Blizu, uređene i osvježavajuće

Najljepše hrvatske kontinentalne rijeke za kupanje

 

U bablje ljeto nema ljepšeg nego uživati na kupalištima koja su nam blizu, uređena, osvježavajuća i okružena prirodom od koje zastaje dah

Mrežnica

Karlovačka županija jedna je od najpopularnijih za kupanje zbog brojnih rijeka i prekrasne prirode. Ni na jedno od tih kupališta ne plaća se ulaz, ljeti se temperature vode kreću od 18 do 26 stupnjeva, a svako od njih nalazi se na 45 minuta do maksimalno sat i pol vožnje od Zagreba. Među tim rijekama posebno se ističe Mrežnica, rijeka smaragdnozelene boje i osvježavajuće temperature, a gotovo je svaka livada uz nju potencijalno sjajno kupalište. Izvire kod Slunja u Kordunu, a ulijeva se u Koranu kod Karlovca, no u samu 64 kilometra duljine nudi desetke fantastičnih mjesta za kupanje i zabavu. Najpopularnije su lokacije kamp Slapić, potom Vesela livada, kupališta u Galovićima i Dugoj Resi... Na mnogima od njih uređeni su sadržaji za osvježenje i zabavu kojih se ne bi posramile ni neke plaže na moru.

Kupa

Rijeka koja izvire iz krškog jezerca tirkiznozelene boje u Nacionalnom parku Risnjak, a ulijeva se u Savu nedaleko od Siska, na mnogo je svojih dijelova idealna za kupanje. Glavno gradsko kupalište u Sisku, Zibel, tijekom ljeta postaje drugi centar Siska. Tijekom sunčanih dana na Zibelu djeca uživaju u igri, roditelji ispijaju piće u beach-baru, a stariji mozgaju uz partiju šaha. Kupa je ovdje plitka, s pješčanom podlogom i pristupačnom obalom, idealna za picigin ili bućkanje. Na Kupi se kupaju i nešto dalje, u Petrinji. Voda je čista, a ugodnih 25 i više stupnjeva tijekom sunčanih dana i bujno drveće na drugoj strani obale pružaju puno bolji pogled od onoga što se može vidjeti na kupalištu. Glavno gradsko kupalište na ovoj rijeci uređeno je i u Ozlju, gdje nosi ime slikarice Slave Raškaj, kojoj je upravo Kupa bila vječna inspiracija. Kupalište je uređeno, ima tuševe, kabine i druge detalje koji uživanje na rijeci čine vrlo ugodnima. Oni u kojima vječito čuči neki sportaš mogu ga osloboditi odbojkom, malim nogometom ili skakanjem sa splavi.

Korana

Korana izvire u Plitvičkim jezerima, i to u vjerojatno najpopularnijem dijelu, zahvaljujući kojem slika iz Hrvatske odlazi u cijeli svijet - riječ je, naravno, o Velikom slapu, mjestu na kojem se voda potoka Plitvice obrušava preko stijene visoke 25 metara u Sastavke, nakon čega Korana nastavlja svoj tok, dugačak 134 kilometra, sve do ušća u rijeku Kupu u Karlovcu. Na tom toku pruža kupačima niz mjesta za osvježavajući odmor. U Slunju je uređeno prekrasno gradsko kupalište. Plaža je golema na objema obalama kristalno čiste Korane koje su na samom kupalištu spojene pontonskim mostićem. Ulazi u rijeku pristupačni su i uređeni, na raspolaganju su skakaonica i jedra za sunčanje, a za one odvažnije i prečica preko rijeke. Ipak, vjerojatno najpoznatije kupalište na Korani nalazi se u Karlovcu, gdje je u samom centru grada uređeno Figinovo kupalište. Kupalište otprije ima vodeni park, skakaonicu, ploče za sunčanje, tuševe, lift za invalide, spasilačku službu, ograđeni dio s golovima za vaterpolo, trim-stazu, sprave za vježbanje, dječje igralište te dobru ugostiteljsku ponudu, a infrastruktura je prošle sezone poboljšana novim sanitarnim čvorom s garderobama, dodatno uređenim stazama, infopločama te igralištem za odbojku na pijesku i atletskom stazom.

Una

Od svih rijeka u središnjoj kontinentalnoj Hrvatskoj titula najljepše pripada Uni. Iako je često i do pet stupnjeva hladnija od ostalih rijeka, to nadoknađuje svojom prirodnom ljepotom. Ima nekoliko predivnih kupališta u manjim mjestima uz rijeku, kao što su plaže u Kuljanima, ekoselu Unski biser te Matijevićima. Najpoznatija je među njima plaža Kavrlja u Hrvatskoj Kostajnici. Ona drži titulu gradskog kupališta i nalazi se odmah pokraj graničnog mosta s BiH. Uređenje je dosta skromno - ima tek nekoliko drvenih klupa, malo igralište za djecu i set za viseće kuglanje, ali zato Una nadoknađuje ono što čovjek nije napravio. U rijeci se nalazi nekoliko malih šumskih otočića lako dostupnih s obale, a sama je plaža samo prirodni ulaz koji je stvorila Una. Ukupna je dužina Une 212 kilometara i čini dio prirodne granice između Hrvatske i BiH, a hrvatski dio njezina porječja doživljava sve veći turistički procvat.

Dunav

Vukovarska ada, ta prekrasna oaza mira i opuštanja, definitivno je raritetno izletište na ovim prostorima. Na svega 600-700 metara od Vukovara smjestio se ovaj riječni otok na Dunavu, koji je još uvijek dio spora između Hrvatske i Srbije kada je riječ o graničnim pitanjima, ali o kojemu već 16 godina ipak skrbi ŠRU Dunav iz Vukovara, koji je od Ade načinio fenomenalno izletište jer vam je cijeli Vukovar poslužen kao na dlanu. Ada je, inače, zaštićeni rezervat posebne vegetacije, gdje ćete naći crnu i bijelu topolu, vrbu, jasen..., pa je za njezino korištenje potrebna i posebna dozvola Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Kupanje na Adi je, treba naglasiti, na vlastitu odgovornost, nema spasilačke službe, jer Ada nije kupalište. No ipak su postavljene plutače na određenu sigurnosnu udaljenost. Tu ćete se odmoriti, opustiti, ali i uživati u zvucima prirode, susresti divlje patke i pačiće, vjeverice, kune, a jedino što vas može ubosti jesu komarci ili pčele. To je neizbježno, ali ne može pokvariti dojam ovog mjesta koje, kad ga posjetite, htjeli - ne htjeli doživite kao oksimoron pitome divljine.

Drava

Nema tko u Hrvatskoj nije čuo za osječku Copacabanu. To joj je službeno ime (po uzoru na slavnu brazilsku plažu), ali među Osječanima je oduvijek poznata kao Kopika i tako je zovu sve legice i lege. Kopika je već gotovo 45 godina najpopularniji osječki ljetni lokalitet, mjesto za odmor, za osvježenje u Dravi, zabavu uz picigin ili gradnju kula od pijeska, u čemu podjednako uživaju i mlađi i stariji. Smještena u blizini središta Osijeka, Kopika je lako dostupna svim prijevoznim sredstvima, ali i pješke. Ona je i mjesto na kojem su se rodile brojne prve ljubavi, neke i doživotne. No osim što se na njoj traži spas od ljetnih vrućina, Kopika je i svojevrsna ljetna gradska špica na koju se dolazi vidjeti i biti viđen. Kopika je nedavno postala prva pametna plaža u Hrvatskoj jer je Grad Osijek na njoj instalirao prvo pametno stablo, pametne klupe i pametni tuš.

Foto: Marko Mišcević/Hanza Media, Damir Glibušić/Hanza Media

Izvor Magazin Like! Putovanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:59