Garden Resort uvodi revoluciju u prijevoz

LETEĆI TAKSIJI PREVOZIT ĆE GOSTE HRVATSKOG HOTELA U KINI: "Zašto letjelice ne bi prevozile turiste od Poreča do Brijuna?"

NA IZLET DRONOM

Dron za prijevoz turista, nalik na automobile budućnosti kakve smo nekoć mogli vidjeti samo u SF filmovima, kompanija EHang predstavila je nedavno u kineskom gradu Guangzhouu, u hotelu LN Garden Resort koji je sagrađen prema projektu hrvatskog tima 3LHD.

Slike najvećeg drona dosad, kako kruži oko tog hotela s dvoje putnika, obišle su ovih dana svijet. Kina tako LN Garden Resortom dobiva prvi svjetski hotel s dronovima za putnike te će nuditi novu vrstu doživljaja u turizmu.

image
NA IZLET DRONOM

image
NA IZLET DRONOM

image
NA IZLET DRONOM

HALO, DRON

To je revolucionarni iskorak jer se doživljaj boravka u urbanim sredinama dosad mjerio mogućnošću dostupnosti automobilima i drugim vozilima. EHang Holdings Limited, u suradnji s hotelskim developerom LN Holdings, sada u LN Garden Resortu planira prvi hotel u kojem će posjetiteljima za prijevoz biti dostupni dronovi, kao zračni taksiji koji će biti integrirani dio doživljaja hotela. Nudit će prijevoz dronom u hotel i iz njega te za izlete i edukaciju. U Kini, u kojoj je promet izrazito gust, ovakva vrsta prijevoza do hotela posebno je atraktivna jer znatno smanjuje vrijeme putovanja.

image
NA IZLET DRONOM

Proizvođač drona EHang Holdings Limited vodeća je svjetska tvrtka za autonomna zrakoplovna vozila. Ovaj dron je zapravo oktokopter s kabinom za dva putnika. Već su prevezli tisuće putnika u testnim vožnjama te je u Aziji, Europi i Južnoj Americi našao i svoje prve kupce. Hotel LN Garden bit će za ovu svrhu dodatno opremljen.

image
NA IZLET DRONOM

- Hotel LN Garden nalazi se na ušću Biserne rijeke u kineskom gradu Guangzhouu. Sagrađen je 2018. godine, ukupna površina mu je 61.068 četvornih metara i ima 365 soba. Hotel je tijekom pandemije radio cijelo vrijeme, uz pojačane mjere sterilizacije i držanja socijalne distance. Osoblje je obavezno nosilo maske, redovito su mjerili temperaturu, svakodnevno dezinficirali kuhinje i restorane te strogo kontrolirali sve dostave - kaže Marko Dabrović, arhitekt i jedan od osnivača studija 3LHD, s kojim smo razgovarali ovim povodom.

image
NA IZLET DRONOM

image
NA IZLET DRONOM

POTPUNO AUTONOMAN

Ovaj hotel nije odabran slučajno. Naime, smješten je u obalnom okrugu grada Guangzhoua s čijim je gradskim vlastima proizvođač EHang sklopio ugovor prema kojem planiraju da taj grad postane prvi grad s urbanim zračnim prometom.
A što je inovacija kod ovog drona, pitali smo našeg arhitekta koji je u redovnom kontaktu s tim hotelom.

image
NA IZLET DRONOM

- EHang je u razvoju putničkih dronova otišao korak dalje od konkurencije. Proizvode potpuno autonomni putnički dron, Ehang 216 AAV, oktokopter koji zbog snage 16 propelera može nositi dva putnika u kabini umjesto jednog - odgovorio je Dabrović. Hotel se nalazi u parku Nansha Seaside pa će gosti, između ostalog, moći dronovima razgledati toranj Canton, krajobraz oko Biserne rijeke i poznati Beijing Road, pješačku zonu dugu 1500 metara koja se proteže centrom grada Guangzhoua. Dronove će koristiti i za dostavu u hotel te će njima realizirati i light-show iskustva za zabavu gostiju. Domet drona je 35 kilometara, uz vrijeme leta od 21 minute. Maksimalna brzina koju postiže je 130 km/h, a uobičajena brzina leta je 100 km/h. Ima 16 propelera i 16 električnih motora, a za potpuno punjenje baterije potrebno mu je 120 minuta. Nosivost je 220 kilograma. Za ovu letjelicu nije potrebna pista. Ima automatsku navigaciju te može uzletjeti i sletjeti okomito. Vozi na bazi unaprijed programirane rutine i zadatka. Nema potrebe za ručnom intervencijom. Jedna od njegovih velikih prednosti jest to što je eco-friendly jer ne zagađuje okoliš, što je vrlo bitno, naročito u sredinama s velikom zagađenošću zraka.

image
NA IZLET DRONOM

image
NA IZLET DRONOM

image
NA IZLET DRONOM

POKUSNE VOŽNJE

Turistički dronovi bi uskoro trebali biti službeno u uporabi u kineskom Hotelu LN Garden Resort, prvo kao pilot program.
S obzirom na to da taj hotel nalikuje na hrvatski hotel Lone u Rovinju, pitali smo mogu li zamisliti takve letjelice i kod Lonea.
- Zašto ne, vožnja od pulskog aerodroma trajala bi samo nekoliko minuta, a izlet do Brijuna bio bi lakši nego ikad - odgovara Dabrović iz u 3LHD-a.

image
NA IZLET DRONOM

Hotel LN Garden Resort, odnosno lobi hotela kategorije platinum - iznad pet zvjezdica, krasi skulptura hrvatske autorice Ivane Franke, izrađena od transparentnih prizmi od pleksiglasa koje reflektiraju svjetlo. Glavni javni prostor hotela ima pogled na prekrasan zaljev na zapadnoj strani i park Seaside na istočnoj. Unutarnje uređenje soba je luksuzno, zahvaljujući upotrebi prirodnih materijala te netipičnoj prostornoj organizaciji s nesmetanim pogledom na divnu prirodu u okružju.

Više na: www.3lhd.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:37