Isprobajte

Mali ljetni makeover balkona i terase: pet mini promjena za veliku razliku

 ALEKSANDARNAKIC/GETTY IMAGES
Vrt, terasa i balkon omiljeni su kutci doma tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Evo kako ih preurediti da budu još bolji

Boravak na otvorenom, znaju svi koji imaju balkon, terasu ili vrt, djeluje blagotvorno, prije svega na psihu jer teško se išta može mjeriti s ispijanjem jutarnje kave uz prve zrake sunca, ili druženjem do sitnih noćnih sati s omiljenim osobama... No, da bi boravak na otvorenom zaista bio toliko ugodan, od iznimne je važnosti znati kako urediti svoj omiljeni prostor. Kod uređenja balkona, kao i kod preuređenja bilo koje sobe, trebalo bi započeti određivanjem načina na koji želimo koristiti prostor. Hoće li nam služiti kao koktel stanica, bar ili pak za romantične večere ili privatne joga sesije? Svakih nekoliko godina vanjski prostor potrebno je doraditi, promijeniti i razmisliti o malom make-overu za velike promjene. Evo pet ideja za novo lice vašeg omiljenog ljetnog prostora:

1. Zelenilo uvijek daje poseban šarm

image
/ISTOCK


Vjerujemo da je najbolje mjesto u našim domovima za biljke upravo balkon. Uredite svoj balkon s bujnim biljkama, bršljanom ili vinovom lozom i žardinjerama kako biste stvorili svoje minijaturno dvorište kakvo ste oduvijek željeli. Sjajan način da započnete je sadnja sadnica biljka penjačica oko svojih balkonskih izbočina i greda, tako da one mogu prirodno rasti i oblikovati se prema želji. Dodatno, pokušajte objesiti žardinjere sa stropa vašeg balkona tako da vise iznad rukohvata ograde, ali se pobrinite da posude vise dovoljno nisko tako da ih je lako zalijevati. Dva savršena mjesta na vašem balkonu za velike lončanice dva su ugla najudaljenija od stana. Ovo mjesto osigurava biljkama maksimalnu količinu sunčeve svjetlosti.

2. Poigrajte se rasvjetom

Osvjetljenje je sjajan način da svom malom balkonu dodate malo topline i ugodnosti. Na primjer, možete pokušati upotrijebiti tematska svjetla za uljepšavanje balkona. Nadalje, zidu biste mogli dodati malo modne rasvjete ili pak možete objesiti različite lampione na strop svog balkona. Ako ste u potrazi za konkretnijim idejama, uvijek možete pokušati dodati nekoliko žarulja na ogradu svog balkona. Žičana svjetla dostupna su u svim vrstama oblika i boja, tako da se ovom idejom možete zaista poigrati i personalizirati svoj omiljeni kutak. Nije važno jeste li više minimalistički tip ili pak više odlučan, svoju balkonsku rasvjetu možete koristiti tako da unesete dašak svog osobnog stila u prostor. Sve u svemu, igra svjetla samo može doprinijeti udobnosti vašeg balkona.

3. Zaštitite terasu ili balkon DRACO hidroizolacijskom tekućom gumom

S toplijim vremenom možemo odraditi sve one građevinske pothvate koje smo zbog kiše dugo odgađali! U ovom se periodu često posvećujemo hidroizolaciji terasa i balkona. Suho i sunčano vrijeme pogodno je upravo za takve radove. Terase i balkoni su, zapravo, oni dijelovi objekta koji su, uz krovove, najizloženiji oborinskim vodama i ostalim vremenskim uvjetima. Terase i balkoni većinom kao završnu oblogu imaju pločice, a skidanje pločica i zamjena istih s novima, dug je i skupocjen proces.

Kada je objekt u potpunosti izgrađen i koristi se, a vlasnik ne želi zamjenu postojećih keramičkih pločica zbog prisutnih problema s vlagom, rješenje je prozirni hidroizolacijski premaz DRACO GARD 600 preko postojećih pločica koji će spriječiti prolazak vode kroz fuge u objekt. Kvalitetno rješenje hidroizolacije na balkonima, loggiama i terasama sprječava prelazak vlage u konstrukciju i neophodno je za sprečavanje mogućeg odvajanja završne keramičke ili kamene obloge od podloge. Pravilnom izvedbom i izborom materijala sprječavamo oštećenja završne obloge kao i prodor vode i vlage u samu konstrukciju, te osiguravamo njenu funkcionalnost i trajnost.

image
/DRACO


4. Nekoliko novih komada namještaja učinit će razliku

image
/ISTOCK


Šarm uređenog balkona uglavnom je u originalnosti komada namještaja, stoga pokušajte izbjeći klasične predmete. Imate priliku upotrijebiti svoju maštu kako bi izradili personalizirani namještaj ili obnoviti stari namještaj. Budite kreativni i upotrijebite lagane materijale kao što su drvene palete kako biste stvorili police, regale, stolice pa čak i klupu ili kauč na koji možete staviti madrac i ukrasne jastuke. Iskoristite prostor odabirom sklopivog namještaja koji možete koristiti kada vam zatreba i zapamtite da se police mogu montirati na cijelu visinu zidova.

5. Nabavite roštilj za potpuno novu ulogu balkona

image
DISOBEYART/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Ljudi koji žele ugoditi sebi i drugima, označeni čak i kao hedonisti, sebi žele priuštiti uživanje na svakom koraku. Jedan od vidova tog uživanja je svakako roštilj. Velike prednosti roštiljanja na balkonu su u tome što vam je sve blizu, iz svoje dnevne sobe ili kuhinje možete prikupiti sve potrebno. Vjerujte, ne želite sebi odmah oduzeti zadovoljstvo spremanja roštilja na balkonu samo zato jer živite u zgradi. Za ljetne grill večeri idealno je opskrbiti se mini električnim prijenosnim roštiljem. Ne samo da će se idealno uklopiti u svaki prostor, već ćete ga moći i ponijeti sa sobom ako se odlučite na popodnevno grillanje s ekipom na drugoj lokaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 05:41