POZITIVAN PRIMJER

Malinska dobila još jedan odličan javni prostor u sklopu centra DUBoak

 Danijel Krznarić
Gotovo da nema ništa bolje od toga kad neki javni projekt, koji je pritom kvalitetno planiran, zaživi s građanima

Šušur. Turisti se tiskaju na klupicama. Na krovu plešu djeca. Takva je atmosfera novog Interpretacijskog centra maritimne baštine - DUBoak, oko kojeg je "muving" u Malinskoj na Krku.

Gotovo da nema ništa bolje od toga kad neki javni projekt, koji je pritom kvalitetno planiran, zaživi s građanima i u ovom slučaju gostima. I to kakav, koji izgleda kao iz kakvog svjetskog žurnala.

image
Bosnić Dorotić

Studio NFO radio je Interpretacijski centar maritimne baštine - DUBoak kao dio većeg zahvata uređenja Obalnog pojasa Malinske, u sklopu kojeg je već realizirano nekoliko javnih projekta

Studio NFO radio je Interpretacijski centar kao dio većeg zahvata uređenja Obalnog pojasa Malinske, koji je nastao kao rezultat javnog arhitektonskog natječaja koji je postao strateški dokument budućeg razvoja ovog otočkog mjesta. Nakon realizacije trga u centru Malinske te rekonstrukcije "Rive velike barke", to je nastavak u ciklusu projekata transformacije javnog prostora grada koji je dugo bio zanemaren.

image
Danijel Krznarić
image
Danijel Krznarić
image
Danijel Krznarić

Zgrada centra nalazi su u nastavku parka te čini njegov završetak prema glavnom mjesnom trgu. Na krovu je šetnica

Interaktivni prostor

Zgrada Interpretacijskog centra nalazi se u nastavku parka te čini njegov završetak prema glavnom mjesnom trgu. Park se nadvija nad zgradu formirajući krov za sve potrebne sadržaje, no u isto vrijeme ostaje aktivna parkovna ploha s vidikovcem i mediteranskim vrtom.

- Tako zgrada vraća parku ‘izgubljeni‘ prostor koji je obogaćen novim sadržajima i potencijalom da postane aktivator cijele zone. Masivni ozelenjeni krov nose drveni ‘V‘ stupovi kroz koje se nazire zanimljivi postav Interpretacijskog centra - objašnjava nam Kata Marunica, jedna od osnivačica studija NFO.

image
Bosnić Dorotić
image
Bosnić Dorotić

Cilj postava je suvremena prezentacija tradicijske baštine i povijesti Malinske, ali i transformacija u načinu predstavljanja otočnog lokalnog središta. Uz pomoć suvremenih multimedijalnih tehnologija posjetiteljima Malinske predstavljeni su svi aspekti njene pomorske baštine. Tu se mogu vidjeti autentični predmeti, razni artefakti, dokumenti i drugi eksponati. Prezentacija je suvremenim tehnologijama i na edukativno-demonstracijskim događanjima, radionicama i okupljanjima, u sklopu kojih se predstavljaju znanja i vještine otočnih brodograditelja i kalafata. Moderno opremljeni interaktivni prostor podijeljen je u dvije tematske cjeline. Prvu čine dubašljanski drmuni, a drugu maritimna baština. Nigdje ove dvije cjeline nisu jedna drugu definirale toliko kao što je to slučaj u Dubašnici, povijesti naoko skromne, ali iznimno utjecajne zbog dubašljanskih drmuna.

image
Bosnić Dorotić

Kroz masivne stupove u obliku slova V nazire se zanimljiv postav centra. Unutarnje uređenje je atraktivno, interaktivno, zabavno i poučno te su uz pomoć suvremenih multimedijalnih tehnologija posjetiteljima predstavljeni svi aspekti pomorske baštine Malinske

image
Bosnić Dorotić

Za domaće i goste

- Uz višenamjenski izložbeni prostor, koji je glavni sadržaj centra, tu se nalaze prostori Kluba jedriličara i Kluba sportskih ribolovaca, u skladu s tradicijom Malinske. Tako centar ima dodatne sadržaje i aktivnosti i izvan turističke sezone - kaže Ivo Bogović, voditelj centra.

NAČELNIK

"Malinska duguje 200 godina drvu iz Dubašnice i luci"

Robert Anton Kraljić, načelnik Općine Malinska-Dubašnica, kaže da su brojke posjeta novom centru u usponu i da su jako zadovoljni. - Za našu općinu ovaj centar prvenstveno znači početak vraćanja iskonu, koji je vezan uz šumu, naš osvrt na prošlost. Malinska duguje 200 godina drvu, luci koja je izvozila drvo iz Dubašnice u Italiju te su ta mjesta povezana. Uz sam centar kao građevinu i postav, tu su i ljudi koji ovdje rade i koji si daju truda da sve to gostima objasne - rekao je načelnik i dodao da je projekt dodana vrijednost Malinske

Integralnim pristupom rješavanja problematike javnih prostora od arhitektonskog natječaja do realizacije, Općina Malinska-Dubašnica postala je primjer kvalitetne revitalizacije javnih prostora. Uz to, DUBoak je mjesto koje posjetiteljima dočarava bogatu maritimnu baštinu, kulturu plovidbe, ali i suživot otočana s morem i šumom. Riva, brodovi, škver te vještina brodogradnje i plovidbe igraju glavnu ulogu. U centru se održavaju Radionice morskih vještina, mini disco na panoramskoj šetnici, likovne radionice, učenje lokalnih specijaliteta na radionici Dubašljanska gaštronomija i druge.

image
Bosnić Dorotić
image
Bosnić Dorotić
image
Bosnić Dorotić

Projektni tim

- U idućoj fazi projekta u morskom dijelu formirat će se lučica u kojoj će biti smještene tradicijske barke te pasara ‘Božjan‘ koju je Općina obnovila za organizirano predstavljanje - dodaje arhitetica Kata Marunica.

Projektni tim studia NFO bili su arhitekti Damjan Kolundžić, Kata Marunica, Nenad Ravnić i Filip Vidović. Autor postava je Studio Putinja d.o.o. sa suradnicima.

Autorski tim postava: Studio Putinja d.o.o., dizajn postava, Faro11 uz suradnju dr. sc. Tamare Nikolić Đerić, muzeološka koncepcija, Heredo, interpretacija baštine u kulturno turističke svrhe, Visualia, postav multimedije, Alphera grafički dizajn. Suradnici NFO na projektu Suradnici: IF Projekt d.o.o., Termoprojekting d.o.o., Eltor d.o.o., K-tim d.o.o., Boris Gerenčevići Studio Perivoj d.o.o..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:47