Jednostavno predivno!

Kako je iznimno dugo i usko dvorište postalo oaza skrivena od pogleda s kaminom kakav rijetko viđamo

 LAURE JOLIET/
Vijugavo dvorište ove kuće obuhvaća tuš od travertina i bazen od zelenih metro pločica

Osamnaest metara može zvučati kao puno prostora za migoljenje, ali kada je to širina vašeg imanja, stvari vam brzo počinju biti tijesne. Srećom za par koji je kupio ovu usku parcelu u Venice-u, u Kaliforniji, njihove arhitektice, Cayley Lambur i Lucia Bartholomew, suosnivačice Electric Boweryja, nisu morale igrati igricu Tetris. Za samu kuću surađivali su s Gaia Construction na stvaranju kompleksa s više zgrada u stilu hacijende s mnoštvom prilagođenih čeličnih prozora i vrata koja vode u središnje dvorište. Zatim su pozvali svoje dobre prijatelje u Terremotu da im pomognu iscrtati plan uređenja koji bi maksimalno iskoristio iznimno dugo dvorište.

image
LAURE JOLIET/

Terremoto je dao prednost bujnim sadnjama koje stvaraju privatnost i vijugavom rasporedu koji se povezuje s unutarnjim prostorom na raznim točkama tako da se ne osjećate uvijek kao da izlazite na jednu veliku terasu. "Unutar imanja imate osjećaj da ste u potpuno osamljenom, privatnom utočištu", kaže Lambur.

image
LAURE JOLIET/
image
LAURE JOLIET/

Odaberite fasadu da biljke mogu zasjati

Travertin nije samo za stoliće. Arhitekti su koristili izdržljivi materijal, varijantu vapnenca, kao alat za stvaranje kontinuiteta na cijelom imanju: na pročelju kuće, velikom popločavanju terase, pa čak i pod tušem na otvorenom. Zid je visok otprilike 1,5 m kako bi omogućio kupačima da i dalje vide vrhove drveća.

image
LAURE JOLIET/

Učinite kamin glavnom zvijezdom

Izvorno, Lambur i Bartholomew namjeravali su uskladiti fasadu kamina s jednako visokim perimetralnim zidom (točnije, visok je 2,5 m). Ali da bi spoj pješčanih tonova doista izgledao kao oaza, potreban mu je zeleni kontrast. Dok stabla maslina straga i veliko stablo jacarande sprijeda označavaju tu okvir, Electric Bowery otišao je dalje od biljaka i okrenuo se prema zelenom kamenom ognjištu.

image
LAURE JOLIET/

Izvucite najbolje iz pločica za bazen

Opet govoreći o uređenju okoliša, arhitekti su obložili mali bazen/vruću kadu (da, tamo možete podići temperaturu) u zelene metro pločice. Niskoprofilni, slojeviti sedreni opločnici oko linije bazena čine da izgleda gotovo poput drevnog prirodnog izvora, a ne kao potpuno novi dodatak.

image
LAURE JOLIET/

Stvorite trenutak za pauzu u zatvorenom prostoru

U hodniku koji povezuje glavni životni prostor s primarnom spavaćom sobom i kupaonicom, Bartholomew i Lambur su isklesali mjesto za uživanje u vrtu koji raste odmah iza prozora od poda do stropa. Iako u zatvorenom prostoru nema biljaka - samo komadić šljunka - pomislili biste da je područje potpuno otvoreno za sve vremenske prilike, a to je upravo i bio cilj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:03