prirodni fenomen

Kako je ovo jezero u Australiji postalo ružičasto? Znanstvenici konačno progovorili i otkrili šokantne podatke

 TUNGSTEN/RED BULL CONTENT/SIPA PRESS/PROFIMEDIA/TUNGSTEN/RED BULL CONTENT/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Od svih nevjerojatnih prirodnih fenomena na našem planetu, jedno od zanimljivijih čuda je neonsko-ružičasto jezero Hillier u Zapadnoj Australiji. Smješteno na arhipelagu Recherche na Srednjem otoku, 594 metra dugo i 250 metara široko jezero jedno je od najunikatnijih mjesta na svijetu.

Pogledajte video!

https://www.youtube.com/watch?v=Q7QNI8pEl20

Dok se čini da je ružičasto jezero ispunjeno tekućom ružičastom glazurom za kolače, znanstveni uzrok jedinstvene boje jezera zapravo je prilično složen i jedan je od najrjeđih i najneobičnijih primjera prirode koji rezultira nečim vrlo privlačnim.

Jezero Hillier, koje je 1802. otkrio britanski istraživač Matthew Flinders, jedno je od pet ružičastih jezera u Victoriji, Australija, zajedno s jezerima Crosby, Becking, Hardy i Kenyon koja dijele sličan fenomen.

image
RED BULL CONTENT POOL/SIPA PRESS/PROFIMEDIA/RED BULL CONTENT POOL/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Iako je jezero otkriveno stotinama godina, moglo bi vas iznenaditi da je znanost iza ružičaste vode jezera Hillier u zapadnoj Australiji tek nedavno otkrivena. Dugo je vremena misterij iza ružičaste vode jezera Hillier bio nepoznat, iako su mnogi nagađali da visok sadržaj soli u jezeru vjerojatno ima neke veze s tim.

Ova nagađanja okončana su 2022. kada se Scott Tye sa Sveučilišta Vermont u Burlingtonu udružio s Kenom McGrathom iz Microbioa, australske tvrtke za genomiku mikroba, kako bi uzeli uzorke vode iz jezera Hillier.

Nakon što su uzorci prikupljeni, tim je izvršio sekvenciranje DNK kako bi identificirao pojedinačne mikrobe pronađene u ružičastoj vodi, što je omogućilo identifikaciju više od 500 ekstremofila koji žive i razmnožavaju se u jezeru. Zanimljivo je da se prije nego što su znanstvenici saznali za sastav jezera, ono godinama služilo za vađenje soli.

Neonsko ružičasta voda jezera Hillier u konačnici je uzrokovana složenim biološkim procesima jedinstvenih mikroorganizama u slanom jezeru. Jezero Hillier ima najmanje 500 različitih vrsta ekstremofila, odnosno bakterija i algi koje uspijevaju u ekstremnim uvjetima.

Konkretno, jezero Hillier sadrži halofile, pododsjek ekstremofila ili mikroalgi, koje mogu živjeti u vodama s vrlo visokom razinom soli. Halofili poput crvene i narančaste Salinibacter ruber i crveno obojene Dunaliella salina izravni su razlozi ružičaste nijanse jezera Hillier.

image
TUNGSTEN/RED BULL CONTENT/SIPA PRESS/PROFIMEDIA/TUNGSTEN/RED BULL CONTENT/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Članak objavljen u Američkom vijeću za znanost i zdravlje objašnjava ružičastu boju jezera Hillier utvrđujući da su halofili koji žive u jezeru evoluirali kako bi se zaštitili od sunčeve svjetlosti tako što su razvili crvene, žute i narančaste pigmente ili karotenoide koji apsorbiraju UV svjetlost.

S vremenom je to spriječilo uništavanje mikroorganizama i važna je poveznica s ružičastom bojom jezera, jer je taj proces štitio organizme od sunca. Visoki salinitet vode omogućuje UV svjetlu da prodre dublje, tjerajući tipično zelene mikroalge kao što je Dunaliella salina da razviju ružičastu nijansu kako bi se zaštitile. U biti, visoka slanost jezera i UV svjetlost pokrenuli su jedinstveni evolucijski proces koji je jezerskim mikroorganizmima dao njihovu jedinstvenu boju, prenosi Kurir.

Znanstvenici također upozoravaju da bi zbog ekstremnih temperatura moglo doći do povećanja ovih "obojenih jezera", a kako su počele klimatske promjene, možda ćemo ih dobiti i u okolišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2024 01:18