Gradska zelena oaza u Bogovićevoj

La Bodega bar od prvog dana proljeća dočekuje svoje goste u proljetnom ruhu

Urbani način života ima svojih prednosti, no nedostatak prirode i boravka u vanjskom prostoru Željka Kolak osjetila je još u školskim danima. Upravo zbog toga izabrala je krajobraznu arhitekturu kao svoj poziv.

'Željela sam nekako pridonijeti urbanom načinu života. Kvaliteta življenja u gradovima je narušena suviše ubrzanim tempom i pojedincu je potreban odmak od svakodnevnog stresa unutar vlastitog životnog prostora. Kako većina ljudi u gradu nema svoj vrt, ali ima balkon ili terasu, okrenula sam se dizajniranju i stvaranju malih zelenih oaza za urbani odmor', naglašava Željka.

Sve je počelo kao projekt prepun entuzijazma i ljubavi, nastavilo se kao blog, a danas Željka ima firmu Moj balkon koja se bavi krajobraznom arhitekturom s naglaskom na uređenju balkona.

'Želja mi je svojim znanjem i stručnim savjetima oplemeniti zaboravljene balkone i terase, ali i zapuštene vrtove, koji su izgubili svoju prvobitnu namjenu. Individualnim pristupom sagledavam želje, navike i potrebe klijenta sažimajući ih u cjelovit projekt uređenja s originalnom idejom, suvremenim dizajnom i stručnom izvedbom', pojašnjava Željka.

Jedna takva gradska zelena oaza osvanula je u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici. Brunch caffe bar La Bodega od prvog dana proljeća dočekuje svoje goste u proljetnom ruhu, a zeleni dizajn interijera i terase potpisuje krajobrazna arhitektica Željka Kolak.

'Ugostiteljskim objektima svaki kvadrat je bitan te često ne ostaje prostora za zelenilo. Slušajući želje klijenta, La Bodegu sam pokušala sagledati vertikalno i unijeti što je moguće više zelenila, a da ono istodobno ne bude smetnja, već odmor za oči, svojevrsna zelena terapija pogledom' kroz smijeh objašnjava Željka. 'Prvi dan proljeća odlučili smo proslaviti raskošnom cvjetnom instalacijom u centralnom prostoru terase kao dobrodošlicu toplijim danima i stvarnom dolasku proljeća.'

Foto: La Bodega Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:57