Selimo se u ljetne kuhinje

KUHINJA SE SELI VAN! Vodič sa svime što vam treba za objedovanje na otvorenom

Odlučno objavljujemo kraj trčanju iz kuće u vrt za svaku sitnicu koju treba donijeti veličanstvenom biću: roštilj majstoru. Kuhinja se seli van!

Mnogi ljudi zbog stresnog i ubrzanog načina života pokušavaju svoje vikende provesti u društvu prijatelja i obitelji na svježem zraku pa tako nastaju novi prostori za druženja na otvorenom. Kuhinje su djelomično ili u potpunosti preselile i na vanjski prostor i postale ljetne kuhinje.

O tome kako realizirati projekt vanjske kuhinje i o čemu sve treba voditi računa pitali smo naše sugovornike Roberta Stjepanovića, tehničkog voditelja tvrtke Zagrebački vrtovi koja se već niz godina bavi izvedbom ovakvog tipa kuhinja, arhitekte iz arhitektonskog studija 4uHa, Moniku Lepen Terihaj i Mislava Bašića, te dizajnera koji je, između ostalog, osmislio čitav niz sjajnih vanjskih kuhinja, Borisa Ružića iz tvrtke BR arhitektura & design.

Za početak, važno je shvatiti razlike između unutarnjih i vanjskih kuhinja. Dakle, osnovno je shvatiti da odabir materijala za te dvije kuhinje nije jednak.

- Kod izrade unutarnje kuhinje izbor je raznovrstan što se tiče boja, dezena i materijala, dok je kod izrade vanjske kuhinje to moguće sa samo nekoliko osnovnih materijala koji se koriste u te svrhe, a glavna karakteristika im je da odolijevaju vremenskim uvjetima i da su trajni. Postoje montažne jedinice koje se postavljaju na već postojeće pripremljene podove ili elementi izrađeni od betonskih blokova, cigle ili kamena koji mogu biti postavljeni na svojim temeljnim stopama, a potom se naknadno oko njih radi odgovarajući pod - objašnjava Robert Stjepanović.

Dakle, prvi preduvjet za izradu je povesti računa o podu, tj. podlozi, dakle, da je površina na kojoj se planira raditi kuhinju pripremljena, odnosno da je popločena betonskim kockama ili keramičkim pločicama, betonskim opločnjacima, kamenim pločama pa sve do drvenih sustava tzv. decking obloga, drveno-kompozitnih podova. i sl., ovisno o željama.

- Važan je detalj trajnosti tih materijala i sam dizajn kojem ne odgovaraju sve vrste obloga. Posebno su zanimljive i posebne vrste keramičkih pločica pojačane debljine koje se postavljaju na visinski podesive podmetače bez vezivog sredstva. Kako se polažu na šljunčanu ili travnatu podlogu, mogu se u bilo koje vrijeme premjestiti na neko drugo mjesto, posebno za one koji vole stalne promjene - ističe.

Bitno je odrediti i poziciju same kuhinje

- Ljetne kuhinje su različite u stilu podneblja u kome se nalaze pa tako imamo slavonski, gorski, mediteranski, lički ili neki drugi stil gradnje. Kod projektiranja treba ih pokušati sjediniti sa sadržajima koji ih okružuju. Mogu biti građene uz same stambene jedinice ili odvojene u zasebne prostore koji mogu biti zatvoreni, djelomično zatvoreni, natkriveni ili otvoreni.

Kod otvorenih, bitno je da se nabave veliki suncobrani za stvaranje hlada ili stvoriti hlad pomoću pergola koje su dodatno zaštićene zasađenom vinovom lozom ili biljkama penjačicama. Takvi primjeri se vrlo često mogu naći na našoj jadranskoj obali ili zagorskim bregima - kažu iz 4uHa i dodaju kako je kod svih ostalih ljetnih kuhinja bitna orijentacija.

Obično se orijentiraju na istočnoj ili sjevernoj strani, a prostor za sjedenje na sjeveroistočnoj, južnoj ili zapadnoj strani. Zapadna strana je vrlo zahtjevna u ljetnim mjesecima kada je sunce dugo na toj strani i tada treba projektirati dodatnu zaštitu od osunčanja jer ponekad su temperature tako velike da se na tim stranama ne može sjediti. Često se ljetne kuhinje smještaju u blizini unutarnje blagovaonice ili dnevnog boravka kao nastavka i njenog proširenja. Ponekad biramo pogled koji nam je bitan i lijep i sve ostalo prilagodimo tome.

- Iz moga iskustva, najidealnije pozicije su uz samu kuću, a još bolje je kada se mogu i povezati sa istom. Postoje i varijante kad se kuhinja smješta kao izdvojeni dio ili varijanta kada se radi interpolacija sa ili između postojećih izdvojenih objekata (npr. stara štala i sl.). Svakako treba paziti da se radi o prostoru koji svojim dizajnom i funkcionalnošću u sebi treba integrirati sadašnjost i budućnost. Najidealnija varijanta je kad je vanjska povezana s unutrašnjom kuhinjom, bitna je usklađenost naspram glavne kuće. Mora imati poziciju s dobrim pogledem na vrt ili bazen, a opet da je izmaknuta od pogleda iz spavaćih soba. Također, treba izvagati odnos direktnog sunca i hladovine, kao i usklađenost dnevnog i umjetnog svjetla. Bitan je i teren. Nije obavezno da je izričito ravan, ali da je bar jednim dijelom u ravnini s kućom. Štoviše, postojeći padovi ili prirodne stijene su svakako dobrodošli kao 'scenografija' vanjske kuhinje - pojašnjava dizajner.

Sljedeći preduvjet je da su željene instalacije u blizini planirane kuhinje jer se u protivnom sami troškovi pripreme i realizacije duplaju. Električne, plinske i vodovodne instalacije, topla i hladna voda moraju biti izvedeni prije postavljanja elemenata. Najbolje je da postoji mogućnost priključenja na već postojeću infrastrukturu stambene zgrade. Robert Stjepanović upozorava da je važno obratiti pažnju i na odvodnju.

- Odvodnja je korak u procesu gradnje koji se može pokazati najvažnijim. Zbijenost tla, izravnavanje i raspored odvodnje moraju se uzeti u obzir prije izrade - upozorava.

- Posljednji je korak prije postavljanja kuhinje ugradnja rasvjetnih tijela i nadzemne struje. Ovo nije dugotrajan proces, ali rasvjeta mora biti fino podešena za osvjetljavanje pojedinih dijelova kuhinje ili susjednih područja za objedovanje. Pozicioniranjem spotova i drugih specijalnih rasvjetnih tijela važno je osvijetliti sva radna mjesta - objašnjava Stjepanović i dodaje kako postoje određena pravila za uređenje vanjske kuhinje koja treba uskladiti.

- Vruća zona (roštilj, pećnica, kuhalo), mokra zona (sudoper), hladna zona (hladnjak) i suha zona (radna ploča, skladište namirnica i ostalo) dijelovi su koji se trebaju posložiti na odgovarajući način, a za to je najbolje potražiti savjet stručnjaka jer je svaka kuhinja specifična - savjetuje.

Monika Lepen Terihaj iz 4uHa navodi da su osnovni elementi koje treba sadržavati vanjska kuhinja ploča za kuhanje, hladnjak i sudoper.

- Ti dijelovi mogu biti izvedeni kao jedinstven blok minimalnih dimenzija od 180-210 cm. Oni dijelovi koji se također trebaju uvrstiti u dimenziju vanjske kuhinje su radna ploha i roštilj - otvoreni kamin i (ili) krušna peć. U većini slučajeva gornji elementi u vanjskim kuhinjama se ne koriste i sav proces zajedno sa spremanjem svih potrebnih alata, posuđa i začina za pripremu hrane smješteni su u donjim elementima.

Minimalna veličina ljetne kuhinje za šestero ljudi s roštiljem iznosi cca 5x6 m - objašnjava arhitektica, a Robert Stjepanović se nadovezuje kako osim osnovnih elemenata, ljetne kuhinje mogu biti u potpunosti opremljene kao i bilo koja druga kuhinja.

Tu se može naći sva moguća aparatura kao što su klasične pećnice, konvekcijske pećnice, mikrovalne pećnice, krušne peći, hladnjaci, perilice i sva druga oprema. Za zabavu se može ugraditi i surround sustav i televizija. Cijena osnovne vanjske kuhinje kreće se od otprilike 15.000 do 50.000 kuna, dok one luksuznije i opremljenije mogu stajati od 75.000 pa čak i do 300.000 kuna. Cijene mogu biti i više i niže, ovisno o materijalu i odabranim aparatima.

Primjerice, gril se može naći od 1200 do 25.000 kuna ovisno o veličini, sadržaju i proizvođaču, sudoper od nehrđajućeg čelika za oko 600 kn, a hladnjak od 2500 do 6000 kuna, tako da se može i uštedjeti - kaže.

- Važno je da pri tome mislimo na jednostavnost linija i na materijale koji ne propadaju tijekom zimskih ili ljetnih mjeseci kao i na materijale koji se jednostavno održavaju. Tijekom zimskih mjeseci elementi moraju biti zaštićeni od padaline i snijega pa se vrlo često upotrebljavaju elementi od inoksa ili materijali otporni na atmosferske (ne)prilike kao što se prirodni kameni granit ili Compact ploče za eksterijere (kao npr. duromer ili duroplast) ili kakva egzotična vrsta materijala kao tikovina, gdje sve to navedeno vrijedi i za velike vrućine - kažu u 4uHa, a Ružić dodaje kako je vanjsku kuhinju teže održavati, a potrebno ju je i zaštititi tijekom zime.

- Ovisno o materijalima, svakako je treba pred zimu zaštititi. Danas na tržištu imamo posebne paste za drvo, beton i metal koje prvoklasno štite dijelove naših vanjskih kuhinja. Što se tiče namještaja, njega bi bilo najidealnije pospremiti u suhi prostor. Nažalost, malo što na otvorenome 100 posto podnosi vremenske promjene, tako da s godinama i uz redovito održavanje, neke stvari su podložne oštećenjima. Ali dobra istina je ta, da se trendovi mijenjaju, pa tako imamo nove kreativne ideje za promjene - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:03