Projekt za deset

Makeover terase na Kajzerici

Pogledajte kako je neugledna terasa pretvorena u predivan prostor za uživanje na otvorenom!

INFO: terasa površine 47 kvadrata, stan površine stotinjak kvadrata (ukupno oko 150 kvadrata)
LOKACIJA: Kajzerica, Zagreb
VLASNICI: četveročlana obitelj
PROJEKT PREUREĐENJA: Moj balkon, arhitekt Vjekoslav Gašparović (suradnja na projektu), Daru (izrada namještaja iz drva), Drvene terase (drveni deck), Terra sol (sudoper iz betona), Pecina (izvođenje navodnjavanja i sadnja bilja) i Euromont (staklo)

Iako su u stanu živjeli godinu dana, u tom periodu na terasi nisu proveli ni sat vremena! Bračni par s dvoje djece s jednostavnom se željom, da je napokon počnu koristiti, javio krajobraznoj arhitektici Željki Kolak, koja je okupila tim i preuzela projekt rekonstrukcije. Evo rezultata!

Namještaj je izrađen od sibirskog ariša, a L profili od jelovine, tonirani na način da terasa izgleda kao da je izrađena iz jednog komada drva. Ostatak namještaja kontrira njegovoj toploj smeđoj boji, kao što su metalni stol i plastični stolci modernih linija i neutralnih boja.

PRIJAŠNJE STANJE I IZVOĐENJE RADOVA

Gotovo sve je rađeno po mjeri, i to od drva: pod, pergole, žardinjere, klupa sa spremištem... Sudoper je pak od betona

Mlada četveročlana obitelj pronašla je savršen dom na zagrebačkoj Kajzerici, kupivši stan površine 100-tinjak kvadrata na posljednjem katu zgrade, s velikom terasom L oblika koja gleda na sve četiri strane svijeta. No, iako su u stanu živjeli već godinu dana, na terasi nisu proveli ukupno sat vremena!


Naime, terasa je dugo stajala nenatkrivena, bez ikakvog sadržaja. Postojao je tek dovod vode koji je postavljen na njihov zahtjev. Stoga su s vrlo jednostavnom i logičnom željom - da koriste terasu i borave na njoj - kontaktirali tvrtku Moj balkon, koja je preuzela projekt rekonstrukcije i uređenja terase.

- Vlasnici su željeli imati zelenu terasu koja će biti samoodrživa i koja će im pružati ugodu, a ne brigu. Kliknuli smo na prvu i razumjeli se već nakon nekoliko prikazanih fotografija. Imali smo istu viziju i zbog toga je suradnja bila prekrasna. Formirali smo pravi 'terasa tim' i zajedničkim snagama osmislili i izveli terasu - prepričava krajobrazna arhitektica Željka Kolak iz tvrtke Moj balkon i dodaje da je kod svakog projekta važno realno sagledati očekivanja i izdvojiti prioritete.

- Za početak mi je bilo bitno upoznati dnevne navike vlasnika, način na koji provode slobodno vrijeme i što očekuju od terase kako bih prije svega sebi stvorila sliku u glavi kakva je to idealna terasa za njih. A prvi savjet bio je automatsko navodnjavanje za biljke, jer bez navodnjavanja nema zelene oaze na terasi - ističe.


Što se tiče samog projekta rekonstrukcije, terasa je bila dio novogradnje tako da nije bilo potrebno intervenirati u fasadu, ogradu i pod. Površinska odvodnja je bila dobro izvedena, a struju su dodatno proveli za osvjetljenje terase i bilja. Sve ostalo izrađivano je po mjeri, od drvenog poda do betonskog sudopera, jedino su stol, stolice i tegle za bilje kupljene gotove.




- Drveni deck je izrađen iz sibirskog ariša, a ispod njega su skrivene sve instalacije, što je velika prednost drvenog poda - kaže i dodaje da je zbog decka povišena razina terase te je na inoks ogradu sa staklenim pregradama bilo potrebno dodati drveni rukohvat, koji se odlično uklopio u izgled terase. Naročito s pergolama, na kojima je Željka surađivala s arhitektom Vjekoslavom Gašparovićem.



Ideja je bila stvoriti produžetak dnevnog boravka, a zahvaljujući 'zatvaranju' terase L profilima, ona je zaista još jedna prostorija u stanu. Iznad mjesta boravka postavljene su veća i manja pergola za zasjenu dok su na određenim mjestima postavljene konstrukcije za biljke penjačice. Iznad pergola postavljeno je staklo kao zaštita od atmosferilija tako da je moguće boraviti na terasi i tijekom slabe kiše ili kratkih ljetnih pljuskova - kaže.



Namještaj od drva rađen je po mjeri u suradnji s Edisom Sejdinovićem koji stoji iza brenda Daru i koji, smije se Željka, pronalazi rješenja za sve njene sulude ideje.

- Tako su nastale žardinjere, klupa sa spremištem i naslonom iz kojeg raste bilje, brisoleji za zaštitu od sjeveroistočnog vjetra i ormarić za sudoper koji skriva sustav navodnjavanja. Namještaj je također izrađen od sibirskog ariša, a L profili su od jelovine, tonirani Edisovim majstorijama kako bi terasa izgledala kao da je izrađena iz jednog komada drva.




Ostali namještaj morao je kontrirati drvu, to je bio moj 'input' klijentici koja je sama izabrala metalni stol i plastične stolice modernih linija i neutralnih boja nasuprot toplom, smeđem drvu. Pravokutne antracit tegle dijametralno su suprotne patinastoj terakoti, a uklopile su se savršeno. I to je ono što ovaj projekt čini uspješnim, zadovoljene su svačije želje i uspješno su isprepleteni stilovi - kaže i prepričava nam jednu anegdotu.

Budući da stan nema dizalo, sav je materijal bilo potrebno odnijeti na treći kat, dok je Edis masivne drvene grede ručno dizao pomoću gurtne, bez koloture, po dvije odjednom! To je, smije se Željka, bio prizor iz crtića.



Budući da je projekt dovršen lani početkom ljeta, sadnja bilja izvedena je na jesen uz pomoć stručnog tima vrtlarije Pecina. I tu je vlasnica imala nekoliko želja, pa je tako u žardinjerama živica od fotinija. Dio terase okrenut istoku zazelenit će, pak, penjačica parthenocissus, divlja lozica, a na južnoj orijentaciji isprepliću se bijela ruža penjačica i ljubičasti klematis.

U središnjem kutu je drvo cornus florida, a ostalo bilje čine razne trajnice, sedumi (žednjaci), neizostavna čuvarkuća kao obilježje doma i nešto mediteranskog bilja jer je obitelj usko vezana za istarsku obalu.

Pogledajte kako je terasa izgledala prije makeovera!

Pogledajte kako su izgledali radovi!

Pogledajte terasu poslije makeovera!

Foto: Fidelis Studio i Moj balkon

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 16:25