Pravo vrijeme

Kupujete vrtni namještaj? Ovo je šest pitanja koja si morate postaviti

Luksuzni vrtni sofa set od 4 elementa – Saint Tropez, Globero.hr
Radi se o namještaju koji ne kupujemo često i zato je bitno paziti na funkcionalnost, udobnost i materijale

Sunce nam se napokon odlučilo više pokazati, topliji i duži dani nas pozivaju na boravak na otvorenom i stoga je upravo sada pravo vrijeme da razmislite kako urediti vaše terase, balkone i vrtove.

Najveći izazov kod kupovine vrtnog namještaja je činjenica da ga ne kupujemo često, on nije nešto što ćete svake godine mijenjati. Svi žele udoban, lijep namještaj vrhunske kvalitete koji će trajati dugi niz godina.

Prilikom kupovine vanjskog namještaja, važno je uzeti u obzir čimbenike kao što su funkcionalnosti, udobnost i materijali od kojih su izrađeni, uz osnovne stvari kao poput cijene i veličine. Kupovina vanjskog namještaja uključuje sličan postupak kao i kupovina unutarnjeg namještaja, ali vanjsko okruženje dolazi s nekim posebnim uvjetima i pitanjima koja si uvijek morate postaviti.

Kakvi su vremenski uvjeti tijekom godine?

Prevladava li vruće i suho vrijeme ili živite u blizini obale? Pada li kiša često? Je li većinu dana prostor na direktnoj sunčevoj svjetlosti ili u hladu? Ovo su sva važna pitanja na koja trebate odgovoriti prije odabira vanjskog namještaja kako bi odabrali adekvatne komade otporne na pružene uvjete. Vrući i suhi uvjeti nisu pogodni za drveni namještaj jer mogu uzrokovati njegovo sušenje i pucanje, dok izloženost čestoj vlazi može potaknuti truljenje. Jak vjetar može otpuhati aluminijski namještaj dok će željezni komadi loše podnijeti slani zrak.

Sunčeva svjetlost uglavnom ne utječe na metal, dok su plastika i guma uvijek osjetljivi na UV zrake, a posebice na visokim nadmorskim visinama u brdima i planinama. Također, drveni namještaj može biti iznimno kvalitetan, tvornički primijenjen i otporan na vremenske uvjete, ali ga se ne smije zanemarivati te ga je bitno održavati bajcanjem tijekom cijele godine.

Kolika je veličina vrta?

Veličina vanjskog prostora koji imate i kako je oblikovan su također faktori koji utječu na odabir namještaja, jednako kao kod uređenja interijera. Iskoristite površinu i oblik vanjskog prostora kako bi se mogla odrediti veličina budućeg vanjskog namještaja. Ono što se često smetne s uma jest ostaviti oko namještaja dovoljno prostora za ugodno hodanje i prolaženje i stoga primijenite isti pristup koji biste koristili u zatvorenom.

Za maleni prostor, garnitura s okruglim stolom može funkcionirati bolje od uobičajene garniture za objedovanje jer okrugli stol zauzima manje prostora od pravokutnih, a istovremeno za njim može boraviti četvero ljudi.

Gdje kupiti vanjski namještaj?

S obzirom na iznimno veliku ponudu koja se trenutno nalazi na tržištu, važno je odlučiti gdje ćete nabaviti svoj vanjski namještaj. U pitanju je dugoročnije ulaganje u materijale i komade koji bi trebali služiti više godina i upravo je to razlog za odabir Globero vanjskog namještaja koji je poznat po svojoj kvaliteti, vrhunskom dizajnu i uslugama već više od deset godina. Prednost Globero namještaja jest što nećete morati odlaziti nekoliko puta u trgovinu i gubiti svoje dragocjeno vrijeme, već sve možete obaviti u samo nekoliko klikova. Njihova web trgovina nudi iznimno bogat asortiman proizvoda s detaljnim opisima artikala gdje se mogu pronaći sve potrebne informacije. Pristupačna i jednostavna stranica tako omogućava korisniku brzu, jednostavnu i efikasnu kupovinu putem interneta, a sve što treba jest dodati proizvode u košaricu i platiti narudžbu.

Za informacije i pitanja koja se eventualno ne mogu pronaći na stranici, na raspolaganju je interaktivno sučelje (chat) koje se nalazi na donjem desnom kutu web stranice gdje se može kontaktirati osoblje za korisničku podršku i dobiti odgovore na sva pitanja. Dostava proizvoda je brza i besplatna i dolazi direktno iz tvornice te se dobiva jamstvo do tri godine. Također, Globero nudi opciju plaćanja na rate, a također postoji i mogućnost povrata robe unutar 60 dana.

Gdje ćete smjestiti i pohraniti namještaj?

Je li vaš vanjski prostor natkriven ili je potpuno izložen suncu i kiši? Hoće li namještaj biti pozicioniran na mekom tlu i travi ili na tvrdoj podlozi, poput drvene podloge ili popločanog dvorišta? Lokacija je važna u odabiru materijala koji odgovaraju vašoj okolini i okolini. Ako namjeravate urediti vrt direktno na travnatoj površini, izbjegavajte drvene i metalne komade kojima vlaga iz tla može biti štetna te birajte plastiku i aluminijski namještaj. Ako ipak ne možete odoljeti drvenim elementima, postavite podlogu koja će zaštiti stol i stolice. Uređenje vrtnih prostora danas nudi zaista pregršt mogućnosti, od keramičkih i kamenih ploča, pa sve do nanosa šljunka ili drvenih podloga koje su inspirirane brodskim podovima. Također, ne zaboravite da vam je potrebna lokacija za spremanje vanjskog namještaja tijekom zime ili barem za odlaganje jastuka i ostalih predmeta od tkanine. Ako imate ograničen prostor za odlaganje, birajte namještaj koji se lako sklapa i sprema.

Što s detaljima?

Vrt je sam po sebi poseban zahvaljujući svom zelenilu i biljkama koje ga čine toliko posebnim, a na svakome je da odabir ukrasnih i začinskih biljaka prilagodi prema svojim potrebama, lokaciji i željama. Posebnost svakog vrta dakako čini kvalitetan i elegantan namještaj, ali i detalji poput rasvjete. Uz zagasito osvjetljenje koje se regulira prema potrebi, navečer se vrt pretvara u romantično mjesto za uživanje pod zvijezdama uz čašu vina i fini zalogaj.

Kako zaštiti vrtni namještaj tijekom čitave godine?

Za sam kraj, važno je znati kako efikasno očuvati i štititi vrtni namještaj da bi se u njemu moglo uživati godinama. Prvenstveno, zaštita ovisi o njegovom sastavu. Tako će se briga o metalnom namještaju uvelike razlikovati od one o pletenom, baš kao i održavanje plastike od tkanine.

Načini zaštite i održavanja materijala

Plastični namještaj

Plastični je namještaj najlakše održavati, a plastika je ujedno najizdržljivija i može podnijeti oštrije vremenske uvjete. Međutim, sklona je lomljivosti ako je konstantno izložena suncu. Jednostavno rješenje je smjestiti plastični namještaj u hlad, pod tendu ili suncobran.

Drveni namještaj

Drveni namještaj osjetljiviji je na surove vremenske uvjete od većine vrsta vanjskog namještaja. Tijekom godina prirodno se vremenski uvjetuje, pa zahtijeva dodatno održavanje. Namještaj može biti izrađen od tikovine, bora, cedra, sekvoje, hrasta i eukaliptusa, a svi zahtijevaju različite tretmane mrlja, boja ili ulja. Godišnja obrada drveta, poput nanošenja zaštitnih sredstava za drvo na vaš namještaj, jedan je od načina za održavanje namještaja. Drugi način liječenja drvenog namještaja je nanošenje izdašnog sloja laka ili bajcanje. Tijekom zime, poželjno je spremiti ovaj tip namještaja u zatvoreni prostor.

Metalni namještaj

Metalni namještaj prilično je izdržljiv. Može podnijeti većinu vremenskih uvjeta, ali svejedno treba zaštitu. Premažite svoj metalni namještaj premazima koji pomažu u otpornosti na oštećenja. Premaz djeluje kao film koji štiti namještaj od ogrebotina, ljuštenja i oštećenja nastalih zbog vremenskih nepogoda. Ako ima potrebe, ostružite zahrđali materijal na metalnom namještaju prije premazivanja.

Namještaj od tkanine

Za vanjski namještaj s tkaninom, pranje je od presudne važnosti. Ako predugo ostane vani, tkanina postaje sklona plijesni, skupljanju vlage i prljavštini pa je važno održavati je čistom. Uz to, za dugotrajniji namještaj koristite pamuk kao materijal za vanjske sofe i stolice jer je dosta otporan na sunce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:05