Život u stijeni

Kako je drvena koliba postala skriveno skrovište u stijeni s kaminom, krevetom, stolom, tabureom i prozorom

 DYLAN PERRENOUD/
Švicarski studio Bureau A sakrio je drvenu kabinu unutar umjetne stijene i prevezao je na udaljeno mjesto u švicarskim Alpama

Bureau A, studio koji vode arhitekti Leopold Banchini i Daniel Zamarbide, dizajnirao je planinsko sklonište kako bi odao počast središnjem liku u romanu Derborence švicarskog pisca Charles-Ferdinanda Ramuza.

image
DYLAN PERRENOUD/
image
DYLAN PERRENOUD/

U priči, pastir po imenu Antoine ostaje zarobljen među stijenama nakon odrona zemlje i tamo preživi sedam tjedana prije nego što pronađe put kući. Građevina je po njemu nazvana Antoine.

image
DYLAN PERRENOUD/

"Planine imaju moć izazvati osjećaje fascinacije i straha u isto vrijeme", rekli su arhitekti. "Švicarska ima jaku tradiciju promatranja Alpa, življenja s njima, skrivanja u njima."

image
DYLAN PERRENOUD/

Sklonište se sastoji od jednostavne drvene kolibe, zatvorene unutar betonske školjke u obliku ogromne stijene. Unutrašnjost otkrivaju samo par malih prozora i uvučena vrata.

image
DYLAN PERRENOUD/

U unutrašnjosti, drvo je ostalo izloženo na zidovima, podovima i stropovima. Elementi se sklapaju na zidova kako bi stvorili sjedenje, stol i krevet za jednu osobu koja može udobno boraviti unutra.

image
DYLAN PERRENOUD/

"Antoine stvara alpsko sklonište, nesigurni ‘Existenzminimum‘ pomalo subverzivan u svojoj upotrebi u koji se može slobodno ući i sakriti", rekli su arhitekti.

image
DYLAN PERRENOUD/
image
DYLAN PERRENOUD/
image
DYLAN PERRENOUD/

"Sadrži osnovne arhitektonske elemente - kamin, krevet, stol, tabure i prozor - ali zahtijeva od posjetitelja preuzimanje određenog rizika, jer stijena visi doslovno na polju odrona", dodali su.

Naručena tijekom rezidencije umjetnika u zakladi Verbier 3D, izgrađena je ručno u planinskom selu i prevezena do mjesta u stražnjem dijelu kamiona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 02:19