Terasa površine 140 kvadrata

Najljepša krovna terasa u Zagrebu

Kad čarobne ruke kipara uređuju terasu
Profil
Info:
krovna terasa površine 140 kvadrata
Lokacija:
širi centar Zagreba
Uređenje:
akademski kipar Silvio Hrnčir
Kontakt:
Facebook/Silvio.Hrncir.Art

Kada smo prvi put obišli stan na četvrtom katu zgrade, iznad kojeg se nalazila terasa koja je bila potpuno zapuštena i derutna, s popucalim pločama i odloženom šutom, vidjeli smo da ima velikog potencijala, prepričava nam Silvio Hrnčir, dok se uspinjemo stepenicama, kako je s djevojkom prije nekoliko godina kupio stan u širem centru Zagreba. – Kada smo uselili, zgrada je adaptirala cijelo krovište radi curenja vode, a potom sam počeo uređivati terasu dio po dio, što traje već tri godine i svakim se danom rađaju nove ideje – dodaje Silvio, a mi stižemo na krovnu terasu površine 140 kvadrata za koju definitivno možemo reći da je najljepša terasa u cijelom gradu! Prije svega, djeluje kao stan na otvorenom, bez stropa, jer se dimnjaci doimaju kao zidovi hodnika koji vodi u prostorije, od predsoblja i blagovaonice do dnevnog boravka, a ovisno o orijentaciji, pogled se pruža na zelenilo, grad i krovove ostalih zgrada koje su nešto niže tako da stanari nemaju direktan pogled na samu terasu. Ulazi se kroz vrata pokraj kojih je šank, desno “hodnik” vodi do lounge zone sa sjedećim garniturama i stolom sa suncobranom, a ravno se stiže do blagovanskog stola sa stolcima. Na tu se zonu nastavljaju dvije ležaljke nakon kojih se ponovno dolazi do lounge zone.

– Za šankom se priprema roštilj, jede se za blagovaonskim stolom, nakon toga se prebaci u lounge zonu, zatim se može popiti kavica i na kraju se odmara na ležaljci. Cijelo je naselje mirno i tiho, to nam savršeno odgovara, a što je najbolje, ovdje je nekoliko stupnjeva niža temperatura nego u samom gradu. Navečer je čak i malo prohladno – smije se Silvio, akademski kipar koji se trenutačno bavi dizajniranjem nakita, ali i izradom namještaja.

Tako je i terasu opremio svojim skulpturama i namještajem koji je izradio od paleta, a velik je dio toga pronašao na otpadu te ponovno iskoristio. Primjerice, od starih paleta izrađeni su šank, polica, sjedeće garniture, ležaljka, sanduk za bambuse… Sam je dizajnirao i izradio viseću ljuljačku te stolčić uz koji su smještena dva tirkizna stolca iz 50-ih godina, pronađena na otpadu u odličnom stanju, stol u lounge zoni zapravo je veliki kolut za kablove, u jednom je kutu stara klupica… Posebno su zanimljive zelene škure s ogledalom, zbog čega se stječe dojam pravog prozora s pogledom na drugu terasu. Cijeli ambijent upotpunjuju biljke, od masline, smokve, limuna i naranče preko lavande, ružmarina i mente do agave, bambusa, aloa vere…

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:20