Champs-Élysées

Najpoznatija avenija na svijetu dobiti će novo ruho: 250 milijuna eura vrijedan projekt

 PCA-STREAM
Gradonačelnica Pariza nedavno je najavila plan vrijedan 250 milijuna eura

Gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, nedavno je najavila plan vrijedan 250 milijuna eura za obnovu jedne od najpoznatijih gradskih znamenitosti - Champs-Élysées. Često spominjana kao najljepša avenija na svijetu, pretvorit će se u "izvanredan vrt", nudeći mjesto za odmor i razmišljanje, kako za Parižane tako i za turiste.

image
PCA-STREAM
image
PCA-STREAM

Ova ideja započela je još 2018. godine kada je odbor Champs-Élysées, organizacija koja okuplja glavne javne i privatne dioničare bulevara, pozvala studio pca-stream da sudjeluje u početnoj studiji ponovnog oživljavanja Champs-Élyséesa, a koja je predstavljena na konferenciji u travnju 2019.

image
PCA-STREAM
image
PCA-STREAM

Studio je ovaj prijedlog odlučio produbiti vlastitim istraživanjem. Ideja je bila postaviti novu viziju Champs-Élyséesa i predočiti mogući izgled za 2030. godinu, koji povezuje njezin lokalni kontekst sa širim problemima suvremenog urbanog globalnog stanja. Stoga PCA-STREAM predlaže uspostavu desetogodišnjeg programa za provođenje novih urbanih istraživanja. Taj program bi se oslonio na interdisciplinarni tim tehničkih stručnjaka, istraživača iz poznatih akademskih institucija (kao što su MIT, Harvard i Sciences-Po), kao i na kreativce, slijedeći pristup koji okuplja umjetnost i znanost razvijen sa STREAM-om.

image
PCA-STREAM
image
PCA-STREAM

Champs-Élysées je najprestižniji dio glavne povijesne arterije koja se proteže preko 8 km od Louvrea do Grande Arche of La Défense i obilježava 350 godina francuske povijesti. U današnje vrijeme svojevrsno razilaženje Parižana i avenije je neosporno. Podaci kažu da dvije trećine pješaka koji se šetaju po Champs-Élyséesu su turisti (68%), od kojih velika većina dolazi iz inozemstva (više od 85%). Parižani sada čine samo 5% ovih pješaka. - Takva malaksalost u konačnici proizlazi iz kršenja obećanja, obećanja o sve boljoj budućnosti i trajnog trijumfa napretka - kažu iz PCA-STREAM-a

image
PCA-STREAM
image
PCA-STREAM

Champs-Élysées prikazuje patološke urbane uvjete koji su suprotstavljeni, ali se nadopunjuju, a teritorij se mora promatrati kao cjelina, slijedeći model urbanog metabolizma. Ova vizija predlaže da oslonac bude na simboličkoj moći Champs-Élyséesu i da se dovedu najbolji talenti u zemlji, kako iz javnog, tako i iz privatnog sektora, i da se avenija pretvori u urbanog demonstratora održivog, poželjnog i uključivog grada. Iz studija PCA-STREAM napominju da bi se to učinilo mora se djelovati na pet urbanih slojeva modela: prirodu, infrastrukturu, pokretljivosti, namjene i izgrađeno okruženje. Akcijski plan PCA-STREAM-a usredotočuje se na četiri operativna prioriteta s mjerljivim učincima: smanjenje utjecaja urbane mobilnosti, preispitivanje prirode kao ekosustava, izmišljanje novih namjena i korištenje podataka.

image
PCA-STREAM

Cjelokupna vizija okruga smještenog između kružnog toka Champs-Élysées i Slavoluka pobjede poboljšava kvalitetu korištenja tijekom deset godina smanjenjem smetnji kao što su buka, vrućina, promet i poboljšanjem udobnosti u smislu kvalitete zraka te prostori vraćeni pješacima. Raskrižje Étoile ponovno je zamišljeno kao javna trg usmjeren prema turistima i Parižanima koji dolaze posjetiti Slavoluku pobjede. Na aveniji se vraća iskustvo šetnice u atmosferi koja je znatno poboljšana smanjenjem motornog prometa. Posađeni zeleni dijelovi ponudit će prostore za predahe, a objedinjena, poboljšana iskoristivost prostora, povezana sa smanjenjem prometnih traka, olakšava pješacima prelazak na drugu stranu avenije kako bi se iskoristile nove usluge.

image
PCA-STREAM

Vrtovi i luka na Champs-Élysées imaju izvanredan potencijal za nove zelene površine i mogu pružiti mjesto za odmor i razmišljanje. Na donjem kraju avenije provode se iste intervencije poboljšavanja prostora, stvaranjem međuprostora sa brojnim ugostiteljskim kioscima. U vrtovima, koji su sada dostupni i oslobođeni nevolja koje donosi promet, odvija se uzbudljiv program zasnovan na finoj kuhinji, sportu,umjetnosti i znanosti, s igralištima djecu. Raznolik asortiman biljaka povećava biološku raznolikost koristeći vrste koje su prilagođene zagrijavanju klime i koje pružaju hlad i svježinu pješacima. Zahvaljujući novim stazama vrtovi se mogu proširiti do Seine.

image
PCA-STREAM

Naša vizija da ponovno oživimo Champs-Élysées i uljepšamo ga do 2030. oslanja se na brojne različite partnere poput muzeja, kazališta, restorana i drugih. Kako bi ostvarili svoju viziju PCM- STREAM poziva i nove protagoniste koji će doprinijeti njihovom cilju. Predlažu udruživanje stručnosti i resursa svih javnih i privatnih sudionika kako bi se Champs-Élysées pretvorila u primjer izvrsnosti, urbani laboratorij koji okuplja istraživače i kreativce kako bi se stvorili održiviji, poželjniji i inkluzivniji gradovi. Urbane transformacije koje će biti potrebne za suočavanje s današnjim planetarnim izazovima više se ne mogu jednostavno odrediti, svi moraju biti u mogućnosti pokrenuti ih kao dio eksperimenta odgovornog zajedničkog dizajna.

Za više informacija pogledajte i video

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 18:44