljni. Neki mještani bili su frustrirani što su dvorci odlutali od Mudurnuove tradicionalne arhitekture u osmanskom stilu, dok su se drugi brinuli da će razvoj oštetiti obližnje šume.

image
/SHUTTERSTOCK

U međuvremenu je došlo do potresa na globalnom financijskom tržištu, cijena nafte je pala, te je mnogo potencijalnih kupaca odustalo od nekretnine. To je, zajedno s rastućom inflacijom u Turskoj, političkim previranjima i ekonomskim padom, navelo investitore da podnesu zahtjev za stečaj, čime je projekt zaustavljen 2018. Ostalo je 587 dovršenih domova i oko 30 milijuna eura duga. Godine 2019. braća su dobila dopuštenje da dovrše izgradnju ugovorenih kuća nakon što je poništena njihova odluka o bankrotu, ali pandemija COVID-a sve je ponovno zaustavila.

Cijeli projekt tad je kupila multinacionalna američka korporacija, koja će pokušati spasiti ovaj grad, ali zasad su i dalje ostali nizovi napuštenih trokatnih dvoraca. Budući da infrastruktura nikada nije dovršena, u kućama se trenutačno ne može živjeti.

Danas napušteni grad privlači samo znatiželjne posjetitelje koji žele zaviriti i doživjeti ovo mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:09