u sutivanu na braču

Naš arhitekt se vratio na svoj otok, došao na vlast i pokrenuo obnovu jedinog mjesta koje zimi grije sunce: Rezultat je spektakularan!

 Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban

Što biste popravili u svojoj ulici, na svojem trgu ili mulu, kako biste poboljšali uvjete života u svojem mjestu? Odgovoru na to pitanje težio je i Berislav Lukšić. Vraćajući se iznova u rodni Sutivan na otoku Braču i gledajući turizmom devastiranu okolinu, još kao studentu splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije postalo mu je jasno da se javni prostori i prostori u kojima se živi mogu i moraju bolje osmišljavati.

image
Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban

Nakon završenog studija arhitekture, pod dojmom svega naučenog zarazio je sebe, a zatim i svoje sumještane idejama o javnom korištenju lukobrana u sutivanskoj luci. Naime, glavni je lukobran, korišten kao monofunkcionalni infrastrukturni maritimni element u službi pristaništa i ribarske luke, pretrpio strukturalna i parterna oštećenja. Da se pod daljnjim djelovanjem mora ne bi urušio, predviđena je sanacija, a to je ujedno bila i prilika da se lukobran aktivira u smislu konzumacije javnog prostora - inače jedinog javnog osunčanog mjesta zimi, što je rijetkost u sjevernom otočnom mjestu. Međutim, Lukšić je shvatio da je to moguće isključivo političkim angažmanom; 2013. je imao priliku sudjelovati u osnivanju Nezavisne liste Volim Sutivan, zatim u osvajanju vlasti na lokalnim izborima, te napokon inzistiranju na obogaćivanju javnog prostora, umjesto slijepog popravljanja statusa quo.

image
Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban
image
Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban

Budući da su stručne konzultacije pokazale kako bi provedba natječaja bila preskupa za Općinu, dogovorena je strukturalna sanacija s Lučkom upravom SDŽ-a, koja je bila investitor projekta. Idejni projekt parternog rješenja, pak, Lukšić je donirao Općini, dok je ostala potrebna projektna dokumentacija ugovorena putem javne nabave.

- Unutar klasičnog austrougarskog kamenog lukobrana realizirana je suvremena arhitektonska gesta koja spaja novo i staro s posljedicom generiranja novih prostornih vrijednosti - kaže Lukšić.

image
Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban
image
Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban
image
Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban

Dodaje kako je početak lukobrana prepoznat kao mjesto okupljanja starijih mještana te je postavljeno mjesto za sjedenje sa zaklonom od vjetra urezanim u zid lukobrana. Šetnicom se u nastavku dolazi do središnjeg mjesta okupljanja, gdje su u zid umetnute tribine komplementarne parternim klupama, orijentirane prema vizuri mjesta. Pod je svugdje zaglađen, operabilan, napokon pristupačan, a na mjestima se povlači i otkriva stanje prije sanacije kao prostorna memorija.

- Arhitektura je instalirana u obliku finih betonskih tepiha koji su ukomponirani u kameno lukobransko okruženje te postaju dio tog mediteranskog pejzaža. Zidane kamene klupe mjestimično izbijaju iz betonskog poda i nadoknađuju kamen oduzet iz zida lukobrana. Monolitne klesane kamene klupe primaju korita za vodu i minimalnu linearnu rasvjetu koja ne konkurira javnoj rasvjeti već aktivnih obalnih šetnica, a betonske klupe primaju mjestimičnu drvenu oblogu sjedišta i naslona. Oštećeno kameno popločanje velikim dijelom je zamijenjeno novim, a ono što se uspjelo sačuvati presloženo je kao memorija neposredno ispred novih intervencija. Izvedbom operabilnog betonskog poda ostavljena je mogućnost budućeg korištenja slobodne površine za zimski suhi vez u službi luke, koji može koegzistirati s novim javnim sadržajima lukobrana - kaže Lukšić.

image
Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban
image
Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban

Od realizacije projekta prošle su četiri godine. Lukšić je zadovoljan kako se javni prostor koristi, ali smatra da bi se mogao i bolje održavati.

- U sezoni se na tribinama periodično čeka dnevna brza linija Sutivan-Split, a tijekom cijelog dana koristi se i kao štekat prijenosnih kolica mjesnog kafića. U večernjim satima je posebice mirna i ugodna atmosfera van ljetne turističke vreve obalne šetnice. Van sezone, mlađi i stariji mještani koji su shvatili blagodati zimskog sunca, okupljaju se oko klupe s "burobranom", kao i na tribinama za manje vjetrovitih dana. Ovaj revitalizirani javni prostor omogućio je korištenje zimskog osunčanja mještanima koji svoje sunce ne mogu dobiti u gustoj i sjeverno orijentiranoj strukturi kuća, odnosno ovo je jedina javna površina u samom centru gdje hladno i vlažno mjesto može prodisati. Kao što su razne znanstvene studije i dokazale, dnevna doza vitamina D čini čuda za dušu i tijelo - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 10:30