Stvarno se isplati

Kako smanjiti gubitak topline u domu za čak 70 posto? Vrijeme je da promislite o ovoj pametnoj odluci

Koju ćemo taktiku štednje primijeniti ove godine?

 /SHUTTERSTOCK
Renovacija fasade važna je investicija iz više razloga, a svi na kraju vode ili većoj uštedi ili većoj vrijednosti vašeg doma. Istražili smo pet ključnih načina kojima kvalitetna fasada poboljšava naše živote

Svake jeseni ista priča, pripremamo se za sezonu grijanja od koje većinu zaboli glava. Što nam je najisplativije, imamo li uopće uvjete za promjenu, čitamo sve moguće savjete kako uštedjeti na računima za plin, struju, lož ulje i slično. Danas postoje i pametni sustavi kojima možemo efikasnije upravljati paljenjem i gašenjem grijanja pa i oni postaju dijelom kalkulacija.

Pitanje efikasnosti grijanja doma možda nikada ni nije bila važnija iz dva razloga. Prvo, dulje od godinu dana većina nas radi od doma i već smo bar jednu zimu proveli sjedeći po osam sati u prostorijama koje smo morali zagrijati o vlastiti trošak. Naviti grijanje u uredu ili o njemu ni ne razmišljati jer je programiran na razini zgrade, mnogima je od nas stvar prošlosti i ne znamo hoćemo li joj se ikada vratiti. Drugo, cijene goriva na globalnoj su razini podivljale. Tu je najrelevantnija tema cijene plina koju je Vlada nedavnoproglasila nepromjenjivom do travnja, ali što će biti nakon proljeća? Što će nas dočekati sljedeće sezone?

Umjesto da spavamo u džemperima, konstantno kuhamo kako bi ubili dvije muhe jednim udarcem ili isprobamo još kakav (bes)koristan savjet za niže račune, daleko najefikasniji način uštede je ne izgubiti toplinu koju smo proizveli. A tu je ključ redovito održavanje vlastitog doma. Neodržavane te osobito stare građevine znaju izgubiti do čak pola sve topline koju proizvedu. Samo je jedan sloj kvalitetne fasade ili njezine renovacije dovoljan da taj gubitak smanjite za čak 70 posto.

image

Neodržavane fasade problem su cijele Hrvatske

/SHUTTERSTOCK

Renovacija fasade važna je investicija iz više razloga, a svi na kraju vode ili većoj uštedi ili većoj vrijednosti vašeg doma. Kako bismo vas uvjerili da je krajnje vrijeme da i vi razmislite o njoj i nagradite svoj dom osvježenjem koje zaslužuje, izdvojili smo pet ključnih načina kojima kvalitetna fasada poboljšava naše živote.

1. Izolacija i energetska efikasnost znači direktna ušteda

Iako fasada sama po sebi funkcionira kao izolator od eksterijera, izolacija kao dio same fasade postala je standardom tek nakon 1980-ih, dok su brojne kuće i zgrade u Hrvatskoj izgrađene puno ranije te je rijetko koja obnovila originalnu fasadu. Moderni fasadni sustavi podrazumijevaju termo i hidroizolaciju te su rađeni kako bi postigli maksimalnu energetsku učinkovitost. Prema nekim procjenama, ulaganje u najnovije fasade može smanjiti vaše mjesečne troškove i do 60 posto.

RÖFIX Relax fasadni sustav upravo je takav primjer najmodernijih rješenja koja su lako ugradiva i time vam štede vrijeme te su visoko ekološki osviještena s 25 posto boljim izolacijskim svojstvima od klasičnih izolacijskih sustava zbog kojih govorimo o konkretnim uštedama koje ćete odmah osjetiti. Kvalitetni fasadni sustav podrazumijeva i bolju izolaciju od buke koja može biti posebno značajna u gradskim i prigradskim sredinama i u blizini većih prometnica.

image

RÖFIX EPS-F 031 Relax

2. Čak i malo oštećenje neodržavane fasade vodi ka raspadu brže nego što mislite

I najmanje zamislivo oštećenje fasade ugrožava njezinu cjelokupnu strukturu. Iako se mala rupa na fasadi može činiti neznatnom, vrijeme će učiniti svoje i nakon par kiša i vjetrova ona će se krenuti trusiti, rasti i povezivati s drugim površnim oštećenjima zbog kojih će veći komadi početi ispadati. Sve to vrijeme činit će se nebitnim, no vama će toplina sve lakše izlaziti iz unutrašnjosti, vlaga će ulaziti u zidove i ugrozit će cijeli zid iako će većina fasade još uvijek na njemu nepomično stajati.

Kada je u pitanju stara i neodržavana fasada ovaj je proces još brži. Tim više što se ozbiljnije investicija u staru fasadu čini nepotrebnim gubljenjem novca. Međutim, još će veći trošak uzrokovati manja, neučinkovita i kratkotrajna rješenja koja kad tad vode ka toj istoj većoj investiciji, koju ste ranije mogli napraviti i pri tome ne uštedjeti samo na svim tim manjim radovima, nego i na većim troškovima izolacije topline u domu. Mapatherm linija rješenja za fasade tako koristi ETICS sustave prihvaćeni su kao rješenje koje se najčešće koristi u poboljšanju energetske učinkovitosti konstrukcije vanjskog zida.

3. Bolje izolacija znači i niža razina vlage u unutrašnjosti

Od kapilarne vlage u zidovima do razine vlage u zraku unutar vašeg doma, oboje je potrebno kontrolirati. Kapilarna vlaga odnosi se na vlagu koja su uvlači u zidove kroz primarno vanjska oštećenja fasade te na vlagu koju zid crpi iz tla zbog nedovoljne hidroizolacije u samoj konstrukcije. Tim je važnije na vrijeme renovirati fasadu jer bilo kakvo odgađanje manjih oštećenja na fasadi brzo dovodi do većih slabih točaka vaše nekretnine zbog koje će se kapilarnom vlagom ugroziti sigurnost cijelog zida ako ne i građevine.

Kapilarna vlaga za neugodno posljedicu ima i gljivice i alge koje su osobito prisutne u starim građevinama pri njihovom dnu i predstavljaju kroničan problem koji tek ozbiljna renovacija i investicija može riješiti. Umjesto da vas dočekaju takvi izazovi popraćeni vrlo neugodnim mirisima, preuzmite kontrolu nad svojim domom danas.

Pri odabiru nove fasade važno je da obratite pozornost na sposobnost hidroizolacije i propusnosti pare i vlage. Osim što vam vlaga može ući izvana u unutrašnjost doma, ona se također može nakupiti u vašem domu, pogotovo zimi tijekom toplih tuševa, intenzivnog kuhanja ili redovitog grijanja te je važno da vas ta ista vlaga može lako napustiti, a ne se nakupljati u zidovima. Tu je odličan izbor fasadni sustav poput Capatect Dalmatinera koji je otporan na alge i gljivice te ujedno podnosi velika mehanička opterećenja. Nije naodmet spomenuti da ima i 20 posto bolji izolacijski učinak od standardne izo-ploče od bijelog stiropora.

image

Capatect Dalmatiner Top - best buy fasadni sustav

Bačelić

4. Zaštita cijele konstrukcije vašeg doma

Fasada je poput naše kože, prva fronta u dodiru s vanjskim svijetom koji zbog klimatskih promjena postaje sve manje prijateljski nastrojen prema našoj svakodnevici. Sve učestalijim ekstremnim padalinama i temperaturama svjedočimo već godinama. Samo prošle i ovogodišnje ljetne sezone pogodile su nas nikad zabilježene količine kiše u kratkom periodu nakon nevjerojatno dugih perioda kiše, a temperature na globalnoj razini već godinama ruše rekorde među do sada zabilježenim podacima.

Osim što se stare fasade zbog vijeka trajanje ne mogu više suočiti s ovim uvjetima, građevinska se industrija razvila do novih razina i danas koristi materijale i tehnologije puno izdržljivije i bolje dizajnirana za ovakve uvjete. Takva je na primjer nanotehnologija korištena u razvoju JUBizol Premium fasadnog sustava koja je time visoko vodoodbojna i manje prihvaća prljavštinu. Dodatno koristi lagana punila i aerogel kojima je napredniji sustav od ostalih zbog iznadprosječne izolacijske učinkovitosti, čvrstoće, dugotrajnosti i otpornosti.

image

JUBizol Premium fasadni sustav

Bačelić

5. Viša vrijednost nekretnine koja će vam kad tad zatrebati

Zbog svih već navedenih razloga jasna je ekonomska prednost investicije u nekretninu koja ima modernu i renoviranu fasadu. S druge strane važna je i estetska komponenta. Fasada je poput odijela kuća i zgrada koja ostavlja prvi dojam na svog posjetitelja i potencijalnog kupca. Loš vanjski izgled zna uništiti izglede kupovine i najbolje uređenim interijerima. Osim što utječe na vlastitu vrijednost, zajedno kvalitetne fasade ulice ili kvarta podižu vrijednost cijelog područja i tako se međusobno jačaju. Iako pri zamišljanju savršenog doma veći naglasak stavljamo na unutarnji raspored i namještaj koji jednog dana želimo koristiti, pametno je iznad interijera staviti kvalitetnu fasadu na listi prioriteta. U to ime do kraja godine Bačelić Profi Shop organizira neodoljivu ponudu. U nadi da ćete svoju fasadu staviti na prvo mjesto, svim kupcima fasadnog sustava iznad 200 m2 u Bačelić Profi Shopu daruju poklon bon za uređenje interijera i besplatnu dostavu za određene fasadne sustave.

Proces obnove fasade

#1 Planirajte cjelokupni projekt
#2 Provjerite podloge i sanirajte
#3 Napravite impregnaciju te postavite termoizolacijske ploče
#4 Mehanički pričvrstite termoizolacijske ploče
#5 Izradite armirani sloj i nanesite osnovni premaz
#6 Završite svoju fasadu završnim slojem u granulacijama od 1-3 mm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 22:05