Nije Pisa, već...

Jeste li znali da Hrvatska ima ne jedan, već dva kosa tornja?

 /SHUTTERSTOCK

Svi znamo za kosi toranj u talijanskom gradiću Pisi. Jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u zemlji i motiv bezbrojnih fotografija turista. No, jeste li znali da i mi imamo svoje dvije verzije kosog tornja u Istri i u Rijeci?

image
/SHUTTERSTOCK

Iako naše nakošene građevine nisu toliko poznate kao ona talijanska, ali svakako i dalje plijene poglede turista i arhitektonskih entuzijasta koji se zateknu u istarskom Završju i u riječkom Starom gradu.

image
/SHUTTERSTOCK

Kosi toranj u Završju zapravo je romanički zvonik-kula, smješten nedaleko od Grožnjana u Istri. Nalazi se uz crkvu Blažene Djevice Marije Svete Krunice i visok je 22 metra, a nagnut 40 centimetara prema sjeveru, što je poprilično vidljivo kada se stane uz njega. Zbog specifične lokacije s koje se pružao izuzetan pogled U prošlosti su na Završkom zvoniku boravili stražari i promatrači pa se neprijatelj nije mogao približiti gradu bez da bude opažen.

@bok.andro Kladim se da ovo niste znali! ? P.S. ne postoji samo jedan kosi toranj u svijetu, ima ih mnogo više ? #fyp #foryou #balkan #balkantiktok #pitanje #odgovor #kositoranj #skrivenidragulji #nikadvidjeno #funfact #traveltok ♬ original sound - Andro

Kosi toranj u riječkom Starom gradu zapravo je zvonik crkve Uznesenja Marijina. Zvonik je sagrađen 1377. godine i stariji je od same crkve. Prema mjerenjima iz 1920. godine naginje se 40 centimetara. Za usporedbu, toranj u Pisi naginje se čak 4 metra. Zvonik crkve Uznesenja Marijinog nagnut je jer mu podzemne vode potoka Lešnjak podrivaju temelje.

Iako po ničemu nije velebna građevina, zvonik je važan spomenik kulturne baštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 01:51